Sök

Bästa Omega 3 – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Gettested, Tillskottsbolaget, Svensk hälsokost & Gymgrossisten

Bästa Omega 3 2024 - Sportporten

Om du är på jakt efter att hitta det bästa omega 3 tillskottet så har du kommit helt rätt för i den här artikeln testar vi olika omega 3. Vi har valt ut 9 populära omega 3 tillskott på bland annat innehåll, pris och betyg från välkända svenska fitnessbutiker och apotek som vi sedan testar och utser våra favoriter till omega 3 bäst i test för 2024.

Vi jämförde med konkurrerande tillskott och valde ut Core Omega-3+ som vår vinnare till bästa omega-3 med ett högkoncentrerat innehåll, friend of the sea certifitering samt att vi tyckte att kapslarna var prisvärda när vi kikar på pris per portion.

Omega 3 tillskott innehåller viktiga och essentiella fettsyror som EPA (eicosapetaensyra) och DHA (docosahexaensyra) som bland annat bidrar till en bättre hjärn- och hjärt funktion. Ofta får vi i oss mycket omega 3 i vår dagliga kost, men om man har svårt att äta varierat, är vegetarian/vegan, går på någon form av diet eller om man har svårt för fisk så finns risken att man inte får i sig tillräckligt med dessa fettsyror och därför kan det vara en bra idé att ta det här tillskottet.

Men det finns flera olika omega-3 tillskott på marknaden och det är kanske inte helt lätt att veta vilken produkt som skulle passa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra omega 3 kapslar. Vi kommer bland annat att berätta vad omega 3 är, vilka hälsofördelar de har samt vad som kan var bra att tänka på så man köper en produkt som skulle passa beroende på ens egna förutsättningar.

Omega 3 Bäst i test

Omega 3 test

Vi kommer i den här artikeln som tidigare nämnt att testa 9 populära omega 3 tillskott från välkända svenska fitnessbutiker och apotek. Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika omega 3 på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten för att testa samtliga och vi tror inte vi skulle må speciellt bra eller kunna ge en rättvis bedömning om vi prövade fler. Om det däremot är någon produkt som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

Som ni kanske ser på bilden så prövade vi även en flytande omega-3 men som inte tog sig in på topplistan då smaken inte var speciellt god, men om man däremot har svårt med kapslar och behöver flytande omega-3 så var det iallafall : Healthwell Isländsk Omega-3 som vi testade.

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Plats nummer 1 : omega-3 bäst i test

Core Omega-3+

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Koncentration : 60 %
Antal Kapslar :
120 / 240 / 360

Är du på jakt efter ett högkoncentrerat, prisvärd omega-3 tillskott från en välkänd svensk tillverkare som funnits länge på marknaden? Då kan vi tipsa om Core Omega 3+ som är ett högkoncentrerat fiskoljetillskott som innehåller 60 % omega 3.

En kapsel innehåller hela 1000 mg fiskolja varav 330 mg EPA, 220 mg DHA och även 2 mg vitamin E som bidrar till att produkten får en bättre hållbarhet genom att den förhindrar oxidering.

Core Omega-3+
Bästa omega-3 Core Omega-3+

Kommentar : Rekommenderad dosering är 1-2 kapslar per dag och gärna i samband med måltid, man kan även spara in på kapslarna de dagarna som man äter fisk i kosten. Som ett plus i kanten har den här produkten en Friend of the Sea certifiering vilket är en pålitlig märkning som innebär att produkten inte har negativ inverkan på våra hav.

Vi tycker att det här är högkoncentrerade omega 3 kapslar som dessutom är prisvärda om man kollar på pris per kapsel. Helt enkelt ett bra och prisvärt tillskott som gör jobbet.

Core Omega-3 + finns att köpa här :

Plats nummer 2

Holistic Linfröolja

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Antal kapslar : 180

Om du är vegan eller vegetarian och behöver få i dig ett omega-3 tillskott så kan vi tipsa om Holistic Linfröolja. Som namnet antyder så är det här tillskottet baserat på ekologiska linfrön och inte fiskolja vilket ger ett vegetabiliska omega 3 kapslar. I tillverkningsprocessen har linfrön kallpressats i maximalt 35 grader och på så sätt så bevaras alla viktiga näringsämnen i tillskottet vilket annars riskerar att brytas ned.

Holistic Linfröolja
Holistic Linfröolja Bästa linfröolja

Kommentar : En portion innehåller 1500 mg linfröolja vilket motsvarar 810 mg ALA som kroppen senare kan omvandla till DHA och EPA. Dessutom har man tillsatt 10,8 mg vilket bidrar till att kapslarna får en längre hållbarhet då de förhindrar tillskottet från att oxidera. Kapslarna är något mindre i storlek vilket kan vara en fördel ifall man har svårt att svälja kapslar.

Det här kapslarna ger ett bra stöd till vegansk kost där man har svårare att få i sig tillräckligt av omega-3. Vi tycker att det här är en bra produkt som dessutom passar bra ifall man har en känslig mage. Doseringsförslag är 3 kapslar 1-3 gånger per dag eller enligt rekommendation. En burk Holistic Linfröolja innehåller 180 kapslar vilket kommer att räcka länge.

Holistic Linfröolja finns att köpa här :

Plats nummer 3

Healthwell Antarctic Krill Oil

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Koncentration : 24 %
Antal Kapslar :
60 / 120 / 180

Kommentar : Om du är på jakt efter ett bra omega 3 tillskott men har svårt för bismaken som man ibland kan få från fiskolja så kan vi istället rekommendera Healthwell Anarctic Krill Oil som istället är gjord på krillolja.

Man har framställt dessa kapslar från hållbart fiskad krill eller lysräkor i haven kring antarktis. Healthwell krill oil har en Friend of the Sea certifiering vilket innebär att den här produkten inte har någon negativ inverkan på våra hav vilket vi tycker är ett bra plus i kanten.

En kapsel innehåller 500 mg krillolja varav 60 mg EPA och 32,5 mg DHA vilket ger ett 24 % koncentrerat omega 3. Den kommer inte i upp i samma koncentration som den traditionella fiskoljan men ett bra substitut om man vill slippa bismaken från fisk. Doseringsförslaget är 1-2 kapslar dagligen i samband med måltid.

Healthwell Antarctic Krill Oil
Healthwell Antarctic Krill Oil

Kommentar : Vi tycker att det här är en bra produkt som passar för användare som antingen vill ha en svagare dosering av omega-3. Som ett plus i kanten är kapslar något mindre till storleken vilket kan passa bra ifall man har svårt att svälja kapslar.

Healthwell Anarctic Krill Oil finns att köpa här :

Plats nummer 4

Star Nutrition Ultimate Omega-3, 80%

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Koncentration : 80 %
Antal Kapslar :
90

Om du vill hitta ett riktigt högkoncentrerat omega-3 tillskott så kan vi tipsa om Star Nutrition Ultimage Omega-3 80% och som namnet avslöjar innehåller den här produkten hela 80 % koncentrerat omega-3 per kapsel vilket är klart högst på vår topplista. Den här produkten är baserad på fiskolja där 2 kapslar ger 800 mg omega-3 fettsyror varav 400 mg EPA och 300 mg DHA.

Fiskoljan i den här produkten har fiskats ur oförorenade vatten från fiskebolag som givetvis är certifierade med Friend of the SEA och IFFO RS. Rekommenderad dosering är 2-3 kapslar per dag. Om man gillar den här produkten men vill ha en svagare dosering kan vi även rekommendera Star Nutrition Ultimate Omega-3 35%.

Star Nutrition Ultimate Omega-3, 80%
Star Nutrition Ultimate Omega-3, 80%

Kommentar : Vi tycker att det här är en bra produkt som passar till användare som är på jakt efter ett högkoncentrerat omega-3 tillskott. Däremot det som drar ner totalbetyget något är pris per kapsel som är något högre i jämförelse med konkurrenterna, men däremot är näringsinnehållet klart bäst. Dessutom är kapslarna något mindre till storleken vilket vi ger ett litet plus i kanten.

Star Nutrition Ultimate Omega-3 finns att köpa här :

Plats nummer 5

Healthwell Omega-3 Fiskolja

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Koncentration : 35 %
Antal Kapslar :
45 / 120 / 240

Om du vill hitta billiga omega 3 kapslar så kan vi tipsa om Healthwell Omega-3 Fiskolja som kommer i vad vi tycker är ett lågt pris per kapsel. Den här produkten är baserad på fiskolja som är fiskad från kalla vatten där oljan får högre kvalité och näringsvärde ju kallare vattnet är. Dessutom har produkten en Friend of the Sea certifiering vilket innebär att produkten inte har någon negativ inverkan på våra hav.

2 kapslar på 2000 mg innehåller 360 mg EPA och 240 mg DHA vilket ger ett 35 % dosering vilket ger en bra lagom dosering. Dessutom har man tillsatt vitamin E vilket bidrar till produkten får en längre hållbarhet då det förhindrar oxidering. Rekommenderad dosering är en portion, 2 gånger per dag.

Healthwell Omega-3 Fiskolja
Healthwell Omega-3 Fiskolja

Kommentar : Vi tycker att det här är ett billigt omega-3 tillskott med ett lågt pris per kapsel med ett bra näringsinnehåll. Den har inte samma koncentration som de högdoserade kapslarna men räcker ändå gott för att man ska få i sig en bra mängd av dessa fettsyror.

Healthwell Fiskolja finns att köpa här :

Vad är omega 3?

Omega 3 är livsnödvändiga fettsyror som kroppen inte kan bilda på egen hand utan måste tillföras via kost. ALA, DHA och EPA är de 3 viktiga huvudtyperna av omega-3. De största källorna till dessa fettsyror finner vi i fet fisk som till exempel lax, sardiner, makrill och sill som innehåller rikligt med både EPA och DHA. Men de finns också i till exempel rapsolja eller andra matfetter gjorda på rapsolja och även linfrön innehåller rikligt med ALA (alfa-linolensyra) som kroppen senare kan omvandla till EPA och DHA.

Därför kan det som sagt finnas en risk att få omega-3 brist ifall man har svårt för fisk, går på någon form av diet eller om man är vegetarian eller vegan. Om man vill undersöka ifall man misstänker brist på Omega 3 kan vi tipsa om ett smidigt hemmatest från gettested, klicka här

Bästa Omega 3

Fördelar

När man pratar om omega-3 så pratar man ofta om EPA och DHA. EPA är bra framförallt för hjärtat och DHA är bra för hjärtat, hjärnan och även för att bibehålla normal synförmåga. Forskning har visat att dessa fettsyror även har andra bra funktioner som bland annat :

Omega 6 & 9

När man stöter på omega 3 så kommer man förmodligen även att komma i kontakt med omega 6 och 9.

Om vi börjar med omega 6 så samverkan den ofta med omega-3 för att skapa en balans mellan de båda vilket är av betydelse för en god hälsa. Den innehåller bland annat GLA (Gammalionolensyra) som är bra för produktion och reparation av våra celler samtidigt som den är viktig för underhåll av hjärn- och nervfunktioner.

Omega 9 är en icke-essentiell grupp fettsyror vilket innebär att kroppen kan till en viss mån producera dessa när det behövs. Omega-9 har en viktig funktion för blodfetterna genom att sänka ”dåligt kolesterol”(LDL) och förhöja ”bra kolesterol” (HDL)

Olika typer av omega 3 tillskott - Fiskolja & Linfröolja

Omega 3 tillskott kan ha olika källor och du har säkert redan hört talas som fiskolja vilket är den vanligaste källan för det här kosttillskottet, men det finns även alternativ, speciellt för oss som är veganer eller vegetarianer.

Fiskolja – Det vanligaste och mest prisvärda alternativet som är rik på både EPA och DHA. Det som kan vara bra att ha koll på är att oljan utvinns ur köttet från bland annat sill och torsk vilket kan ge kapslarna en bismak av fisk.

Krillolja – Om man är känslig för fisk bismaken så kan krillolja vara ett bra substitut som är olja från lysräkor. Däremot så kommer den här kapseln ofta till ett något högre pris.

Linfröolja – Är baserat på frön från linväxten vilket är ett perfekt tillskott för veganer och vegetarianer. Linfröolja innehåller ALA som kroppen sen kan omvandla en viss del till EPA och DHA. Dessa kapslar brukar ofta vara något mer skonsam för magen.

Healthwell Omega-3 Fiskolja
Healthwell Antarctic Krill Oil
Holistic Linfröolja

Hur köper man rätt omega 3 kapslar

Men hur väljer man rätt bland alla produkter? När man ska köpa omega 3 kapslar så är det ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke : 

Kvalite

Självklart vill man att sitt kosttillskott ska vara i bra kvalité och det ska vara värt att nämna att det finns många billiga omega 3 tillskott ute på marknaden med sämre näringsvärde. Därför rekommenderar vi att köpa en produkt från en välkänd svensk tillverkare som gärna funnits länge på marknaden så att man får en bra produkt.

Koncentration

Koncentrationen på kapslar är såklart viktig för att få ett bra näringsinnehåll. Därför är det bra att ha koll på koncentrationen av EPA och DHA i kapslarna. De flesta kapslar från fiskolja kan ha en hög koncentration upp emot 80 % medans krillolja och linfröolja brukar ha något längre koncentration mellan 20 – 35 %.

Omega 3 Kapslar

Ursprung

Då fiskoljan kommer från fisk så vill man såklart att de ska ha en så bra och miljövänlig tillverkning som möjligt. Därför kan det vara bra att kolla efter certifieringar som Friend of the Sea och International Fish Oil Standards(IFOS) som är mer miljövänliga för ett bättre ekosystem i havet. En sådan certifiering innebär att produkten är godkänd och fri från skadliga kemikalier eller tungmetaller samt att det inte har någon negativ påverkan på våra hav.

Övriga tillsatser

Det som kan vara bra att känna till är att vissa av dessa tillskott innehåller E och D vitamin vilket ger ett plus i kanten så man inte behöver köpa separata tillskott. Vitamin E är mer eller mindre standard i många av produkterna vilket förhindrar oljorna från att oxidera och bidrar därför till en bättre hållbarhet.

Dosering

Enligt livsmedelsverket är det rekommenderat att få i sig ungefär 2,5 till 3 gram omega-3-fett per dag vilket motsvarar ungefär lika mycket omega 3 som i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja. Följ alltid rekommenderad dosering som står på förpackningen, det är inte speciellt bra att överdosera. Tänk på att det här är ett kosttillskott som INTE ska ersätta vanlig och regelbunden kost utan det ska bara fungera som ett ”tillskott”.

Omega 3 Bast i Test

Biverkningar

När det kommer till biverkningar så ska man alltid följa rekommenderad dosering. Det är inte speciellt bra att överdosera vilket kan vara skadligt. Var försiktig att kombinera omega-3 kapslar med flera andra tillskott på samma gång och känner du dig osäker så rådfråga alltid en läkare.

Vanliga frågor om omega 3 tillskott

Omega 3 är livsnödvändiga fettsyror som kroppen inte kan bilda på egen hand utan måste tillföras via kost. De största källorna finner vi i fet fisk som till exempel lax, sill, makrill och sardiner. Men de finns även i annan kost som rapsolja och valnötter.

Oftast får man i sig tillräckligt med Omega-3 i vanlig och varierad kost. Men har man däremot svårt för fisk, går på diet, om man är vegan/vegeterian eller inte äter en varierat kost så kan det här kosttillskottet vara bra

Våra favoriter bästa Omega-3

1

Core Omega-3+

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Holistic Linfröolja

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Healthwell Antarctic Krill Oil

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Star Nutrition Ultimate Omega-3, 80%

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Healthwell Omega-3 Fiskolja

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa omega 3? Läs gärna fler av våra träning och kost artiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 13

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *