Badmintonrack • Bästa Badmintonracket 2022 • Bäst i Test – Sportporten.se

badmintonrack - Bästa Badmintonracket 2022

Gillar du att spela badminton? Skulle du vilja köpa det bästa badmintonracket eller är du på jakt efter ett billigt badmintonrack? Men det kan ibland vara svårt att hitta en modell som ska passa för både nivå och spelstil. Därför har vi skapat den här artikeln med målet att hjälpa dig hitta rätt rack.

Vi kommer inleda med att berätta om badmintonrack, hur olika rack skiljer sig åt i förhållande till vikt, balans och flexibilitet. Avslutningsvis kommer vi att recensera populära badmintonrack från bland annat Wilson, Yonex och Forza. Därefter presenterar vi vår topp 4 lista till bästa badmintonrack som passar både för herr och dam. Men vi ger också tips på bra badmintonrack för junior och barn, för nybörjare och för dig som vill hitta ett bra billigt badmintonracket.

Våra favoriter bästa Badmintonrack

1. Bästa badmintonracket

Yonex Arc Saber 11

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2. Bästa badmintonracket

FZ Forza Aero Power 1088-M

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3. Bästa badmintonracket

Wilson Recon PX7000 TWS

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4. Bästa badmintonracket

Yonex voltric 7

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Bästa badmintonracket Junior & Barn

Yonex nanoflare junior

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Bästa billiga badmintonracket

FZ Forza Precision 4000

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa badmintonracket nybörjare

Yonex Nanoray Dynamic Gravity

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vad ska jag tänka på när jag väljer badmintonrack?

När du ska köpa ett badmintonrack så är det vissa faktorer som kan vara bra att ha koll på, vi listar de som vi tycker är viktigast:

Vikt

De flesta badmintonrack väger idag mellan 70 – 90 gram där majoriteten av rack väger mellan 80 – 90 gram. För att göra det enkelt kan man säga att desto snabbare ditt spel är, desto lägre vikt kan du ha på ditt rack.

Med ett badmintonracket som har en längre vikt så kommer racket att bli mer lättmanövrerat och på så sätt mer lätthanterligt. Med ett tyngre rack så kommer racket att hjälpa dig producera mer fart och kraft i slagen även vid lösare svingar. Om du är ny till badminton eller inte har en så snabb sving så bör du titta på en modell som väger närmare 90 gram.

Lättare badmintonrack – Tillåter snabbare och kvickare badmintonspel men det ställer krav på att du kan svinga fort och producera mycket fart på egen hand.

Tyngre badmintonrack – Robusta och förlåtande badmintonrack som istället hjälper dig att producera extra fart.

Badmintonrack

Balans

När vi pratar om balans i ett badmintonrack så menar vi vart man har placerat tyngdpunkten på racket. Inom badmintonrack pratar vi om topptunga, neutrala och topplätta rack som också benämns ”Head Heavy”, ”Even Balance” och slutligen ”Head Light”. Vart balansen sitter på racket hänger ihop med offensiva eller defensiva egenskaper i racket.

Om racket är topptungt (Head heavy) så kommer det att kunna producera mera fart i slagen och det här passar en offensiv badmintonspelare. Medans tvärtom ett topplätt rack (Head light) är ett kontrollrack som hjälper dig att svinga kvickare och på så sätt enklare att returnera snabba bollar ifrån din motståndare vilket passar de mer defensiva spelarna. De neutrala (Even Balance) racken är ett slags mellanläge där du kan få ut både offensiva och defensiva egenskaper med både fart och kontroll.

Redan här kan det vara bra att tänka ut vilken typ av badminton du spelar för att på så sätt välja ett badmintonrack som passar just din spelstil. Är du osäker på vilken typ av spelare du är eller om du gillar lite av varje så menar vi att du kommer kunna prestera bra badminton med ett rack som är Even Balance.

Head Heavy – Innebär att större del av tyngden sitter mer uppåt på rackhuvudet. Framtunga racket passar den offensiva spelaren som gillar att slå hårt och vill ha bra fart på bollen.

Head Light – Betyder att tyngden i racket sitter mer emot handtaget. De här passar åt den lite mer defensiva spelaren som hellre prioriterar kontroll och kvickhet i slagen.

Even Balance – Rackets balanspunkt sitter mera i mitten på racket, det här passar till allround spelaren när du vill kunna spela både defensivt och offensivt. Den här typen av badmintonrack kan vara bra om du är osäker på vilken typ av badmintonspelare du är eller om du vill ha lite av varje i ditt spel.

Badmintonrack

Flexibilitet

Olika badmintonrack kan ha olika flexibilitet där vissa av racken är mer flexibla medans vissa är tillverkade för att vara mera styva. Desto snabbare svinghastighet du har desto styvare rack kommer du klara av att spela med vilket i sin tur leder till att du kommer kunna få ut mer fart på bollen. Om du till skillnad spelar med ett väldigt flexibelt badmintonracket så kommer du komma åt lite mer förlåtande egenskaper då racket kommer hjälpa dig att producera mer fart i slaget och på så sätt även mer skonsamt emot din arm om du är skadebelägen eller har lätt att få tennisarmbåge. Däremot vid höga svinghastigheter så tappar du en del fart med flexibla rack.

Stiff – De styvare badmintonracken ger dig mycket kraft men också en bättre precision. Det kan dock krävas en viss känsla för bollträffen samt en högre svinghastighet för att det ska löna sig med ett styvt rack. Är du helt ny till sporten kan det vara svårt att bemästra ett styvt badmintonrack.

Flexible – Med ett flexibelt badmintonrack så får du mer hjälp av racket att producera extra kraft i slagen, även om du slår till bollen mjukare med en långsammare svinghastighet. Är du nybörjare eller motionär som söker en snällare modell så bör du välja ett rack som är lite mjukare och har mer flexibilitet.

Badmintonracket barn och junior

Är du en förälder som är på jakt efter ett badmintonracket till ditt barn? Det finns specifika badmintonrack som är tillverkade för juniorer. Skillnaden med dessa modeller är att de är något kortare jämfört med senior racken. Om ditt barn spelar med ett för långt rack kommer det att bli alldeles för svårhanterligt vilket kommer påverka spelet negativt. En ungefärlig tumregel för barn är att de bör spela med junior badmintonracket tills de är 10 år och därefter går det bra att spela med seniorrack.

Badmintonspelare

Sammanfattning

Hur väljer jag ut det bästa badmintonracket?
För att sammanfatta om du är nybörjare eller motionär så bör du välja ett lite tyngre racket och som har bra flexibilitet för att hjälpa dig i svingen. Är du en duktigare motionär eller till och med tävlar i badminton bör du istället välja ett styvare racket som väger lite mindre för att på så sätt få ett snabbare spel med mycket precision.

Är du en offensiv spelare så kan du välja ett badmintonrack som är head heavy, medans den defensiva spelaren bör välja ett rack som är head light. Tillhör du kategorin som gillar lite av varje och har dessutom en bra allround spelstil så kan du välja ett badmintonrack med balansen i mitten på racket (Even Balance).

Våra favoriter badmintonracket bäst i test

Vår vinnare: bästa badmintonrack

Yonex Arc Saber 11

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Flexibilitet : Stiff
Balans : Even
Vikt : 88 gram
Passar till : Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Vår vinnare till bästa badmintonracket blev det populära toppracket Yonex Arc Saber 11. Det här är bland de vanligaste tävlingsracket på marknaden där många av proffsen spelar med Arc Saber 11 både i singel och dubbel och det skvallrar lite om kvalitén på den här modellen.

Vi börjar med flexibiliteten som är stiff vilket innebär att racket kommer producera bra med fart i det offensiva spelet och ge en extra explosivitet i smasharna. Denna uppdaterade modell har materialet Sonic Metal i rackethuvudet vilket är ett material som kommer hjälpa racket att producera ännu mera fart men också ett härligare ljud vid bollträffen. Yonex Arc Saber 11 har även senaste T-Ancore vilket är en förstärkning som gör racket mer vridstyvt.

Tittar vi sedan på balansen så har racket en even balance vilket innebär att man kan spela en härlig kombination mellan offensivt och defensivt spel. Det här gör att racket blir relativt lättspelat där det passar en bred målgrupp oavsett spelstil. Yonex är kända för att producera badmintonrack i hög kvalité och deras ARC Saber 11 är inget undantag.

Det som ska nämnas är att eftersom flexibiliteten är stiff så krävs det en viss fart i svinghastigheten för att kunna bemästra det här racket, vilket gör att det kanske inte är ett badmintonracket som passar till dig som är helt ny till badminton och har en lösare sving. Utan det här racket passar till motionärer och experter som vill ha ett vinnande badmintonrack både för singel samt dubbel och som har något mera fart i svinghastigheten.

plats 2

FZ Forza Aero Power 1088-M

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Flexibilitet : Medium
Balans : Even
Vikt : 85-89,9 gram
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På en fin andra plats hittar vi världsspelaren Mia Blichfeldt racketval, FZ Forza Aero Power 1088 – M. Det här är ett mycket välgjort badmintonrack där Forza har använt mycket vinnande tekniker. Forza Aero Power kommer med medium flexibilitet i en even balans vilket gör att racket lönar sig både till offensivt och defensivt spel. Det riktar sig främst till motionärer och tävlingsspelare men tack vare sin medium flex så menar vi på att även duktiga nybörjare kommer kunna bemästra det här racket.

Vi börjar med ramen där Forza har stärkt upp med kevlar kombinerat med ett starkt grafitmaterial som gör att racket blir mer slitstarkt till en lägre vikt men ändå mer kraftfullt. Det gör att racket dels kan producera mera fart men som också gör racket mer hållbart. Man har använt Ultra High Modulus Graphite i både ram och skraft för att få ett ännu starkare badmintonrack som minskar vridningen i ramen och därmed ökar kraftöverföringen i slaget vilket ger mer explosivitet och precision.

Med rackets sexkantsstruktur så blir ramen smalare vilket i sin tur minskar luftmotståndet och vridningar i ramen vilket gör racket bättre aerodynamiskt där det ger ytterligare fart och kvickhet i slagen.  FZ Forza Aero Power 1088 – M är helt enkelt ett bra premium rack som passar alla typer av spelare och spelstilar.

plats 3

Wilson Recon PX7000 TWS

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Flexibilitet : Medium
Balans : Head Heavy
Vikt : 82 gram
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Wilson Recon PX7000 TWS är ett exklusivt och påkostat badmintonracket som passar en bred målgrupp badmintonspelare. Wilson har implementerar Tetrad Weighting System vilket innebär att man har lagt till 4 vikter runt ramen för att öka farten men också stabiliteten i svingen, det kommer hjälpa dig att få en renare och bättre bollträff. Dessutom har det här racket kolfiber i ramen vilket är ett starkt lättviktsmaterial som gör racket mer slitstarkt fast till en lägre vikt, det leder till att du får en ökad fart samtidigt som racket också blir mer lättmanövrerat. Balansen är topptungt vilket riktar sig främst till spelare som gillar att spela en offensiv och fartfylld badminton med en och annan smash.

Wilson Recon PX7000 kommer med medium flexibilitet som gör att alla typer av spelare oavsett nivå från nybörjare till expert kommer kunna prestera en bra badminton med det här racket. Med sina fina materialval och tekniker blev Wilson Recon PX7000 en toppkandidat till bästa badmintonrack.

plats 4

Yonex Voltric 7

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Flexibilitet : Medium
Balans : Head Heavy
Vikt : 80-84.9 gram
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Allround / Offensivt

Kommentar: Yonex Voltric 7 är en av de bästsäljande och vanligaste badmintonracket i Sverige. Det här racket kommer med en medium flexibilitet och ett topptung balans vilket passar bra till en badmintonspelare som söker allround egenskaper men med en offensiv touch. Tack vare sin vikt och flexibilitet så kan alla spelarnivåer spela med det här racket, allt från nybörjare, motionärer och experter.

I Voltric 7 finner vi den nya teknologin Tri-Voltage System vilket innebär man har kombinerat exceptionell fart samtidigt som man ändå behåller en bra känsla och manöverbarhet. Det här är ett fantastiskt bra badmintonrack för både damer och herrar men också juniorer kommer kunna prestera bra badminton med det här racket. Tack vare sina mångsidiga egenskaper kombinerat med att den riktar sig till en bred målgrupp så hamnade även Yonex Voltric 7 på vår topplista.

Vår vinnare: bästa badmintonrack barn & Junior

Yonex Nanoflare Junior

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Flexibilitet : Flexible
Balans : Head Light
Vikt : 80-84.9 gram
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround

Kommentar: Vill du hitta ett bra badmintonracket till ditt barn? Yonex Nanoflare Junior är ett snällt och förlåtande badmintonrack anpassat för en junior. Det här racket har ett så kallat Nanocell NEO i materialet vilket ger en stabil men ändå flexibel ram vilket passar bra ifall du vill få ut en bra fart på bollen även vid lösare svingar vilket passar bra till en junior. Dessutom är balansen head light vilket ger ett lättmanövrerat och snällt rack. Det här badmintonracket passar till juniorer oavsett nivå som är mellan åldrarna 5-10 år.

Vår vinnare: bästa billiga badmintonrack

FZ Forza Precision 4000

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Flexibilitet : Medium
Balans : Even
Vikt : 86 gram
Passar till : Nybörjare / Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter ett billigt och prisvärt badmintonrack? Då tycker vi att den senaste modellen i FZ Forza Precision serie 4000 är ett bra val för dig. FZ Forza Precision 4000 kommer med en god flexibilitet kombinerat med en even balance. Det här kommer ge dig bra allround egenskaper där du tillåts spela en härlig blandning mellan offensivt och defensivt spel.

Tack vare sin mjuka flexibilitet så kommer det här prisvärda badmintonracket hjälpa dig att producera extra fart även vid lösare svingar vilket gör att det här racket passar mest nybörjare och motionärer. Forza är kända för att producera bra rack och den här allround modellen blev vår vinnare till bästa billiga badmintonrack.

Vår vinnare: bästa badmintonrack nybörjare

Yonex Nanoray Dynamic Gravity

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Flexibilitet : Flexible
Balans : Head Light
Vikt : 85-89.9 gram
Passar till : Nybörjare / Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Är du på jakt efter ett bra badmintonrack för nybörjare? Yonex Nanoray Dynamic Gravity är ett snällt och förlåtande rack som passar till dig som är nybörjare till badminton. Det här är en mycket flexibel modell som kommer med en låg balans vilket gör att du kommer kunna testa på en bra blandning mellan det offensiva och defensiva spelet.

Det här är en uppdaterad modell från Yonex som är i helgrafit vilket är ett exklusivt material som gör att racket genererar mer fart samtidigt som det ger en mjukare känsla.Det här passar bra när du är ny till sporten och behöver få en känsla för bollträffen och grundslagen. Vi på Sportporten menar att det här också är ett mycket billigt och prisvärt badmintonrack men också en bra instegsväg ifall du vill köpa ditt allra första rack.

Flera av våra artiklar om badminton

Vill du läsa mer om svensk badminton? Klicka här

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 38

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *