Bästa Liggunderlaget – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth, Friluftsvaror, Beredd, Hardloop & Climbing247

Bästa Liggunderlaget 2023 - Sportporten

Tycker du om att sova i tält? Då kan det vara klokt att investera i ett bra liggunderlag som vi menar på är ett obligatoriskt komplement till sovsäcken. Många kanske tror att det går bra att bara sova med en sovsäck, men glöm då inte bort att man också bör ha ett liggunderlag under sovsäcken för att dels ge värmeisolering underifrån men också ge ett skönt underlag mot marken. Oavsett om man ska vara ute i naturen och tälta, på en cykelsemester, på en festival eller en vanlig övernattning så kommer ett bra liggunderlag bidra till att man sover mycket bättre.

Men det finns flera typer av liggunderlag i olika storlekar och avsedda för olika säsonger och förutsättningar. För att hjälpa dig hitta det bästa liggunderlaget så har vi därför valt att skapa den här artikeln med målsättning att ge dig mer kunskap om de olika modellerna och vad som kan vara bra att tänka på för att köpa rätt liggunderlag. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 6 lista till bästa liggunderlag 2023 där vi presenterar olika modeller från bland annat Thermarest, Vaude och Urberg. Vi kommer utöver det att tipsa om ett bra liggunderlag för barn.

Vår Topp 6 bästa liggunderlag

1

NeoAir XTherm MAX Sleeping Pad Large

Thermarest NeoAir XTherm MAX Sleeping Pad

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular

Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Outwell Dreamcatcher Double 10.0 cm

Outwell Dreamcatcher Double 10.0 cm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Urberg Airmat Nova

Urberg Airmat Nova

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

6

ThermarestZ Lite SOL Regular blue

Thermarest Z-lite Sol Regular

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa liggunderlag för barn

Urberg Kids Sleeping Pad

Urberg Kids Sleeping Pad

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om liggunderlag

När man ska bo i tält eller nåt annat tillfälle när man ska sova i sovsäck så tycker vi att det är mycket viktigt att man har ett bra liggunderlag. En sovsäck skyddar emot temperaturen ifrån luften medans ett liggunderlaget istället skyddar temperaturer från marken. Om man sover utan ett underlag så finns det en stor risk för kylan att tränga igenom underifrån och det kommer leda till att man kommer frysa när man sover. Dessutom ger underlagen en god komfort, speciellt emot ojämnt underlag. Det är inte så kul att få en dag förstörd på grund av en natt med dålig sömn.

Liggunderlag i tält

R Värde Liggunderlag

Liggunderlag är anpassade för att klara av olika temperaturer och årstider. Det är stor skillnad på liggunderlag tillverkade för vinter i jämförelse med liggunderlag som är anpassade för sommar. Så därför rekommenderar vi att alltid ta en extra kik vilka årstiden som underlaget är anpassat för.

När man ska välja en modell så kommer man förmodligen att komma i kontakt med något som heter R-Värde. Idag mäts underlagets isoleringsförmåga med ett så kallat ”R-Värde” som står för resistance på engelska. Desto högre R-värdet är desto bättre isoleringsförmåga har modellen.

Ett underlag med högt R-värde eller motståndsvärde passar bättre för kallare säsonger medans underlag med låga r-värden passar bra för varmare säsonger. Se ungefärliga riktlinjer om r-värde nedan :

R-Värde

Årstid

1 - 2

Sommar

3 - 4

Vår - Höst

5 - 6

Vinter

Det kommer alltså inte ge en speciellt bra isolering och det finns en stor risk att man kommer att frysa ifall man väljer att tälta på vintern med ett liggunderlag som har ett lågt R-värde.

Tälta på vintern

Cellplast eller uppblåsbart liggunderlag

Det finns olika typer och varianter på underlag där de vanligaste är liggunderlag i antingen cellplast eller modeller som istället är uppblåsbara.

Det klassiska liggunderlaget i cellplats är oftast ett billigare och enklare underlag. De är förhållandevis slitstarka, väger lite och passar användare som vill hitta ett billigt liggunderlag. Men idag blir det vanligare med uppblåsbara liggunderlag då de helt enkelt bidrar till en mycket bättre komfort.

Självklart går det bra att kombinera med både cellplast och uppblåsbara modeller. Den bästa isoleringen får man genom att lägga cellplasten överst då det ökar friktionen mellan underlaget vilket gör att det inte glider lika enkelt. Ligger man däremot på ett ojämnare underlag och man vill ha ökad komfort är det bäst att lägga cellplasten underst och det uppblåsbara liggunderlaget ovanpå.

Om man dubblerar underlagen så kan du addera r-värderna med varandra för att få ett nytt korrekt r-värde.

Fördelar och nackdelar med liggunderlag i cellplast

Fördelar och nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

Bästa Liggunderlaget

Mått, vikt & Packning

När man ska köpa ett liggunderlag så rekommenderar vi att man alltid bör ha måtten på underlaget i åtanke. Modellerna kommer ofta i olika storlekar där både tältaren och framförallt tältet måste få plats med underlaget. Det är också bra att ha koll på hur mycket vikt och plats underlaget kommer att ta i packningen. Därför brukar det oftast stå vad modellerna har för vikt och packmått i ihopvikt läge. Oftast brukar cellplast vara materialet att föredra om man behöver spara på vikt och packmått.

liggunderlag barn & Junior

Det finns såklart även modeller som är anpassade för barn och juniorer. Dessa är något mindre till storleken för att ge en god komfort samtidigt som vikten och måtten är lägre vilket gör liggunderlag för barn är lättare och smidigare att bära på. Det är kanske inte alltid helt praktiskt att ha ett fullstort liggunderlag till ett barn som inte behöver nyttja hela den ytan.

Liggunderlag dubbel

Idag tillverkas det även breda liggunderlag som är anpassat för två personer, detta för att istället bära på två separata underlag så har man istället ett större dubbel liggunderlag som passar för två personer. Dels är det mycket praktiskt men de är oftast en billigare lösning än att köpa två separata modeller.

Plats nummer 1 : bästa liggunderlag

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large

Thermarest NeoAir XTherm MAX Sleeping Pad

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 0.49 kg
Storlek :
183 x 51 cm
Isoleringsmaterial :
Endast Luft
Packmått :
23 x 10 cm
R-Värde :
6.9
Tjocklek :
6.4 cm
Passar för :
Vinter (under -25ºC)

Kommentar: På jakt efter det bästa uppblåsbara liggunderlag som passar för vinter? Då rekommenderar vi Thermarest NeoAir XTherm MAX Sleeping Pad som vi tycker är ett exklusivt och välgjort liggunderlag med en fenomenal isoleringsförmåga. NeoAir XTherm MAX kommer i storleken 183 x 51 cm med en tjocklek på hela 6.4 cm vilket bidrar till att man kommer kunna sova bekvämt oavsett underlag. R-värdet ligger på hela 6.9 vilket gör att det här underlaget lämpar sig till de mest extrema klimaten som man kan stöta på under vintern och den ska passa till temperaturer ner emot 25 minusgrader.

Vi tycker att Thermarest NeoAir XTherm MAX har en enkel uppblåsning, en smidig och bär vänlig packpåse på 23 x 10 cm med en totalvikt på låga 0.49 kg vilket gör den lätt att transportera speciellt under vintertid. Dessutom medföljer det ett reparationskit ifall det värsta skulle hända.

Vi tycker att det här är ett komplett premium liggunderlag som man främst kan använda under vintern, men som också går bra under kall höst och vår. Vi tycker att det här liggunderlaget passar alla typer av användare som behöver en bra modell till när det är kallt ute, det kan vara allt från fjällvandrare till alpinister.

Spela video om Thermarest Video

Plats nummer 2 : liggunderlag

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 0.39 kg
Storlek :
183 x 55 cm
Packmått :
9 x 19 cm
R-Värde :
1,2
Tjocklek :
10 cm
Passar för :
Sommar

Kommentar: Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular är bland de mest populära liggunderlaget för användning på sommaren. Med sitt R-värde på 1,2 så bidrar underlaget till att få en anpassad isolering på varma sommaräventyr. Etherlight XT kommer med ”Air Sprung” Cell teknologi vilket är tjocka luftkamrar som ansluter både på under- och ovansidan för att det ska fungera som enskilja fjädrar som i sin tur formar sig efter kroppens konturer. Det här gör att Sea to Summit Airmat Etherlight XT blir ett mycket komfortabelt underlag som kommer bidra till en mycket skön sömn.

Yttermaterialet består av nylon 30/40D med god friktion som både är lätt men också tyst som bidrar till att man inte behöver störa sin omgivning. I tillverkningsprocessen har den här modellen fått en ultra-fresh antimikrobiell behandling vilket motverkar mögel.

Etherlight XT har en storlek på 183 x 55 cm med en totalvikt på 0.39 kg och ett packmått på bara 9 x 19 vilket bidrar till att modellen blir smidig att frakta runt. Vi tycker att den här modellen passar alla typer av användare som vill tälta på sommaren eller behöver ett bekvämt underlag till en övernattning. Då r-värdet är på låga 1,2 så rekommenderar vi inte det här liggunderlaget på vår eller höst när det börjar bli kyligare ute, utan denna modellen bör bara användas på sommaren.

Plats nummer 3

Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular

Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 0.54 kg
Storlek :
183 x 51 cm
Isoleringsmaterial :
Luft
Packmått :
23 x 13 cm
R-Värde :
2.2
Tjocklek :
5 cm
Passar för :
Vår / Sommar / Höst

Kommentar: Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular är ett välgjort liggunderlag som vi upplever är förvånansvärt billigt och prisvärt för sin kvalité. Thermarest NeoAir Venture är ett uppblåsbart liggunderlag är tillverkat i materialet 50D polyster vilket bidrar till en bra hållbarhet och komfort. Den här modellen kommer med ett r-värde på 2.2 vilket gör att den här modellen är anpassad för framförallt sommar men också varmare vår och höst.

Thermarest NeoAir Venture Sleeping har en väl tilltagen storlek på 183 x 51 cm och en tjocklek på 5 cm som bidrar till att ge användaren en bra och komfortabel sömn. Packmåttet är 23 x 13 cm med en totalvikt på 0.54 kg vilket ger ett smidigt och praktiskt liggunderlag. Thermarest NeoAir Venture kommer som med många andra modeller från Thermarest med en medföljande pumppåse och reparationskit. Vi tycker att den här modellen passar för användare som vill hitta ett bra liggunderlag i medium prisklassen som är anpassat för vår, sommar och höst.

Plats nummer 4

Outwell Dreamcatcher Double 10.0 cm

Outwell Dreamcatcher Double 10.0 cm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 5,3 kg
Storlek :
195 x 130 cm
Isoleringsmaterial :
Skum
Packmått :
70 x 27 cm
R-Värde :
6,7
Tjocklek :
10 cm
Passar för :
Vår / Sommar / Höst / Vinter

Kommentar: Föredrar du breda liggunderlag för 2 personer istället för att släpa med 2 separata? Då kan Outwell Dreamcatcher Double 10.0 cm vara ett bra liggunderlag om man vill spara på packningen. Den här modellen kommer med ett yttermått på hela 195 x 130 cm vilket ger en väl tilltagen yta som passar perfekt för 2 personer. Tack vare sin AFC-ventil så bidrar det till att liggunderlaget blir enkelt att blåsa upp men även en snabb tömning.

Som namnet avslöjar är tjockleken hela 10 cm vilket ger ett rejält tilltaget R-värde på 6.7 vilket betyder att liggunderlaget passar året runt och även för kalla vinteräventyr. Packmåttet är något större på 70 x 27 cm med en vikt på 5,3 kg vilket kanske vid en första anblick låter mycket men det är ungefär vad man får räkna med när den är dels designad för 2 personer men också för året runt användning.

Man har använt ett vågformat skum för att ge en bättre komfort samtidigt som de minskar volymen. Dessutom är luftkanalerna horisontella vilket minskar både vikt och packstorleken. Som ett plus i kanten har den även fått en fluorkarbonfri impregnering. Helt enkelt ett välgjord och komfortabelt dubbel liggunderlag för alla årstider.

Plats nummer 5

Urberg Airmat Nova

Urberg Airmat Nova

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 0.407 kg
Storlek :
187 x 56 cm
Isoleringsmaterial :
Luft
Packmått :
24 x 9,5 cm
R-Värde :
1.6
Tjocklek :
5,5 cm
Passar för :
Sommar

Kommentar: Vill du hitta ett billigt men ändå bra liggunderlag bara för sommaren? Då tycker vi att Urberg Airmat Nova är ett bra prisvärt val till underlag. Vi tycker att måtten ändå är väl tilltagna på den här modellen med 187 x 56 cm med en tjocklek på 5,5 cm som ändå bara ger en vikt på 0,4 kg och ett packmått på 24 x 9,5 cm. Det resulterar i ett mycket praktiskt liggunderlag, speciellt på längre vandringar där man vill kunna spara både på vikt och packmått. R-värdet är på 1,6 vilket gör att den lämpar sig bäst för sommar samt varma vår- och höstdagar.

Isoleringsmaterialet består enbart av lufft och man blåser upp den manuellt via en stor ventil som man finner vid fotänden. Det är kanske inte det mest exklusiva liggunderlaget men vill man ha ett billigt liggunderlag med stor yta men ändå låg vikt och packvolym bara för varmare temperaturer så kan det här vara ett bra val.

Plats nummer 6

ThermarestZ Lite SOL Regular blue

Thermarest Z-lite Sol Regular

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 0.41 kg
Storlek :
183 x 51 cm
Isoleringsmaterial :
Skum
Packmått :
51 x 13 x 14 cm
R-Värde :
2
Tjocklek :
2 cm
Passar för :
Vår / Sommar / Höst

Kommentar: Vill du hitta ett bra billigt liggunderlag i cellplast? Då vill vi tipsa om Thermarest Z-Lite Sol Regular. Den här modellen är tillverkad i skum som är hårt undertill för ökad
stabilitet och en mjukare topp för att vara mer komfortabel. Tillverkaren har implementerat tekniken ”ThermaCapture” vilket är en värmereflekterande coating som ska bidra till att öka värmen som madrassen ger ifrån sig.

Thermarest Z-lite Sol Regular har en storlek på 183 x 51 cm, tjocklek på 2 cm och ett R-värde på 2 vilket gör att det passar för främst vår och sommar men också för varm höst. Den är både enkel och smidig att vika ihop där den inte väger mer än 0.41 kg och ett packmått på 51 x 13 x 14 cm. Ett liggunderlag i cellplast kommer inte med samma bekvämlighet som ett uppblåsbart eller självuppblåsande liggunderlag men vill man däremot ha ett praktiskt, enkelt och billigt liggunderlag så är Thermarest Z-lite Sol Regular ett rekommenderat val från vår sida.

Spela video om Thermarest Z-lite Sol Regular youtube

bästa liggunderlaget barn

Urberg Kids Sleeping Pad

Urberg Kids Sleeping Pad

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 0.439 kg
Storlek :
120 x 51 cm
Isoleringsmaterial :
Luft & Skum
Packmått :
26 x 10 cm
R-Värde :
2,8
Tjocklek :
2,5 cm
Passar för :
Vår / Sommar / Höst

Kommentar: Är du som förälder på jakt efter ett bra liggunderlag till ditt barn? Då rekommenderar vi Urberg Kids Sleeping Pad som är ett liggunderlag med måtten 120 x 51 cm vilket gör att det är anpassat för barn. Det här är ett självuppblåsande liggunderlag som ska vara användarvänligt och lätthanterligt för en junior. Materialet i tyget består av 240T Polyester ripstop vilket bidrar till att förlänga livslängden på modellen.

Urberg Kids Sleeping Pad har ett packmått på bara 26 x 10 cm och en totalvikt på 0.439 kg vilket gör att barn enkelt och smidigt kan bära på liggunderlaget. R-värdet är 2.8 vilket gör att det passar för vår, sommar och höst. Som ett plus i kanten så medföljer också en praktisk och slitstark nätpåse som ska bidra till att göra det enklare för barn att packa ner underlaget. Vi rekommenderar den här modellen till barn som vill tälta eller övernatta med ett praktiskt liggunderlag i framförallt sommartemperaturer men de går också bra till vår och höst.

Vanliga frågor

R-värdet står för ”resistance” på engelska vilket betyder hur motståndskraft liggunderlaget är emot kyla. Ett högt R-värde över 5 innebär att underlaget kan stå emot kalla vinterförhållanden medans ett lågt värde på 1-2 passar bättre för sommarbruk

Om man ska sova i tält är det i stort sett en obligatorisk utrustning. Att bara sova i sovsäcken kommer inte vara speciellt bekvämt och man kommer inte ha något skydd från kyla underifrån vilket kommer resultera i att man förmodligen kommer att frysa.

Ja, det finns liggunderlag som är anpassade för barn då de är mindre till storleken samt att de väger mindre vilket gör det enklare för barn att transportera.

Läs gärna fler av våra artiklar om friluftsliv

Källa :

https://www.widforss.se/liggunderlagsguide

vår Topp 6 liggunderlag bäst i test 2023

  1. Thermarest NeoAir XTherm MAX Sleeping Pad – Bästa liggunderlaget – Vinter
  2. Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular – Sommar
  3. Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular – Vår / Sommar / Höst
  4. Outwell Dreamcatcher Double 10.0 cm – Bästa Liggunderlag 2 personer året runt
  5. Urberg Airmat Nova – Billigt Liggunderlag Sommar
  6. Thermarest Z-lite Sol Regular – Bästa Cellplast Liggunderlag

Bästa liggunderlaget barn & Junior

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 31

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *