Search

Bästa Veganska Proteinbars – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för svensk kosttillskott, atletbutiken, svensk hälsokost & gymgrossisten

Bästa vegan proteinbar 2024 - Sportporten

Är du på jakt efter att hitta marknadens bästa veganska proteinbars? Då har du kommit helt rätt, för i den här artikeln testar vi 6 st olika veganska bars som vi valt ut från välkända svenska fitnessbutiker. Vår bästa vegan proteinbar bäst i test blev Barebells vegan bar tack vare en bra kombination innehåll, smak, konsistens och pris.

Barebells Vegan bar

Bästa Vegan proteinbar - Barebells Vegan

Proteinbars har fördelen att de är proteinrika vilket in sin tur är bra för att bygga muskler, bidra till mer energi och återhämtning i samband med träning men också skapa en bra mättnadskänsla som kan hålla i flera timmar vilket även gör en proteinbar till ett praktiskt och effektivt mellanmål. Det som ska nämnas är att dessa bars inte bör ersätta vanlig varierad kost utan ska fungera mer som ett komplement.

Traditionella proteinbars innehåller ofta vassle vilket är en restprodukt av mjölk men det finns tack och lov veganska alternativ som blir allt mer populära på marknaden.

Men det finns en hel djungel med olika vegan proteinbars på marknaden och det är inte alltid helt lätt att veta vilken man ska köpa. Det finns också tyvärr en hel del bars som innehåller en stor mängd socker och andra onödiga tillsatser som man bör se upp för. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att välja rätt vegan bar. Vi kommer bland annat berätta vad fördelarna är med olika bars, vad som kan vara bra att ha i åtanke men framförallt presentera vår topplista till bästa vegan proteinbar bäst i test 2024.

I den här artikeln kommer vi bara att testa veganska proteinbars. Om du istället är på jakt efter att hitta icke veganska proteinbars så klicka på länken nedan för att istället komma till vårt test för bästa proteinbar.

Om du inte vill ladda på med protein utan istället är på jakt efter något som ger mer energi? Klicka på länken för att istället komma till artikeln där vi utser bästa energibar.

Bästa Veganska proteinbars bäst i test

Vårt vegan Proteinbar Test

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Vi vet att det säkert fler olika bars med diverse smaker på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten eller tillräckligt tåliga magsäckar för att testa samtliga på marknaden. Om det däremot är någon produkt eller smak som du gillar ett hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

Jämförelsetabell per 100 g (kan variera beroende på smak)

Produkt

Protein

Kolhydrater

Energi

Fett

Socker

1. Barebells Vegan Bar

27,3 g

34,4 g

405 kcal

19,9 g

1,8 g

2. Optimum Nutrition Vegan Bar

31 g

35 g

368 kcal

18 g

0,7 g

3. Star Nutrition Vegan Bar

34 g

13 g

405 kcal

20 g

1,8 g

Bästa Vegan proteinbars

Barebells Vegan Bar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Protein : 15 g
Kolhydrat :
19 g
Energi:
202 – 224 kcal beroende på smak

Barebells har blivit ett populärt märke när det kommer till proteinbars, inte bara i Sverige utan även utomlands. Det här är deras veganska proteinbar som innehåller 15 gram protein per bar med källor från ris, soja och ärta. Antalet kolhydrater ligger på 19 g varav bara 1 g sockerarter där inget socker är tillsatt.

Bästa Vegan proteinbars
Basta Vegan proteinbar

Kommentar : Vi fick chansen att pröva deras smaker Hazelnut & nougat samt chocolate dough. Vi tyckte att hazelnut/nougat hade en mycket god- och tydlig smak samtidigt som den kändes mättande och proteinrik utan att vara för tjock i konsistensen då den var lättuggad. Även chocolate dough hade en bra och tydlig smak, god konsistens samtidigt som den kändes mättade, proteinrik och lättuggad.

Vi tycker att barebells står i en egen klass när det kommer till just proteinbars och deras veganska varianter är inget undantag. De har ett bra näringsinnehåll med proteinrika bars med goda smaker och konsistens till vad vi tycker är ett bra pris. Vi håller tummarna att de släpper fler smaker i framtiden.

Barebells Vegan Bar finns att köpa här :

Plats nummer 2 bästa veganska proteinbars

Optimum Nutrition Protein Vegan Bar

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Protein : 18 g
Kolhydrat :
21 g
Energi:
221-222 kcal beroende på smak

Optimum Nutrition Protein Vegan Bar kommer som en proteinrik bar från soja och ärtor på hela 18 gram per portion vilket är bland de högsta på marknaden när det kommer till proteininnehåll vilket gör att de passar perfekt till utövare som vill ha proteinrika veganska bars. Dessa bars har även lite socker per bar på endast 0,4 gram vilket är bland de lägsta på marknaden som i sin tur ger ett starkt plus i kanten.

Vegansk proteinbar bäst i test

Kommentar : Dessa bars finns i 2 smaker, dark chocolate seasalt och chocolate mint där vi fick chansen att testa båda. Vi börjar med dark chocolate seasalt som vi upplevde hade en god och tydlig smak av mörk choklad. Däremot så kände vi tyvärr knappt av smaken av halvsalt som försvann av den skarpa chokladsmaken. Vi tyckte konsistensen var bra med ett mättande innehåll som kändes proteinrikt.

Chocolate mint var något svag i smaken, speciellt mint smaken som vi önskar var något mer tydlig. Konsistensen var även här mycket bra och den kändes mättande samt proteinrik.

För att sammanfatta tycker vi att optimum nutrition veganska proteinbars har ett bra innehåll och bland de proteinrikaste på marknaden för just veganska bars. Som ett plus i kanten, som också nämnt ovan så är sockerinnehållet bland de lägsta. Däremot så kommer den inte riktigt upp i samma höga klass som barebells ovan när det kommer till smak och konsistens utan vi rekommenderar dessa bars främst till utövare som söker ett högt proteininnehåll. Med det sagt så är det här en mycket bra bar och vi håller även här tummarna för fler smaker i framtiden.

Optimum Nutrition Plant Protein bar finns att köpa här :

Plats nummer 3 - vegan proteinbar bäst i test

Star Nutrition Vegan Proteinbar

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Protein : 18 – 19 g
Kolhydrat :
7,1 – 12 g
Energi:
223 – 233 kcal beroende på smak

Star nutrition vegan proteinbar kommer som en proteinrik bar från soja och ärtor som ger mellan 18 – 19 gram per bar beroende på smak vilket är bland de högsta på marknaden. Dessa bars kommer helt utan socker men som ger en god sötma från stevia som här ger någonstans mellan 0,9 – 1,1 gram sockerarter per bar. Kolhydraterna är lägre än konkurrenterna på mellan 7,1 – 12 g beroende på bar vilket är ungefär hälften om man jämför med många andra veganska bars på marknaden.

Vegan proteinbars bäst i test

Kommentar : Dessa bars kommer i skrivande stund i 3 olika smaker där vi fick chansen att testa 2, chocolate caramel och chocolate peanut. Vi börjar med chocolate caramel som vi tyvärr upplevde som något smaklös, men som däremot hade den en väldigt bra och mättande konsistens där baren kändes proteinrik. Chocolate peanut var något mer smakrik med en okej konsistens som smakade som en proteinrik och tyngre chokladkaka.

För att sammanfatta tycker vi att dessa bars har ett proteinrikt innehåll men smakmässigt kommer de inte riktigt upp i samma nivå som konkurrenterna ovan. Konsistensen är helt okej och de känns mättande vilket höjer betyget något.

Star Nutrition Vegan Bar finns att köpa här :

Vad är en vegansk proteinbar?

En vegansk proteinbar som namnet antyder är en bar med en högt proteininnehåll som passar bra att ta främst i samband med träning men som även fungerar bra som ett mättande mellanmål när man behöver fylla på med mer protein.

Proteinsyntes kallas den processen i kroppen där ny muskelmassa skapas. När man styrketränar så ökar proteinomsättningen i kroppen vilket kan fortsätta i upp till 48 timmar efter träningspasset. Under den här perioden kan det därför vara fördelaktigt att fylla på med extra protein vilket ger ett bra hjälpmedel för att bygga mer muskler.

Tyvärr så kan kroppen inte lagra protein, så ifall man vill maximera sin muskeltillväxt, öka fettförbränningen och ämnesomsättningen så bör man tillföra protein med jämna mellanrum.

Fördelar med vegan proteinbars

Veganska proteinbars

Vad är skillnaden mellan en vegansk proteinbar och veganskt proteinpulver?

Skillnaden mellan veganskt proteinpulver och proteinbars är att pulver innehåller oftast en högre proteinhalt. De flesta bars ligger kring 15-20 g protein per portion medans proteinpulver brukar ligga runt 25 g. Däremot så tycker många att proteinbars är mer praktiskt än pulver då bars varken kräver vätska eller en shaker för att blanda, vilket gör proteinbars enkla att ta med och förvara i till exempel sin väska.

Vad bör man ha i åtanke för att välja rätt vegan bar?

Som tidigare nämnt så finns det en hel djungel mellan olika bars på marknaden och det kanske inte är helt lätt vilken man bör köpa. Nedan listan vi några saker som kan vara bra att ha i åtanke :

Saker att se upp för - biverkningar

Som ni kanske förstår så är det inte helt optimalt att överkonsumera bars utan det ska enbart fungera som ett komplement till vanlig varierad kost, våra kroppar kommer helt enkelt inte må speciellt bra av att trycka i sig flera bars om dagen. Det finns som sagt många olika märken ute på marknaden och vi tycker att man bör gå för en välkänd produkt från ett välkänt märke för att försäkra sig om att man får i sig en bra bar.

Det finns ett par andra bra saker som kan vara bra att känna till med diverse bars, speciellt om man har allergier :

Allergier – Många bars innehåller vassleprotein vilket kommer från mjölk vilket är bra att ha i åtanke om man är laktosintolerant. Dessutom kan en del produkter innehålla nötter, gluten eller soja. Om man har allergier är det därför viktigt att dubbelkolla innehållet.

Vegan Många bars innehåller ämnen från djurriket, så är man vegan så bör man istället kika på veganska proteinbars. Men tack och lov börjar det komma ut allt fler veganska alternativ på marknaden.

Vegan proteinbar

Protein

Proteininnehållet är givetvis det viktigaste när det kommer till veganska proteinbars. Vi tycker att man som minimum bör kika på en produkt som innehåller minst 15 gram protein. Ju mer protein man får i sig desto mer bidrar det till kroppens proteinsyntes vilket i sin tur bidrar till att det blir enklare att bygga muskelmassa.

Kalorier

Kaloriinnehållet kan vara viktigt att kika på beroende om man har som avsikt att gå upp eller ned i vikt. Om man vill gå ned i vikt så bör man kika på ett lägre kaloriinnehåll medans om man styrketränar och vill bygga muskler så kan det vara en fördel med en bar med hög andel kalorier. För styrketräning tycker vi att minst 190 kcal är ett bra riktmärke.

Pris - hitta en billig vegansk proteinbar

Givetvis kan det vara lockande att hitta en billig vegan proteinbar men då bör man också försäkra sig om att det är ett bra innehåll och inte för mycket socker. Oftast kan det vara billigare och mer lönsamt att köpa storpack jämfört med att köpa enstaka bars.

Vanliga frågor

En proteinbar har ett högt proteininnehåll och fungerar bra i samband med träning medans en energibar innehåller mer kolhydrater vilket passar bättre i samband med uthållighetsträning där man behöver fylla på med energi.

Veganska proteinpulver innehåller en större mängd protein och är oftast billigare medans proteinbars är mer praktiskt och enklare att ta med sig.

Bars fungerar som ett bra komplement i samband med träning för att bidra till mer energi och protein. Bars kan även vara ett praktiskt mellanmål eller innan man ska gå och lägga sig.

Våra favoriter bästa veganska Proteinbar

1

Barebells Vegan Bar

Barebells Vegan Bar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Optimum Nutrition Protein Vegan Bar

Optimum Nutrition Protein Vegan Bar

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

3

Star Nutrition Vegan Protein Bar

Star Nutrition Vegan Proteinbar

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa veganska proteinbaren? Läs gärna fler av våra artiklar om träningstillskott

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 9

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *