Sök

Badmintonracket – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Racketspecialisten, Decathlon & Badmintonshoppen

Badmintonracket 2024 - Sportporten

Gillar du att spela badminton? Skulle du vilja köpa det bästa badmintonracket eller är du istället på jakt efter ett bra men ändå billigt badmintonrack? Då det finns många olika rack så kan det ibland vara svårt att hitta en modell som ska passa för både nivå, ambition och spelstil. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta rätt badmintonracket där vi valt ut Yonex Astrox 88 S Pro till bästa badmintonracket för 2024.

Våra favoriter badmintonracket bäst i test

Yonex Astrox 88 S Pro

Yonex Astrox 88 S Pro 2
4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vi kommer inleda med att berätta om olika badmintonrack samt hur olika rack skiljer sig åt i förhållande till vikt, balans och flexibilitet. Detta för att du ska få en bättre inblick i vilken typ av rack som kan passa för just dig. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 3 lista till bästa badmintonracket 2024 med modeller som passar både herr och dam. 

I vår topplista finner vi badmintonrack från välkända badmintonmärken som bland annat Yonex, Babolat och Forza. Utöver vår topplista så kommer vi också presentera vår rekommendation till badmintonrack för barn men också ett bra rack för nybörjare samt en bra billig modell.

Våra favoriter bästa Badmintonrack

Yonex Astrox 88 S Pro 2

1. Bästa badmintonracket

Yonex Astrox 88 S Pro

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Forza HT Precision 76 M

2. Badmintonracket

Forza HT Precision 76

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Babolat X Feel Origin

3. Badmintonracket

Babolat X-Feel Origin

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

FZ Forza Dynamic 10 JR

Bästa Badmintonracket Junior & Barn

FZ Forza Dynamic 10 JR

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

FZ Forza Nano Light 8

Bästa billiga badmintonracket

FZ Forza Nano Light 8

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

FZ Forza HT Precision 72 F 2023

Bästa badmintonracket nybörjare

FZ Forza HT Precision 72 F

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vad ska jag tänka på när jag väljer badmintonrack?

När man ska köpa ett badmintonrack så är det vissa faktorer som kan vara bra att ha koll på så att man enklare vet vilka parametrar man ska titta på i ett rack. Nedan listar vi vad vi tycker är viktigast att tänka på i ett rack :

Vikt

De flesta badmintonrack väger idag mellan 70 – 90 gram där majoriteten av rack väger mellan 80 – 90 gram. För att göra det enkelt kan man säga att desto snabbare ens spel är, desto lägre vikt kan man ha på sitt rack.

Med ett badmintonracket som har en längre vikt så kommer racket att bli mer lättmanövrerat och på så sätt mer lätthanterligt. Med ett tyngre rack så kommer racket istället att bidra till att producera mer fart och kraft i slagen även vid lösare svingar. Om man är ny till badminton eller inte har en så snabb sving så tycker vi att man bör titta på en modell som väger närmare 90 gram.

Lättare badmintonrack – Tillåter snabbare och kvickare badmintonspel men det ställer krav på att man kan svinga fort och producera mycket fart på egen hand.

Tyngre badmintonrack – Robusta och förlåtande badmintonrack som istället hjälper till att producera extra fart vilket är fördelaktigt om man har en lösare sving.

Bästa Badmintonracket

Balans

När vi pratar om balans i ett badmintonrack så menar vi vart man har placerat tyngdpunkten på racket. Inom badmintonrack pratar man om topptunga, neutrala och topplätta rack som också benämns ”Head Heavy”, ”Even Balance” och slutligen ”Head Light”. Vart balansen sitter på racket hänger ihop med offensiva eller defensiva egenskaper i racket.

Om racket är topptungt (Head heavy) så kommer det att kunna producera mera fart i slagen och det här passar en offensiv badmintonspelare. Medans tvärtom ett topplätt rack (Head light) är ett kontrollrack som hjälper spelaren att svinga kvickare och på så sätt enklare att returnera snabba bollar från motståndaren vilket passar de mer defensiva spelarna. De neutrala (Even Balance) racken är ett slags mellanläge där man kan få ut både offensiva och defensiva egenskaper med både fart och kontroll.

Vi tycker att det kan vara bra om man redan här tänker ut vilken typ av badminton man spelar för att på så sätt välja ett badmintonrack som passar beroende på spelstil. Är man osäker på vilken typ av spelare man är eller om man gillar lite av varje när det kommer till spelstil så rekommenderar vi ett rack med even balance.

Head Heavy – Innebär att större del av tyngden sitter mer uppåt på rackhuvudet. Framtunga racket passar den offensiva spelaren som gillar att slå hårt och vill ha bra fart på bollen.

Head Light – Betyder att tyngden i racket sitter mer emot handtaget. De här passar åt den lite mer defensiva spelaren som hellre prioriterar kontroll och kvickhet i slagen.

Even Balance – Rackets balanspunkt sitter mera i mitten på racket, det här passar till allround spelaren när man vill kunna spela både defensivt och offensivt. Den här typen av badmintonrack kan vara bra om man är osäker på vilken typ av badmintonspelare man är eller om man vill ha lite av varje i sitt spel.

Badmintonrack

Flexibilitet

Olika badmintonrack kan ha olika flexibilitet där vissa av racken är mer flexibla medans vissa är tillverkade för att vara mera styva. Desto snabbare svinghastighet man har desto styvare rack kommer man klara av att spela med vilket i sin tur leder till att man kommer kunna få ut mer fart på bollen. Om man till skillnad spelar med ett väldigt flexibelt badmintonracket så kommer man att komma åt lite mer förlåtande egenskaper då racket kommer hjälpa spelaren att producera mer fart i slaget och på så sätt blir även racket mer skonsamt om man är skadebenägen eller har lätt att få tennisarmbåge. Däremot vid höga svinghastigheter så tappar man en del fart med flexibla rack.

Därför rekommenderar vi flexiblare badmintonrack till nybörjare medans mer erfarna spelare kan gå för en styvare modell.

Stiff – De styvare badmintonracken ger mycket kraft men också en bättre precision. Det kan dock krävas en viss känsla för bollträffen samt en högre svinghastighet för att det ska löna sig med ett styvt rack. Är man helt ny till sporten kan det vara svårt att bemästra ett styvt badmintonrack.

Flexible – Med ett flexibelt badmintonrack så får man istället mer hjälp av racket att producera extra kraft i slagen, även om man slår till bollen mjukare med en långsammare svinghastighet. Är man nybörjare eller motionär som söker en snällare modell så tycker vi att man bör välja ett rack som är lite mjukare och har mer flexibilitet.

Badmintonracket barn och junior

Är du en förälder som är på jakt efter ett badmintonracket till ditt barn? Det finns specifika badmintonrack som är tillverkade för att passa en junior. Skillnaden med dessa modeller är att de är något kortare jämfört med senior racken. Om ditt barn spelar med ett för långt rack så finns risken att det kommer att bli alldeles för svårhanterligt vilket kommer påverka spelet negativt. En ungefärlig tumregel för barn är att de bör spela med junior badmintonracket tills de är 10 år och därefter tycker vi att det går bra att spela med seniorrack.

Badmintonspelare

Sammanfattning

Hur väljer man det bästa badmintonracket?
För att sammanfatta om man är nybörjare eller motionär så rekommenderar vi att välja ett lite tyngre racket och som har en bra flexibilitet för att hjälpa till i svingen. Är man däremot en duktigare motionär eller till och med tävlar i badminton bör man istället välja ett styvare racket som väger lite mindre för att på så sätt få ett snabbare och kvickare spel med mycket precision.

Gillar man det offensiva spelet så tycker vi att man kan välja ett badmintonrack som är head heavy, medans den defensiva spelaren bör välja ett rack som är head light. Om man istället tillhör kategorin som gillar lite av varje och har dessutom en bra allround spelstil så tycker vi att man kan välja ett badmintonrack med balansen i mitten på racket (Even Balance).

Vår vinnare: Bästa badmintonrack

Yonex Astrox 88 S Pro 2

Yonex Astrox 88 S Pro

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Flexibilitet : Stiff
Balans : Head Heavy
Vikt : 83 – 87 gram
Passar till : Motionär & Expert
Spelstil : Allround / Offensivt

Kommentar: Yonex Astrox 88 S Pro kryllar av fina egenskaper och materialval som vi tror passar främst för motionärer och experter. Racket har en stiff flexibilitet vilket passar för utövare som redan har en något snabbare svinghastighet. Det här gör att racket hjälper utövaren att få extra kraft i slagen samtidigt som de ger en god kontroll.

Balansen är head heavy vilket innebär att tyngdpunkten sitter mer uppåt rackhuvudet vilket passar för något mer offensivt spel där man vill få bra fart på bollen. Bokstaven ”S” står för skill och de menar tillverkaren att racket genererar extra kontroll och precision i slagen vilket även lönar sig för defensivt spel. 

Om vi kikar på tekniker så har man använt sig av rotationsgeneratorsystem där extra vikt har lagts på ramen, greppet och T-Stycket vilket gör att racket får ännu mer kraft samt en snabbare respons. Isometrisk ramprofil gör att racket får en ännu större sweetspot vilket ger förlåtande egenskaper ifall man inte träffar klockrent i centrum.

I Astrox 88 S Pro har man även gjort stränghålen större vilket gör att strängarna kan röra sig ännu mer fritt som i sin tur ger ännu mer kraft och studsmatteeffekt i slagen.

För att sammanfatta så tycker vi att det här är ett välgjord och exklusivt badmintonrack med fina teknologier som lönar sig främst för offensivt samt allround spel med bra fart, kontroll och precision för motionärer och experter.

Yonex Astrox 88 S Pro finns att köpa här :

Plats 2

Forza HT Precision 76 M

Forza HT Precision 76

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Flexibilitet : Stiff
Balans : Hög
Vikt : 86 gram
Passar till : Motionär & Expert
Spelstil : Allround & Offensivt

Kommentar: Vi tycker att Forza HT Precision 76 är ett välgjort rack som främst passar spelare som gillar fartfylld offensiv badminton men där man ändå vill bibehålla en del kontroll och precision i slagen. Flexibiliteten i denna racket är stiff vilket innebär att man behöver ha en viss fart på svinghastigheten för att kunna få ut optimala egenskaper i racket, därför tycker vi att racket främst passar för motionärer och experter eller erfarna nybörjare som kan bemästra en styvare flex. Dessutom har racket en hög balans vilket bidrar till ytterligare fart för utövare som gillar fartfylld badminton med mycket smashar.

Forza har använt sig av en teknik kallad ”High Tension Frame” vilket innebär att man har förstärkt ramen så att man kan lägga ännu mer tryck på strängningen i racket. Det gör att man kan få ut ännu mer kraft i sina slag. Skaftet är tillverkat med Ultra High Modulus Graphite vilket gör racket kraftfullt och mer vridstyvt.

Vi tycker helt enkelt att det här är ett välgjort badmintonracket som passar för utövare som kan bemästra ett rack med styv flexibilitet som främst vill ha åt offensiv, fartfylld badminton till vad vi tycker är en prislapp där man slipper vara i den allra översta prisklassen.

Forza HT Precision 76 finns att köpa här :

Plats 3

Babolat X Feel Origin

Babolat X-Feel Origin

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Flexibilitet : Medium
Balans : Even
Vikt : 85 gram
Passar till : Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Babolat X-Feel Origin kommer med en medium flexibilitet samt en medelbalans vilket ger ett rack som kombinerar bra allround egenskaper med både offensivt, fartfyllt spel men även defensivt om mer kontrollinriktat spel. Racket är främst designat för motionärer och mer avancerade spelare så kanske inte de bästa valet ifall du är ny till sporten.

I teknologierna finner vi bland annat X-feel ramprofil men ett något styvare utförande vilket gör racket mer slitstarkt vilket ökar livslängden på racket. Vi finner även Speed Aero vilket innebär att rackets stränghål är nedsänkta inuti ramen vilket gör racket bättre aerodynamisk som i sin tur innebär mindre luftmotstånd vilket gör att man kan svinga racket snabbare.

I babolats X-feel serie finner vi även Fury och Spark vilket är tävlingracketar medans X-Feel Rise är en nybörjarvariant på denna serie med mjukare skaft samt till ett billigare pris.

Babolat X-Feel Origin finns att köpa här :

Vår vinnare: Bästa badmintonracket barn & Junior

FZ Forza Dynamic 10 JR

FZ Forza Dynamic 10 JR

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Flexibilitet : Medium
Balans : Head Heavy
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Vill du hitta ett bra badmintonracket till ditt barn? Då kan vi varmt rekommendera FZ Forza Dynamic 10 JR som är ett snällt och förlåtande badmintonrack anpassat för en junior. Racket har ett medium skaft vilket ger en bra kombination flexibilitet både för snabba och lösare svingar. Balansen är head heavy vilket hjälper racket generera extra fart vid hårdare slag och smashar. Det här ger ett rack som passar många barn men kanske något mer åt det fartfyllda hållet för barn som vill slå hårdare slag.

Racket är till storleken anpassat för barn som är ungefär i åldern 7 – 11 år. Helt enkelt vad vi tycker är ett bra allround barn badmintonracket oavsett om man gillar att spela offensivt, defensivt eller lite av varje.

FZ Forza Dynamic 10 JR finns att köpa här :

Vår vinnare: Bästa billiga badmintonracket

FZ Forza Nano Light 8

FZ Forza Nano Light 8

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Flexibilitet : Stiff
Balans : Even
Vikt : 82 gram
Passar till : Nybörjare / Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter ett bra, billigt och prisvärt badmintonrack? Då vill vi tipsa om FZ Forza Nano Light 8 som är ett rack i budgetprisklassen men som ändå besitter fina egenskaper.

Racket kommer med en stiff flexibilitet samt en even balans vilket ger ett rack som passar bra både för offensivt, fartfyllt spel samt defensivt och mer kontrollinriktad spel. Därför menar vi på att det här är ett bra allround rack som passar för alla typer av nybörjare och motionärer.

FZ Forza Nano Light 8 har en låg vikt på bara 82 g vilket bidrar till ett lätthanterligt rack vid snabba rörelseförflyttningar. Vi tycker att det här är ett bra allround budget badmintonrack som passar för de flesta spelstilarna.

FZ Forza Nano Light 8 finns att köpa här :

Vår vinnare: Bästa badmintonrack nybörjare

FZ Forza HT Precision 72 F 2023

FZ Forza HT Precision 72 F

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Flexibilitet : Flexible
Balans : Even
Vikt : 84 gram
Passar till : Nybörjare / Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Om du vill hitta ett snällt och förlåtande badmintonrack som passar bra för nybörjare där man vill träna in och få en bra känsla för grundslagen kan vi tipsa om FZ Forza HT Precision 72 F. Det här är den snällare och mer lättspelade modellen ur den exklusiva HT Precision serien.

Vi börjar med flexen som är flexible vilket innebär att racket kommer hjälpa utövaren att få fart på bollen vilket är önskvärt om man är ny till sporten. Balansen är even vilket innebär att racket passar bra både för offensivt fartfylld spel likaväl som defensivt kontroll inriktad spel med mycket precision. Det gör att racket passar för en bred målgrupp nybörjare och motionärer som söker ett rack med allround egenskaper.

Forza har implementerat ”Hight Tension Frame” vilket innebär att man stärkt upp ramen på ett sätt så man kan stränga med högre tryck vilket bidrar till att man får en bättre kraft och fart på slagen. Skaftet är konstruerat med Carbon Nano Tubes vilket gör racket mer vridstyvt men även mer kraftfullt och slitstarkt vilket bidrar till att racket håller längre.

Vi tycker att det här är ett väldigt bra badmintonrack att börja med med fina materialval, teknologier och mångsidiga egenskaper till vad vi tycker är ett billigt nybörjarvänligt badmintonracket.

Forza HT Precision 72 F finns att köpa här :

Flera av våra artiklar om badminton

Vanliga frågor

Ja det finns barn badmintonrack som är kortare till storleken vilket gör de mer lättmanövrerade och förlåtande för yngre utövare. Vid ungefär 10 års ålder går det bra att gå över och spela med seniorrack.

Vi tycker att de 3 viktigaste egenskaperna i olika badmintonrack är vikt, balans och flexibilitet. Det är ganska viktigt att kolla att egenskaperna i racket stämmer överens med ens egna nivå och spelstil. Risken kan annars bli att racket blir för svårspelat eller för ”dåligt” för att kunna prestera bra badminton utefter ens egna förutsättningar.

Våra favoriter bäst i test badmintonracket

Klicka på länken för att komma till svenska badmintonförbundet

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 38

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *