Liggunderlag • Bästa liggunderlaget 2021 • Bäst i Test • Sportporten.se

Bästa Liggunderlaget 2021 - liggunderlag - Bäst i test

Tycker du om att sova i tält? Glöm då inte bort att du bör ha ett liggunderlag under din sovsäck. Med ett liggunderlag så får du en bättre natts sömn med mer komfort samtidigt som det också ger en bättre värmeisolering mot marken.

Oavsett om du ska vara ute i naturen och tälta, på cykelsemester eller på en festival så kommer ett bra liggunderlag att ge dig en fenomenal komfort till ditt tält. I den här artikeln testar vi liggunderlag, vi kommer att berätta vad du behöver tänka på för att köpa rätt liggunderlag. Avslutningsvis kommer vi att testa och utse vår topp 6 favoriter till bästa liggunderlag, i vårt test rankar vi även billiga liggunderlag samt ett bra liggunderlag för barn.

Topp 6 bästa liggunderlag - bäst i test

1.

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3.

Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4.

Urberg 2 Person Insulated Airmat

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5.

VAUDE Tour 3.8 M

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

6.

Thermarest Z-lite Sol Regular

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Bästa liggunderlag för barn

Urberg Kids Sleeping Pad

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om liggunderlag

När du ska bo i tält är det viktigt att du har ett bra liggunderlag. En sovsäck skyddar emot temperaturen ifrån luften medans ett liggunderlaget istället skyddar temperaturer från marken. Om du sover utan ett liggunderlag kommer kylan att tränga igenom underifrån och det kommer leda till att du kommer frysa när du sover. Dessutom ger liggunderlaget en god komfort, speciellt emot ojämnt underlag. Det är inte så kul att få en dag förstörd på grund av en natt med dålig sömn.

Liggunderlag i tält

R Värde Liggunderlag

Liggunderlag är anpassade för att klara av olika temperaturer och årstider. Det är stor skillnad på liggunderlag tillverkade för vintern i jämförelse med liggunderlag anpassade för sommaren.

När du ska välja det bästa liggunderlaget så kommer du komma i kontakt med något som heter R-Värde. Idag mäts liggunderlagets isoleringsförmåga med ett så kallat ”R-Värde” som står för resistance på engelska. Desto högre R-värdet är desto bättre isoleringsförmåga har liggunderlaget.

Ett liggunderlag med högt R-värde eller motståndsvärde passar bättre för kallare säsonger medans liggunderlag med låga r-värden passar bra för varmare säsonger. Se ungefärliga riktlinjer om r-värde nedan :

R-Värde

Årstid

1 - 2

Sommar

3 - 4

Vår - Höst

5 - 6

Vinter

Det kommer alltså inte ge en speciellt bra isolering och det finns en stor risk att du kommer frysa ifall du väljer att tälta på vintern med ett liggunderlag som har ett lågt R-värde.

Tälta på vintern

Mått Liggunderlag

När du ska köpa liggunderlag så bör du alltid ha måtten på liggunderlaget i åtanke. Liggunderlag kommer i olika storlekar där både du och framförallt tältet måste få plats med liggunderlaget.

Vikt & Packning

Ett liggunderlag medför såklart att du får en ökad volym och vikt i din packning. När du ska välja rätt liggunderlag så får du ställa vikt kontra komfort till varandra. Dubbelkolla också hur måtten är på liggunderlaget när det är nerpackat så att det blir rätt för dig i din pack planering.

Cellplast eller uppblåsbart liggunderlag?

Det finns olika varianter på liggunderlag där de vanligaste är liggunderlag i cellplast eller uppblåsbara liggunderlag.

Det klassiska liggunderlaget i cellplats är ett billigare och enklare liggunderlag. De är förhållandevis slitstarka, väger lite och passar dig som vill hitta ett billigt liggunderlag. Men idag är det vanligare med uppblåsbara liggunderlag då de helt enkelt ger en mycket bättre komfort.

Självklart går det bra att kombinera med både cellplast och uppblåsbart liggunderlag. Den bästa isoleringen får du genom att lägga cellplasten överst då det ökar friktionen mellan underlaget vilket gör att det inte glider lika enkelt. Ligger du däremot på ett ojämnare underlag och du vill ha ökad komfort är det bäst att lägga cellplasten underst och det uppblåsbara liggunderlaget ovanpå.

Om du dubblerar liggunderlag så kan du addera r-värderna med varandra för att få ett nytt korrekt r-värde.

Fördelar och nackdelar med liggunderlag i cellplast

Fördelar och nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

Bästa Liggunderlaget

liggunderlag barn & Junior

Det finns såklart även liggunderlag för barn och juniorer. Dessa är något mindre till storleken för att ge en god komfort samtidigt som vikten och måtten är lägre vilket gör barn liggunderlagen lättare och smidigare att bära på.

Liggunderlag dubbel

Idag tillverkas det även liggunderlag för två personer, detta för att istället bära på två separata liggunderlag så har man istället ett större dubbel liggunderlag som passar för två personer. Dels är det mycket praktiskt men också en billigare lösning.

Topp 6 bästa liggunderlag 2021 - bäst i test

  1. Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large – Bästa liggunderlaget – Vinter
  2. Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular – Sommar
  3. Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular – Vår / Sommar / Höst
  4. Urberg 2 Person Insulated Airmat – Bästa Liggunderlag 2 personer Vår / Sommar / Höst
  5. VAUDE Tour 3.8 M – Billigt Liggunderlag Vår / Sommar / Höst
  6. Thermarest Z-lite Sol Regular – Bästa Cellplast Liggunderlag

Bästa liggunderlaget barn & Junior

Plats nummer 1 : bästa liggunderlag

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 0.57 kg
Storlek :
196 x 64 cm
Isoleringsmaterial :
Endast Luft
Packmått :
28 x 11 cm
R-Värde :
6.9
Tjocklek :
6.4 cm
Passar för :
Vinter (under -25ºC)

Kommentar: På jakt efter det bästa uppblåsbara liggunderlaget för vinter? Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large är ett exklusivt och välgjort liggunderlag med en fenomenal isoleringsförmåga.

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large kommer i storleken 196 x 64 cm vilket är en väl tilltaget storlek som även passar för dig som är lite längre. Tjockleken är hela 6.4 cm vilket gör att du kommer kunna sova bekvämt oavsett underlag. R-värdet ligger på hela 6.9 vilket gör att det här liggunderlaget lämpar sig till de mest extrema klimaten som du kan stöta på under vintern och den ska passa till temperaturer ner emot 25 minusgrader.

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large har en enkel uppblåsning, en smidig och bär vänlig packpåse på 28 x 11 cm med en totalvikt på 0.57kg vilket gör den lätt att transportera. Dessutom medföljer det ett reparationskit ifall det värsta skulle hända.

Det här är ett komplett premium liggunderlag som du främst kan använda under vintern, men som också går bra under kall höst och vår.Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large har under en längre tid varit populär bland framförallt alpinister.

Plats nummer 2 : bästa liggunderlag

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 0.39 kg
Storlek :
183 x 55 cm
Packmått :
9 x 19 cm
R-Värde :
1,2
Tjocklek :
10 cm
Passar för :
Sommar

Kommentar: Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular är bland de mest populära liggunderlaget för användning på sommaren. Med sitt R-värde på 1,2 kommer du att få en perfekt isolering på dina varma sommaräventyr.

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular kommer med Air Sprung Cell teknologi vilket är luftkamrar som ansluter både på under- och ovansidan för att det ska fungera som enskilja fjädrar som i sin tur formar sig efter kroppens konturer. Det här gör att Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular blir ett mycket komfortabelt underlag som kommer bidra till en mycket skön sömn.

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular har en storlek på 183 x 55 cm med en totalvikt på 0.39kg och ett packmått på bara 9 x 19 vilket gör det smidigt att frakta runt.

Plats nummer 3 : bästa liggunderlag

Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 0.54 kg
Storlek :
183 x 51 cm
Isoleringsmaterial :
Luft
Packmått :
23 x 13 cm
R-Värde :
2.2
Tjocklek :
5 cm
Passar för :
Vår / Sommar / Höst

Kommentar: Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular är ett välgjort liggunderlag som vi upplever är förvånansvärt billigt och prisvärt för sin klass. Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular är ett uppblåsbart liggunderlag med ett r-värde på 2.2 vilket gör att det här liggunderlaget passar för vår, sommar och höst.

Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular har en väl tilltagen storlek på 183 x 51 cm och en tjocklek på 5 cm vilket kommer ge dig en bra och komfortabel sömn. Packmåttet är 23 x 13 cm med en totalvikt på 0.54 kg vilket ger ett smidigt och praktiskt liggunderlag.

Thermarest NeoAir Venture Sleeping Pad Regular kommer som med många andra liggunderlag från Thermarest med en medföljande pumppåse och reparationskit.

Plats nummer 4 : bästa liggunderlag

Urberg 2 Person Insulated Airmat

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 1.925 kg
Storlek :
195 x 140 cm
Isoleringsmaterial :
Luft/Syntet
Packmått :
37 x 16 cm
R-Värde :
3
Tjocklek :
9.5
Passar för :
Vår / Sommar / Höst

Kommentar: Vi måste såklart testa och ha med ett liggunderlag för 2 personer i vår topplista. Urberg 2 Person Insulated Airmat är ett uppblåsbart liggunderlag med en R-Värde på 3 vilket gör att det här underlaget passar för Vår, Sommar och Höst.

Urberg 2 Person Insulated Airmat har ett mått på 195 x 140 cm vilket ger ett stort och rymligt liggunderlag anpassat för 2 personer. Tack vare att liggunderlaget är hela 195 cm långt så passar det här liggunderlaget även för långa personer. Trots sin större storlek är packmåttet bara 37 x 16 cm, totalvikten på 1.925kg är visserligen högre än 1 persons liggunderlagen men då får du tänka att det räcker att en person bär på underlaget till skillnad från 2 separata.

Urberg 2 Person Insulated Airmat är helt enkelt ett bra liggunderlag för er som vill slippa krångligheten att släpa runt på 2 separata liggunderlag och istället optimera er packning på ett bättre sätt med ett liggunderlag för 2 personer. Urberg 2 Person Insulated Airmat är helt enkelt vårt favorit till bästa liggunderlaget för 2 personer.

Plats nummer 5 : bästa liggunderlag

VAUDE Tour 3.8 M

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 0.95 kg
Storlek :
183 x 51 cm
Isoleringsmaterial :
Luft & Skum
Packmått :
27 x 17
R-Värde :
4
Tjocklek :
3,8 cm
Passar för :
Vår / Sommar / Höst

Kommentar: Vill du hitta ett billigt men ändå bra liggunderlag? Då tycker vi att VAUDE Tour 3.8 M är ett bra prisvärt val till liggunderlag. Det här är ett självuppblåsande liggunderlag som blåser upp sig både lätt och snabbt. VAUDE Tour 3.8 M har en tjocklek på 3,8 cm och en storlek på 183 x 51 cm. R-värdet ligger på 4 vilket gör det här liggunderlaget anpassat för vår, sommar och höst.

Till skillnad från toppkonkurrenterna så är packmåttet något större på 27 x 17 cm och en totalvikt på 0.95kg men vill du ha ett komfortabelt praktiskt liggunderlag till ett billigare pris så är VAUDE Tour 3.8 M i vår mening ett bra val.

Plats nummer 6 : bästa liggunderlag

Thermarest Z-lite Sol Regular

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 0.41 kg
Storlek :
183 x 51 cm
Isoleringsmaterial :
Skum
Packmått :
51 x 13 x 14 cm
R-Värde :
2
Tjocklek :
2 cm
Passar för :
Vår / Sommar / Höst

Kommentar: Vår favorit och vinnare till bästa liggunderlaget i cellplast är Thermarest Z-lite Sol Regular. Det här liggunderlaget är tillverkad i skum som är hårt undertill för ökad stabilitet och en mjukare topp för att vara mer komfortabel.

Thermarest Z-lite Sol Regular har en storlek på 183 x 51 cm, tjocklek på 2 cm och ett R-värde på 2 vilket gör att det passar för främst vår och sommar men också för varm höst. Den är både enkel och smidig att vika ihop där den inte väger mer än 0.41 kg och ett packmått på 51 x 13 x 14 cm.

Ett liggunderlag i cellplast kommer inte med samma bekvämlighet som ett uppblåsbart eller självuppblåsande liggunderlag men vill du däremot ha ett praktiskt, enkelt och billigt liggunderlag är Thermarest Z-lite Sol Regular ett rekommenderat val.

bästa liggunderlaget barn

Urberg Kids Sleeping Pad

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 0.439 kg
Storlek :
120 x 51 cm
Isoleringsmaterial :
Luft & Skum
Packmått :
26 x 10 cm
R-Värde :
2,8
Tjocklek :
2,5 cm
Passar för :
Vår / Sommar / Höst

Kommentar: Urberg Kids Sleeping Pad är ett liggunderlag på 120 x 51 cm vilket gör att det är anpassat för barn. Det här är ett självuppblåsande barn liggunderlag som ska vara användarvänligt och lätthanterligt för din junior.

Urberg Kids Sleeping Pad har ett packmått på bara 26 x 10 cm och en totalvikt på 0.439 kg vilket gör att barn enkelt och smidigt kan bära på liggunderlaget. R-värdet är 2.8 vilket gör att det passar för vår, sommar och höst.

Som ett plus i kanten så medföljer också en praktisk och slitstark nätpåse som ska göra det enklare för barn att packa ner liggunderlaget. Urberg Kids Sleeping Pad har allt vi söker i bästa liggunderlaget för barn.

Läs gärna fler av våra artiklar om friluftsliv

Källa :

https://www.widforss.se/liggunderlagsguide

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 29

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *