Search

Bästa Gåstavar – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svensk kosttillskott, CDON, Svensk Hälsokost & Sportgymbutiken

Bästa Gåstavar 2024 - Sportporten

Vill du hitta de bästa gåstavarna? Då har du kommit till rätt ställe för här jämför vi olika gåstavar på svenska marknaden för att sedan presentera vår favorit till gåstavar bäst i test.

Överst på vår topplista utsåg vi BungyPump Number One tack vare sin fjädring på 4 kg vilket ger ett lättare motstånd, justerbar längd på stavarna samt materialval till vad vi tycker är ett bra pris.

Byngypump Number One 4kg

BungyPump Number One 4kg

Att gå med stavar eller stavgång är en mycket smart träningsform för att göra promenaden eller joggingturen effektivare. Stavgång eller löpning med stavar bidrar till en bättre kondition, ökad förbränning, belastningen på musklerna fördelas jämnare, dessutom tränar man även överkropp vilket gör att nästan 90 % av kroppens muskler aktiveras till skillnad från en vanlig promenad där man egentligen bara använder benen. Men för att träna stavgång så behövs ett par riktigt bra och effektiva gåstavar som även kan benämnas promenadstavar eller träningsstavar.

Men det finns flera olika modeller ute på marknaden och ifall man är ny till det här träningskonceptet kanske det inte är helt lätt att veta vad man ska tänka på eller vilken gåstav man bör köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta de bästa gåstavarna.

Vi kommer inleda med att berätta om vilka hälsofördelar promenad eller löptur med stavar ger och hur de tränar din kropp. Sedan kommer vi berätta om olika gåstavar och vad man bör tänka på så att man köper rätt gåstav beroende på förutsättningar och ambition. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa gåstavar 2024 där vi bland annat pratar om modeller från BungyPump och Sportspro.

Vår Topp 5 bästa Gåstavarna

1

BungyPump Number One 4kg

BungyPump Number One 4 kg

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

BungyPump Power 10 kg

BungyPump Power 10 kg

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

BungyPump Energy 6 kg

BungyPump Energy 6 kg

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Sportspro Fitness

Sportspro Fitness

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

inSPORTline Gåstav

inSPORTline Gåstav

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vad är gåstavar - träna med stavar

Gåstavar är ett par stavar som är anpassade för att ge promenaderna eller joggingturerna en bättre träning där det primära syftet för just denna typen av stavar är lättare miljö som till exempel stadsmiljö eller enklare natur.

Däremot så finns det även vandringsstavar, trekkingstavar eller fjällstavar som istället är mer avsedda för tuffare terräng och längre vandringar i något mer utmanande terräng. Denna typ av stav har istället som fokus att ge ett bättre stöd och fördela belastningen jämnare i jämförelse med gåstavar eller träningsstavar som är anpassade för att träna överkroppen. Är du istället på jakt efter vandringsstavar så läs mer här

Man kan sammanfatta det som att gåstavar är bäst för enklare promenad miljö med primärt syfte att aktivera överkroppen medans fjällstavar fungerar mer som ett stöd i tuffare miljöer.

Gåstavar

Stavstång, vilket träning ger de?

Stavgång eller Nordic Walking som det heter på engelska ger faktiskt en mycket bättre träning än vad många tror att det gör och det har faktiskt väldigt många hälsofördelar. I en vanlig promenad så använder man i stort sätt bara benen men när man tillsätter träningsstavar så aktiveras även överkroppen vilket leder till att nästan 90% av kroppens muskler används. Det här resulterar i att man även tränar mage, rygg, armar och bröst.

Tack vare att det blir minskad belastning på ben, knän och leder så bidrar stavgång till en mer skonsam träning än den vanliga promenaden vilket in sin tur minskar risken för skador och förslitningar. Därför har stavgång blivit en extra populär träningsform framförallt hos äldre.

Gåstavar bidrar också till en bättre och mer effektiv förbränning vilket leder till att man lättare går ner i vikt. Det är såklart individuellt hur mycket mer man förbränner med stavar beroende på tempo och sträcka, men man förbränner helt klar mer i jämförelse med att promenera utan stavar.

Fördelar med gåstavar

Hur använder man träningsstavar?

När man börjar med träningsstavar så rekommenderar vi att man till en början startar med ett lugnt tempo i en snällare sträcka som har flack terräng och plant underlag. Ju mer bekväm man känner sig så kan man sedan växla upp både när det kommer till tempo men också inkludera fler backar och ondulerad terräng.

Första gången man använder träningsstavarna så börja med att släpa stavarna efter sig medans man sträcker på sig samtidigt som man ändå håller axlarna avslappnade så gott det går. Därefter sätt ner en stav med skaftet i en vinkel framåt. Sedan fortsätter man med vänster och höger stav växelvis så att de skjuter ifrån underlaget. Känn därefter att armar och ben pendlar i takt med vänster ben och höger arm fram samtidigt vice versa.

Armen ska vara böjd i armbågsleden i ungefär 90 graders vinkel, sträck ut ordentligt i det bakre läget. Staven ska sättas ned ungefär i höjd med hälen mot den foten som är i marken. Risken om man sätter staven framför foten så kan det resultera i en onödig belastning. Börja i lugnt tempo och växla sedan upp ju mer man känner att man hittar rytmen och tempot.

Bästa gåstavarna

Köpguide gåstavar

Olika modeller kan såklart skilja sig åt när det kommer till egenskaper, funktioner och prisklass. Beroende på förutsättningar och ambition kan därför valet av stavar spela roll. Redan nu tipsar vi därför om att redogöra för sig själv vilka förutsättningar man har och vilka mål man har med träningen. Nedan har vi listat vad som kan vara bra att tänka på så att man köper en modell som kan passa.

Längd

Idag går många gåstavar att justera på längden mellan allt från 65 – 140 cm. Stavarna bör vara ungefär 70 % av utövarens kroppslängd för att få rätt typ av träning och inte orsaka onödig belastning. Billiga gåstavar kan ibland ha fasta längder och då är det extra viktigt att mäta 70 % av sin kroppslängd för att få rätt stavlängd.

Att ha justerbara gåstavar är bra ifall man är fler i hushållet som vill kunna använda stavarna eller ifall man har skor med högre sulor vilket då kan påverka ens längd.

gåstavar med fjädring

En del promenadstavar har inbyggd fjädring eller dämpning vilket kan vara önskvärt speciellt emot hårt underlag som till exempel asfalt där stavarna ger en ökad dämpning som i sin tur ger en bättre skonsamhet.

En del modeller har även möjlighet att stänga av fjädringen medans några modeller har möjlighet att ge ett extra motstånd i fjädringen vilket ger ett tuffare och mer effektivt träningspass vilket kan vara bra ifall man vill ta sin stavgång till nästa nivå. Fjärding med motstånd brukar ofta komma mellan 4 – 10 kg där 4 kilo passar för nybörjare och 10 kg passar för utövare som är erfarna med stavgång.

Gåstavar bäst i test

Fot - Spets

Att kunna byta ut foten eller spetsen på gåstaven är en bra funktion då man gärna använder gummifot på barmark eller i stadsmiljö (asfalt), medans man gärna vill kunna byta till en spetsig fot i mjukare terräng eller om det är halt ute och man önskar få mer grepp i stavarna vilket man ofta kan råka ut för på vintern.

Handtag, Remmar & Ögla

Gåstavarna måste såklart sitta komfortabelt emot händerna med en god passform. Därför är det viktigt att handtaget har justerbara remmar för att få rätt passform och grepp om stavarna. Handtagen kan komma i olika material där billiga gåstavar ofta kommer i plast medans mer exklusiva modeller brukar komma i kolfiber eller kork.

Plats nummer 1 : bästa gåstavarna

BungyPump Number One 4 kg

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Justerbar längd: Ja
Fjädringsvikt : 4 kg

Kommentar : Vill du hitta bland de bästa när det kommer till träningsstavar? Då rekommenderar vi Bungypump Number One 4 kg. De här stavarna har en inbyggd fjärding på 4 kg som ger ett lätt motstånd vilket bidrar till en något mer effektiv stavgång. Längden är justerbar vilket gör att den här modellen kan användas av fler familjemedlemmar eller ifall man har olika skor där sulan har varierad tjocklek där man är i behov av att justera stavlängden. 

Övre delen av skaftet är tillverkat i tåligt plastmaterial medans den nedre delen är tillverkad i aluminium. Det här gör att stavarna fungerar alla årstider både sommar som vinter men med det sagt så är det rekommenderat att förvara stavarna inomhus vilket bidrar till att de får en bättre livslängd. Spetsen är i hårdmetall och gummifot i naturgummi.

Då stavarna har ett inbyggd motstånd på 4 kg så passar dessa stavar något bättre till nybörjare och motionärer som gärna vill ha ett motstånd i stavarna men inte det tyngsta. Det gör att dessa stavar även passar bra ifall man är helt ny till det här konceptet med stavgång.

BungyPump Number One 4 kg finns att köpa här :

Plats nummer 2

BungyPump Power 10 kg

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Justerbar längd: Ja
Fjädringsvikt : 10 kg

Kommentar : Vill du få ut ett riktigt bra träningspass av gåstavarna? Då rekommenderar vi Bungypump Power 10 kg som innehar en av de tyngsta fjärdingarna med motstånd på marknaden med sina 10 kg och hela 20 cm. Det här ger ett tufft träningspass som bidrar till att man verkligen aktiverar hela kroppen där många muskelgrupper får jobba. Självklart så har även denna modellen justerbar längd mellan 115 – 155 cm vilket gör att dessa gåstavar passar bra även för långa personer. Övre delen är tillverkat i 30 mm hållbart plastmaterial medans nedre delen är i aluminium. Septsen i hårdmetall och en gummifot i naturgummi.

Tack vare att denna modell har en så hög motståndsnivå så passar denna modell till något mer erfarna motionärer och elitidrottare som har en viss muskelstyrka och kondition. Om man är nybörjare till de här med stavgång så rekommenderar vi ett lägre motstånd.

BungyPump Power 10 kg finns att köpa här :

Plats 3

BungyPump Energy 6 kg

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Justerbar längd: Ja
Fjädringsvikt : 10 kg

Kommentar : Har du testat stavgång ett par gånger och känner dig redo att ta nästa steg i din träning? Då kan vi rekommendera Energy 6 kg från Bungypump. Tack vare sitt motstånd på 6 kg så är det här en bra mellan gångstav som passar för motionärer men som inte vill ha den absolut tyngsta staven men ändå tyngre än nybörjarmodellerna.

Övre delen av skaftet är tillverkat i tåligt plastmaterial medans den nedre delen är tillverkad i aluminium. Det här gör att stavarna fungerar för alla årstider både sommar som vinter men med det sagt så är det rekommenderat att förvara stavarna inomhus vilket bidrar till att de får en bättre livslängd. Spetsen är i hårdmetall och gummifot i naturgummi.

Vi rekommenderar dessa träningsstavar till motionärer eller nybörjare som börjar bli varma i kläderna när det kommer till stavgång. Som har använt stavar ett par gånger och känner att man vill ha en liten nivåhöjning men slippa risken att det blir alldeles för tungt.

BungyPump Energy 6 kg finns att köpa här :

Plats 4

Sportspro Fitness

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Justerbar längd: Ja

Kommentar: På en fin fjärde plats hittar vi dessa promenadstavar från Sportspro Fitness. De här stavarna har en justerbar längd mellan 85 – 135 cm vilket gör att dessa gåstavar även passar för barn. Med det sagt så är maxlängden 135 cm vilket gör att ifall man är över 195 cm så kan stavarna riskera att bli för korta. Både skaftets nedre och övre del är tillverkad i kraftfullt aluminium vilket bidrar till att stavarna får en bra livslängd. Handtaget är ergonomiskt utformat i kork vilket har fördelen att materialet absorberar varken värme eller kyla.

De här stavarna kan användas åter runt och det är enkelt att byta ut stavens spets beroende på vilket underlag man tänkt använda de på. Spetsen är i hårdmetall och gummifoten är i naturgummi. Även om stavarna går att använda även på vintern så rekommenderar vi att man förvarar de inomhus när de inte används för att materialet ska över tid må bättre.

Vi rekommenderar de här stavarna till i stort sett alla användare med något mera fokus på nybörjare och motionärer som vill ha lätta och välgjorda men som också vill ha ett par billiga gåstavar.

Sportspro Fitness finns att köpa här :

Plats 5

inSPORTline Gåstav

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Justerbar längd: Ja

Kommentar: På en femte plats hittar vi dessa gåstavar från InSPORTline. Den här modellen är 3-delade med en justerbar längd mellan 65 – 135 cm vilket gör att de även passar bra för barn men ifall man är en bit över 190 – 195 cm finns risken att stavarna kan vara för korta. Handtaget är tillverkat i gummi samt ergonomiskt utformade för ett bättre grepp. Stavarna är tillverkade i aluminium med en diameter på 18 mm. I köpet medöljer 2 par gummifötter för hårda ytor och 2 par trugor som passar för mjukare ytor som till exempel snö vilket gör att de här gåstavarna passar för alla årstider.

Om man vill hitta ett par billiga promenadstavar som passar till hela familjen så kan vi rekommendera den här modellen. De passar framförallt till nybörjare och motionärer.

InSPORTline Gåstavar finns att köpa här :

Vanliga frågor

Att komplettera promenaden eller varför inte joggingturen med stavar har många fördelar som bland annat : 

  • Tränar överkroppen
  • Minskar belastningen på ben, knän och leder
  • Ökad förbränning
  • Enkelt att använda, en lätt träningsform

Man brukar säga att ungefär 70 % av sin kroppslängd ger rätt längd på gåstavarna.

Priset varierar såklart med kvalité och funktioner men billiga gåstavar kan kosta några hundralappar medans mer exklusiva och välgjorda modeller kan kosta upp emot en tusenlapp och däröver

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa gåstavar? Läs gärna fler av våra träningsartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 22

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *