Sök

Billiga Golfklubbor 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för NordicaGolf, Happy Golfer, Dechatlon & Dingolfshop

Billiga golfklubbor 2024 - sportporten

Om du är på jakt efter att hitta billiga golfklubbor men har svårt att veta vad du ska köpa så har du kommit helt rätt. Golfklubbor kan tyvärr vara en ganska dyr utrustning speciellt om man ska ha den senaste och fräsigaste modellerna. Men om man har en begränsad budget eller är ny till golf och inte vill lägga jättemycket pengar på klubbor precis i början så finns det många bra billiga golfklubbor på marknaden.

Men det är kanske inte helt att hitta bra budget klubbor så därför har vi valt att skapa den här artikeln med tips och rekommendationer på olika billiga golfklubbor som drivers, wedgar, järnklubbor, putters och golfset. Vi kommer dessutom tipsa om annan billig golfutrustning som kan vara bra när man spelar golf.

Innehållsförteckning

Grundläggande om olika golfklubbor

Om man är helt ny till golf så är det kanske inte helt lätt att veta vilka golfklubbor som finns, i vilka situationer de används och vilka klubbor som man behöver ha i sin bag. Därför kommer vi först att gå igenom lite snabbt om de olika golfklubborna.

Driver – Den största och längsta klubban i bagen som används från tee för att slå de längsta slagen

Fairwaywood / Hybrid – En längre klubba som används för att få distans från tee men som även fungerar från fairway eller kortklippt ruff om man känner sig säker på bollträffen. En fairwaywood eller hybrid går kortare än en driver men har en något bättre precision.

Järnklubbor – Ett järnset består ofta av flera klubbor som man brukar dela in i långa järnklubbor och korta järnklubbor. Långa järnklubbor brukar gå från järn 4-7 och som namnet avslöjar har ett något längre skaft för att på så sätt få mer längd. Korta järnklubbor går från 8-PW och har ett kortare skaft för att få mer fokus på precision än längd vilket är önskvärt när man inte har så långt kvar till green och vill komma så nära flaggan som möjligt.

Wedge – En närspelsklubba som används för att spela in mot green, både pitchslag och chipslag. En PW har ett loft som går ungefär till 45 grader medans wedgar brukar ha ett spann mellan 48 – 64 grader vilket ger ett golfslag med mycket höjd som stannar snabbt på green utan att rulla iväg allt för mycket.

När man kommer igång med golf så bör man iallafall ha ett par järnklubbor, putter och det kan även vara roligt att ha en driver eller fairwaywood för att kunna slå de riktigt långa slagen. Men vi tycker inte att en driver är ett måste om man är nybörjare utan det är viktigare att få in tekniken och grundsvingen med järnklubborna först då en driver kan vara svår att bemästra till en början med sitt långa skaft.

Klubba

Loft

Typ av golfslag

Driver

8 - 12°

Från Utslagsplats - Tee

Fairwaywood & Hybrid

15 - 25°

Tee, Fairway och Snäll Ruff

Järn 5

25°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 6

30°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 7

35°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 8

40°

Tee, Fairway och Ruff

Järn 9

45°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Pitching Wedge (PW)

48°

Tee, Fairway, Ruff & Närspel

Billig golfutrustning

Billiga drivers

Drivers är den största och oftast den dyraste klubban i bagen som kryllar med flera teknologier för att på så sätt slå så långt och rakt som möjligt. Givetvis finns det även billiga drivers som kanske inte kryllar med lyxiga materialval och skrytig design men som fungerar gott och väl till att slå långa slag. Till skillnad från de dyraste och mest exklusiva modellerna så kanske man tappar några meter som det går fortfarande att slå långt. Därför är budget drivers bäst för framförallt golfare med högt handikapp eller nybörjare men fungerar även bra för medel handikapp.

Om man däremot har ett lågt handikapp så kan ens golf påverkas negativt då man tappar lite för mycket i längd och precision vid snabba svinghastigheter.

När man ska välja rätt driver är det ett par saker som är bra att ha i åtanke. Dels så måste man en högerklubba om man är högerhänt respektive vänsterklubba om man är vänsterhänt. Dessutom bör man ha både rätt loft och rätt skaft. När det kommer till skaft så bör man välja rätt hårdhet beroende på hur snabb svinghastighet man har vilket kommer ge längre slag vid högre svinghastigheter medans ett mjukare skaft passar bättre och ger mer förlåtande egenskaper till lösare svinghastigheter.

Se nedan en ungefärlig tabell på vilket skaft man bör ha :

Längd med driver

Skaft

<160m

Lady

160 - 185 m

Senior

185 - 220 m

Regular

220 - 250 m

Stiff

>250 m

X - Stiff

Om man ska köpa sin första driver och inte har någon aning om hur långt man slår med klubban så har vi även en ungefärlig tabell med rekommenderat skaft beroende på hur långt man slår med järn 7.

Längd med järn 7

Skaft

<100m

Lady

100 - 120 m

Senior

121 - 140 m

Regular

141 - 160 m

Stiff

över 160 m

X-Stiff

Vilket loft man ska beror också på hur snabb svinghastighet man har. Golfare som slår långt kan därför gå för ett längre loft medans damer och seniorer istället bör ha ett högre loft för att få hjälp med bollflykten. Det vill säga en medel herrgolfare kan bemästra ett loft runt 10 grader medans en dam golfare eller senior herr golfare bör istället rikta in sig på en driver upp emot 12-13 graders loft.

Vill du läsa ännu mer om denna klubba? Klicka för att läsa mer om drivers

Nedan tipsar vi om vad vi tycker är några billiga driver modeller för herr, dam och barn.

Billiga drivers Herr

MacGregor Driver V FOIL Loft 10,5°
MacGregor Driver V FOIL Loft 12°
Wilson SGI Drivers Men
Wilson SGI Drivers Men

Billiga drivers dam

Wilson SGI Drivers Lady
Wilson SGI Drivers Lady

Billiga järnset

När man ska införskaffa billiga järnklubbor så är det precis som andra golfklubbor i golf att man först ska välja högerklubbor om man är högerhänt eller vänsterklubbor om man är vänsterhänt. Sedan gäller det att välja skaft med rätt hårdhet. Desto hårdare skaft man kan bemästra desto längre kommer man att kunna slå medans om man har en lösare sving så kommer ett mjukare skaft ge mer förlåtande och snälla egenskaper. Nedan har vi listat en tabell med ungefärliga riktvärden på skaft som kan passa beroende på hur långt man slår med järn 7 :

Längd med järn 7

Skaft

<100m

Lady

100 - 120 m

Grafit - Senior

121 - 130 m

Grafit - Regular

131 - 140 m

Stålskaft - Regular

141 - 160 m

Stålskaft - Stiff

över 160 m

Stålskaft - X-Stiff

Vid en första anblick så kanske järnset känns dyra men det man ska komma ihåg att det innehåller flera klubbor. Billiga järnklubbor passar bra för nybörjare samt golfare med hög och medel i handikapp men om man har lågt handikapp och slår väldigt långt så rekommenderar vi istället mer avancerade modeller.

Nedan tipsar vi om vad vi tycker är några billiga järnklubbor för herr och dam.

Billiga järnklubbor Herr

Dynacraft Prophet MB Järnset
Dynacraft Prophet MB Järnset
Acer XV Pro Jarnset
Acer XV Pro Järnset

Billiga järnklubbor Dam

Cobra Fly XL Järnset
Cobra Fly XL Dam Järnset
Wilson SGI Grafitset 6 - SW - Dam
Wilson SGI Grafitset 6 - SW - Dam

Billiga wedgar

När det kommer till wedgar så är det den typen av golfklubba som skiljer sig minst från varandra. Det som kan vara bra att veta är gradtalet på wedgarna. En wedge med ett högt loft ( runt 60 grader ) kommer ge en hög bollbana som stannar snabbt medans en wedge med lågt loft ( runt 50 grader ) kommer ge en något flackare bollbana med mera rull.

Därför kan en wedge med högt loft vara att föredra nära green, speciellt om man har ett hinder fram för som till exempel en bunker eller liknande där man som golfare vill få mycket höjd på bollen samtidigt som den stannar snabbt. Däremot får man inte speciellt mycket längd med ett sådant här högt loft och därför kan det vara klokt att även ha en flackare wedge i bagen. Därför är det inte ovanligt att många golfare har 2-3 olika wedgar.

Om du vill läsa med om denna golfklubba så klicka för att läsa vår artikeln om wedgar

Nedan tipsar vi om några billiga wedgar främst för herrar

MacGregor Gunmetal MACTEC X
MacGregor Gunmetal MACTEC X
Acer XB Satin Wedge
Acer XB Satin Wedge

Billiga putters

När det kommer till billiga putters så handlar det mycket om smak och tycke vilken typ av putter man föredrar. Det är 2 olika typer av modeller som är vanligast på marknaden som är bladputter och malletputter. En bladputter är en smalare modell som många menar ger en bättre känsla på längre puttar på bekostnad av en mindre sweetspot. Medans en malletputter är en större modell, med en mer tilltagen sweetspot som passar bra på kortare avstånd. En malletputter kan därför vara att föredra om man är nybörjare tack vare sin större sweetspot och mer stabilitet.

Om du vill läsa mer om denna klubba, läs gärna vår artikel om putters

Nedan tipsar vi om några billiga putters både höger och vänster.

Billiga putters Höger

MacGregor MACTEC X 003
MacGregor MACTEC X 003
Bionik 101
Bionik 101 RH

Billiga putters vänster

Bionik 101 LH
Bionik 101 LH

Billiga golfset

Ett golfset innehåller både golfklubbor och golfbag vilket kan vara praktiskt ifall man är ny till golf och inte vill köpa all utrustning separat vilket också kan vara ett mer prisvärt alternativ. Det som kan vara bra att veta är att golfset kommer ofta som helset eller halvset. Ett halvset innehåller ofta bara 3-4 järnklubbor och är det klart billigaste alternativet till skillnad från ett helset som innehåller samtliga järnklubbor. Om man är ny till golf så kan ett halvset vara att föredra då man ändå får de nödvändigaste klubborna för flera olika lägen och situationer ute på banan.

Golfset brukar ofta vara enklare modeller som passar mest för nybörjare samt golfare med medel och högt handikapp.

Om du vill läsa mer om golfset så klicka gärna på länken för att komma till : Golfset Herr & Dam

Nedan tipsar vi om vad vi tycker är några billiga golfset för herr och dam. Vill du istället hitta golfset för barn? Klicka här : Golfset Barn & Junior

Wilson SGI Graphite Halv Set Herr
Wilson SGI Graphite Halvsett Herr
OneSwing Dam Halvset Grafit
OneSwing Dam Halvset Grafit

Tips på billig grönt kort kurs & Billigt golfmedlemskap

Billig golfutrustning

Golfutrustning består av mer än bara golfklubbor och man får nog räkna med att man åtminstonde behöver en golfbag, golfbollar och även golfskor innan man kommer igång. När man blir duktigare och mer ambitiös i sporten kan man givetvis komplettera med billiga avståndsmätare som golfklockor eller kikare för att underlätta klubbvalet ute på banan. Nedan tipsar vi om mer billig golfutrustning om man har en begränsad budget :

Golfbag :

Skymax Elite Vagnbag – Vagnbag
Wilson Staff ProStaff Carry Bag – Bärbag
Fastfold Lightweight Pencil Bag – Pencilbag

Golfvagn :

iQompetition 3-hjulig golfvagn

Avståndsmätare / GPS

Garmin Approach S12 – Klocka
Caddytek CaddyView V2 – Kikare

Golfbollar är nog den utrustning som man som golfare förbrukar mest av, därför kan begagnade golfbollar (återvunna golfbollar) vara ett bra alternativ för att spara på plånboken, speciellt om man inte är petig med reklam eller tuschmärken på bollen : Klicka här för att läsa mer om begagnade golfbollar

Billiga golfklubbor

Vanliga frågor

När man ska lära sig golf kan det vara klokt att inneha iallafall ett par järnklubbor samt en putter. Om man vill kunna så längre slag så rekommenderar vi en driver eller fairwaywood.

Självklart finns det golfklubbor för barn. Barn golfklubbor är mindre till storleken för att på så sätt få snälla och förlåtande egenskaper när barn ska börja spela golf.

Gillade du den här artikeln om att hitta billiga golfklubbor? Läs gärna fler av våra golfartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 11

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se