Sök

Bästa Chinsstång – Bäst I Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Gymkompaniet & Gymgrossisten

Bästa Chinsstång - pull up stång 2024 - Sportporten

Vill du hitta ett praktiskt träningsredskap för en effektiv styrketräning som du enkelt och smidigt kan använda i hemmet? Då kan vi tipsa om att investera i en chinsstång eller pull ups stång som de också kallas, som som används primärt för att träna chins men som även fungerar bra till andra övningar. En pull upp stång gör att du kan få en bra styrketräning för bland annat rygg, axlar och armar men som även kan ge en bra träning för bålen.

Vi har jämfört och utsett Master Fitness Chin Up Bar till bästa chinsstång tack vare sin robusthet då den tål hela 150 kg användarvikt vilket är bland de högsta som går att finna på svenska marknaden. Men också kvalité och materialval till vad vi tycker är en bra chinsstång för pengarna.

Det finns flera olika pull up stänger på marknaden och är man ny till den här typen av träningsredskap så kanske det inte är helt lätt att veta vad man ska tänka på. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta den bästa pull up stången.

Vi kommer inleda med att berätta hur en chinsstång fungerar, vilka muskler man tränar och vad som skiljer modellerna åt. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa chinsstång 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Casall, Master fitness och Abilica.

Våra favoriter bästa chinsstången 2024

1

Master Fitness Chin Up Bar

Master Fitness Chin Up Bar

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Iron Gym Extreme Plus

Iron Gym Extreme Plus

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Casall Chin Up Bar

Casall Chin Up Bar

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Virtufit Chin Up Bar Wall Mount

Virtufit Chin Up Bar Wall Mount

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Abilica DoorGym

Abilica DoorGym

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Vad är en chinsstång

En chinsstång är ett mycket praktiskt träningsverktyg för att framförallt träna upp ryggmuskulaturen, armar och axlar men som även fungerar bra för att träna upp rörlighet. Om du går på gym har du säkert redan stött på det här redskapen men det finns även modeller som är avsedda för att ha i hemmet eller varför inte på kontoret.

Chinsstänger finns i olika typer, där vissa kan fästas direkt i dörren utan att behöva använda beslag eller skruv då den hålls stabil i dörrkarmen tack vare ens kroppsvikt som motvikt. Men det finns också modeller som man skruvar fast på väggen eller ställningar ifall man vill kunna använda sin chinsstång utomhus.

Tack vare sin konstruktion så är det här en praktisk och litet träningsredskap som inte tar upp speciellt mycket plats i hemmet där självbärande varianter enkelt går att ställa undan när man har tränat klart. Vi tycker att det här är ett billigt träningshjälpmedel, speciellt om man har en stressig vardag och inte hinner med att gå till gymmet så är det här ett bra substitut för att få styrketräning i hemmet.

chinsstång bäst i test

Övningar pull up stång

Det finns faktiskt flera övningar du kan utöva på en pull ups stång. De vanligaste och främsta användningsområdet är såklart chins eller omvända chins där ens egna kroppsvikt fungerar som en tyngd. Men en annan populär övning där man får chansen att träna bål är hängande benlyft. Om man bara vill träna rörlighet och strech framförallt i axlarna så kan man bara hänga i stången. Det här ger även en bättre greppstyrka.

Vill man ha ännu mer utmaning  och addera en extra tyngd till sin kroppsvikt så kan man till exempel använda en viktväst

Spela video om pull up bar youtube

Vilka muskler tränar man

Som tidigare nämnt så är det framförallt överkroppen och ryggmuskulaturen som tränas med en chinsstång men även axlar, armar och i vissa övningar även bål och greppstyrka vilket gör det här till en ganska mångsidig träningsmaskin där man får chansen att aktivera många muskelgrupper som också bidrar till en bättre hållning.

chinsstång

Vad ska man tänka på - Köpguide

När man ska köpa en chinsstång så är det ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke då modellerna kan se olika ut, både när det kommer till storlek men även hur greppen ser ut. Dessutom är det flera andra faktorer som påverkar valet av stång som till exempel materialval eller hur upphängningen ser ut. Därför kan det vara bra att redan nu tänka ut vart man vill placera sin pull up stång men också vilken prisklass som skulle kunna passa.

Nedan listar vi några viktiga egenskaper som kan vara bra att ha koll på när det kommer till chinsstänger :

Olika typer av chinsstänger

Det finns generellt sätt 3 olika typer av stänger med olika för- respektive nackdel.

Teleskopisk chinsstång

En teleskopisk chinsstång är en enklare modell som egentligen bara består av en stång som man kan skruva isär för att på så sätt kila fast den i dörröppningen.

Den här typen av chinsstång har fördelen att det är den mest slimmade modellen och kommer oftast i till ett billigare pris. Nackdelen är att den bara innehar är ett grepp samtidigt som den kan lämna märken på dörrkarmen, men om man bara vill ha en enkel modell utan att behöva öppna upp hela plånboken så kan det här vara ett bra val, speciellt om man är ny till det här träningskonceptet.

teleskopisk chinsstang

Självbärande chinsstång

En självbärande chinsstång som i namnet avslöjar behöver man inte fästa utan man placerar den på dörrlisten och när man hänger i den så klamrar den fast sig i dörren tack vare ens kroppsvikt som motvikt.

En sån här modell har flera fördelar, bland annat kommer den ofta med flera olika grepp vilket är önskvärt för att kunna få en större variation på olika övningar. Dessutom är den lätt att plocka undan när man tränat klart.

Nackdelen med den här typen är att man behöver ha koll på modellens maxvikt och gärna lite marginal på det så den inte riskerar att tappa fäste och man ramlar i golvet.

Självbärande chinsstång

Fastskruvad chinsstång

En fastskruvad chinsstång som namnet avslöjar, så behöver man skruva fast modellen emot en vägg. Men det är den klart stabilaste och mest stryktåliga varianten som klarar av den högsta användarvikten. Därför är den här modellen mycket bra att använda om man är en ambitiös styrketränare där man kanske vill lägga till en viktväst eller liknande.

Nackdelen med en sån här variant är ju då att den blir svår att plocka undan när man har tränat klart samt att den har typen ofta kommer i de högre prisklasserna.

Fastskruvad chinsstång

Maxvikt

Som tidigare nämnt så är det viktigt att ha koll på modellens max användarvikt. Risken är annars att stången inte klarar av att hålla emot och man faller mot golvet vilket inte är särskild bekvämt. Om man dessutom tänker använda sig en av extra vikt som till exempel en viktväst eller andra fria vikter så måste man ha det i åtanke på totalvikten. Vi rekommenderar att alltid ha marginal på chinsstångens maxvikt för att vara på den säkra sidan.

En modell med en hög max användarvikt brukar skvallra lite om kvalitén i en mer stabil och kraftfull konstruktion. Därför rekommenderar vi att gå för en modell som ofta har en högre max användarvikt för att veta att man investerar i en rejälare konstruktion. Vilken maxvikten på den specifika produkt är brukar i stort sätt alltid stå i produktbeskrivningen.

bästa chinsstången

Antal grepp

Modellerna kan komma med flera olika antal grepp. De enklaste stängerna kommer med bara ett grepp medans med exklusiva chinsstänger kan ha upp till 10 grepp. Självklart kan det vara användbart att gå för en modell med flera grepp vilket möjliggör en större bredd och variation av övningar. Däremot så är ofta en modell med bara ett grepp ett billigare alternativ.

Självklart kan det vara önskvärt att greppet i sig är i ett bra material som både är bekvämt men som också skapar stabilitet i händerna. En räfflad metallstång ger den klart bästa hållbarheten, sedan gillar vi även pull ups stänger med vadderad yta. Därefter brukar gummi eller plast vara de något mer enklare greppen men som ändå kan vara bekväma för händerna.

Dimensioner bredd på dörren

Självklart måste stången passa i dörröppningen iallafall om man tänker använda en självbärande eller teleskopisk modell. Därför står det oftast i produktbeskrivningen mellan vilka dimensioner som stången kan fästas och hur dörrkarmen bör se ut för att stången ska passa. Mät sedan med dörröppningen du har i hemmet för att vara på den säkra sidan. Tänk på att du även behöver ha lite marginal för att utöva dina övningar.

Plats nummer 1 : bästa pull ups stången

Master Fitness Chin Ups Bar

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Längd Stång: 146,5 cm
Max Användarvikt : 150 kg

Kommentar : För den riktigt seriösa och ambitiösa användaren så kan vi rekommendera Master fitness Chin Ups bar. Det här en modell som man skruvar fast emot väggen och det går givetvis går bra att justera i bredd för att även passa på smalare ytor. Master fitness hävräcke har en rejäl och kraftfull konstruktion som får en max användarvikt på hela 150 kg vilket ger en bra fingervisning om sin kvalité och bland de högre på marknaden. 

Stången är i solid metall där greppet har konturmönster som bidrar till mer stabilitet för händerna och en bättre känsla. Fästena är 38 cm höga och 41 cm djupa. Vi tycker att det här är en rejäl och tilltagen modell som passar för allt från hemmagym, i garaget eller varför inte ett mindre företagsgym?

Master Fitness Chin Ups Bar finns att köpa här :

Plats nummer 2

Iron Gym Extreme Plus

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Max Användarvikt : 100 kg

Kommentar : Iron Gym Extreme Plus är en självbärande chinsstång som kommer mer flera justeringsmöjligheter och grepp. Denna stång fäster man i dörren och den är justerbar för att passa för flera olika dörrkarmar mellan 60 – 90 cm och som har ett djup mellan 10 – 20 cm. Den här modellen är väl tilltaget med flera olika greppositioner för att kunna erbjuda en större variation i träningen. Handtagen är i skum vilket ger ett mjuk grepp men som kanske inte är i samma kvalité som de allra mest exklusiva modellerna.

Storleken är 8,5 x 51,5 x 23 cm med en vikt på 4,2 kg som man enkelt kan ställa undan när man har tränat klart. Max användarvikt är på 100 kg vilket är bra att ha i åtanke speciellt om man också tänker använda en viktväst eller lösa vikter till att öka nivån på träningen.

Vi tycker att det här är en välgjord modell med många olika grepp samt justeringsmöjligheter vilket gör att den passar i många dörrkarmar. Dessutom är det alltid praktiskt att den går att ställa undan när man har tränat klart. Maxvikten är kanske något lägre än vinnaren ovan vilket drar ner betyget något. Men är man på jakt efter en bra och praktisk chinsstång att ha i hemmet med många olika grepp så är det här en modell vi kan rekommendera.

Iron Gym Extreme Plus finns att köpa här :

Plats nummer 3

Casall Chin Up Bar

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Justerbar bredd: 70 – 95 cm
Max Användarvikt : 100 kg

Kommentar : Vill du hitta en billig chinsstång? Då kan vi tipsa om Casall Chin up bar som en enklare teleskopisk modell som har en justerbar bredd mellan 70 – 95 cm. Den här modellen fästet enkelt i dörröppningen för en enkel och smidig träning.

Stången har en max användarvikt på 100 kg och den har som bilden avslöjar bara ett grepp. Det är kanske inte den mest avancerade modellen men den kommer däremot till vad vi tycker är ett billigt pris vilket gör det här till en prisvärd chinsstång för utövare som inte är i behov av flera olika grepp.

Casall Chin Up Bar finns att köpa här :

Plats nummer 4

Virtufit Chin Up Bar Wall Mount

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Max Belastning : 350 kg
Mått :
100 x 50 x 20 cm

Kommentar : Virtufit chin up bar wall mount är en chinsstång som man skruvar fast emot väggen men kommer i en lägre prisklass jämfört med många andra modeller av den här typen. Virtufit chin up bar är tillverkat i kraftfullt stål och ger en max belastning på hela 350 kg. Handtagen är vadderade för att bidra till en bättre greppkänsla och stabilitet. Dimensionerna är 100 x 50 x 20 cm med en vikt på 4.8 kg, expanderskruv medföljer i köpet vilket vi tycker är ett plus i kanten.

Vi tycker att det här är en bra modell för ambitiösa utövare som vill hitta en kraftfull fastskruvad modell utan att vara i den övre prisklassen.

Virtufit Chin Up Bar Wall Mount finns att köpa här :

Plats nummer 5

Abilica DoorGym

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Max Användarvikt : 100 kg

Kommentar : Vi tycker att Abilica DoorGym är en billig pull ups bar som är i en självbärande konstruktion. Den går att fästa i dörröppningar upp till 90 cm med en väggtjocklek på 10 – 15 cm (standard lättväg). När man har tränat klart är den lätt och praktisk att plocka undan.

Den här modellen kommer med flera olika grepp samt en max användarvikt på 100 kg vilket vi tycker är bra även för den här prisklassen. Däremot så kommer den inte riktigt upp i samma kvalité som de bästa chinsstängerna. Däremot om man är på jakt efter en billigare och praktisk modell, kanske om man vill pröva det här träningsredskapet för första gången så kan det här vara en bra chinsstång att börja med.

Abilica DoorGym finns att köpa här :

Vanliga frågor om pull ups stång

  • Självbärande
  • Teleskopisk
  • Fastskruvad

Det är framförallt överkroppen med ryggmuskulaturen som tränas men även axlar, armar, bål och greppstyrka.

  • Typ av stång
  • Max användarvikt
  • Antal grepp samt material på greppet
  • Material
  • Dimensionerna
  • Prisklass

Chins heter det på svenska och pull ups på engelska

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa chinsstången? Läs gärna fler av våra träningsartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 12

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *