Vandringstält • Bästa Tältet 2021 • Bäst i Test • Sportporten.se

tält - Bästa tältet 2021 - bäst i test

Tycker du om att vandra? Eller vill du hitta en rolig aktivitet till hela familjen? Har ni då testat att tälta i naturen? Att skaffa rätt tält kan till en början verka lite krångligt, men i den här artikeln vill vi hjälpa dig att köpa det bästa vandringstältet.

I den här artikeln kommer vi först gå igenom vad du behöver tänka på när du ska köpa vandringstält. Sedan kommer vi att testa och ta ut våra favoriter till bästa tältet för 2 person, 4 personer och bästa familjetältet som har plats för 6 till 10 personer. Vill du hitta ett billigt tält? Lugn vi kommer också att utse våra favoriter till bästa billiga tält för dig med en begränsad budget.

Det som kan vara bra att veta för dig är att det är skillnad på vandringstält och campingtält. Ett campingtält väger mer och är egentligen bara lämpad för att bo i. Medans ett vandringstält är i en mycket lägre vikt så att du enkelt kan transportera tältet på dina vandringar. Därför kommer vi i den här artikeln att fokusera på att hitta det bästa vandringstältet.

Är du istället på jakt efter ett campingtält så läs gärna vår artikel om campingtält.

Är du bara en person som ska bo i vandringstältet?  Då ska du istället läsa vår artikel om enmanstält

Tält vid sjö

topp 3 - Bästa vandringstält 2 - 3 personer - Bäst i test

1.

3 personer

Hilleberg Nammatj 3 GT tält

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

3 personer

Urberg 3-person Tent G5

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3.

2 personer

MSR Hubba Hubba NX

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

topp 3 - Bästa vandringstält 4 personer - bäst i test

1.

4 - 5 personer

Hilleberg Nallo 4 GT

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

4 personer

MSR Elixir 4

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3.

4 personer

Bergans Wiglo Lt 4p Tent

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om vandringstält

Vad är ett vandringstält? Ett vandringstält är ett lättviktstält avsett för vandring, cykling eller för alpinister som vill ha ett lätt och smidigt boende. Vandringstälten är tillverkade för allt mellan 2 personer, som 4 personer, till en hel familj då dessa tält finns i alla möjliga storlekar.

Vandringstält eller campingtält?

Du kanske inte visste det innan men det är stor skillnad mellan ett vandringstält och ett campingtält. Campingtälten är en tyngre variant av tält, de är praktiska och något mer komfortabla att bo i. Men på grund av att vikten är högre så är det inte rekommenderat att gå på vandringar, cykelturer eller fjällturer med den här typen av tält då de helt enkelt blir för tunga att bära på.

Ett vandringstält är istället i en mycket lättare vikt för att du enklare och smidigare ska kunna transportera tältet. Ett vandringstält väger i regel inte mer än max ett par kilo medans ett campingtält kan väga upp emot 30 kg vilket du kanske förstår inte är så lätt att bära på under en längre period.

Är du istället på jakt efter ett campingtält så läs gärna vår artikel om att hitta bästa campingtältet.

Vad ska du ha tältet till?

Innan du väljer rätt tält så bör du ta ställning till vad du ska ha tältet till och vilka förutsättningar du har? Ska du använda ditt tält till en cykelresa? Ska du vandra i fjällen eller i skogen? Ska du på festival behöver du kanske du vill hitta ett billigt tält? Hur ska vädret vara där du tänkte tälta? Kallt, varmt, regnigt eller blåsigt? Hur ser underlaget ut där du ska slå ned tältet? Det finns flertalet faktorer som du behöver tänka ut men här har vi listat några av våra viktigaste

Flera vandringstält

Tältvikt & Tältstorlek - vandringstält

När du är ute och vandrar vill du såklart att tältet ska vara så lätt och smidigt som det bara går. Desto längre du går ju enklare blir ditt äventyr om packningen är lätt. Vid långa vandringar kan det då vara värt att uppoffra en del komfort och utrymme för en lättare vikt.

Vandringstälten är idag både lätta i vikt och därför väldigt smidiga att bära på. Men ibland kan det vara skönt med ett större vandringstält så du kan få plats med mera förvaring men tänk då på att din tältvikt kommer att öka med större volym. Du får alltid väga in om du vill ha mer komfort till en högre vikt eller vice versa.

Typer av tält

Kupoltält

Kupoltältet är ett tält som står upp med hjälp av bågarna. Det här är ett bra tält i terränger där det är svårt att fästa markpinnar som till exempel i klippig skärgård eller på  isiga underlag. Dessutom behöver kupoltältet inte lika stor yta för uppslagning samtidigt som kupoltältet är lättare att flytta runt.

Duken på denna typ av tält är i regel något mer spänd vilket gör den mindre känslig för till exempel vind vilket gör det tystare när du ska sova. Nackdelen med dessa tält är att de kan vara något tyngre i vikt.

 
Kupoltält

Tunneltält

Ett tunneltält kräver markpinnar och ibland även stormlinor för att kunna stå upp. Men tack vare att ett sånt här tält har en absid så får du som tältare ett mycket större utrymme till en förhållandevis låg vikt vilket gör det här till ett mycket praktiskt tält.

Den här modellen står bra i stabil vind men är något känsligt vid kraftiga sidovindar. Om du ska använda tunneltältet så tänk på att du måste kunna hitta en yta där du kan fästa markpinnarna.

Kupoltält
Exempel Tunneltält

Tält för 3 eller 4 säsonger? vandringstält vinter

Vandringstälten är tillverkade för att klara av 3 eller 4 säsonger. Det innebär att 3 säsongstältet är gjort för att klara av vår, sommar och höst medans ett 4 säsongstält även kan stå emot vinter.

Tält för 3 säsonger

3 säsongstält är tillverkat för bruk under vår, sommar och höst. Den här typen av tält är välventilerat för varma sommardagar, samtidigt som det är heltäckande så att tältet håller sig torrt vid nederbörd.

Tält för 4 säsonger

Tält för 4 säsonger är konstruerade för att klara av alla årstiderna, det vill säga även vinterförhållanden. De här tälten har oftast mer robusta bågar samtidigt som den yttre duken går hela vägen ned till markytan. Det här gör att du kan skotta igen den nedre delen av tältet. Större delen av ventilationen sker upptill på tältet samtidigt som den inre duken har mindre meshpartier så att du ska få en god luftcirkulation.

Tält med dubbelvägg eller enkelvägg

Vandringstält kan innehålla enkel eller dubbelvägg. En dubbelväg innehåller flera ventileringsmöjligheter dels för att hålla temperaturen nere men som också tar bort kondens. Ett enkelvägsstält är istället bättre ifall du vill ha ett tält med en lägre vikt.

Vandringstält vinter

Hur många vattenpelare?

Vattenpelare anger vattentätheten i yttertältet och på golvet i innertältet. Golvet behöver vara mer vattentätt då det kan finnas en risk vid nederbörd att ytan som ditt tält står emot kan bli blöt och speciellt om du pressar dig själv och din utrustning emot marken. I stort sätt alla vandringstält som tillverkas idag ska klara av regn och fukt emot marken. Ju fler vattenpelare du har desto bättre kommer tältet kunna hålla vattnet borta och i längden kommer ditt tält att hålla bättre. Ett riktvärde är att kika på ett tält som har minst runt 2500 vattenpelare i golvet och runt 1000 i yttertältet.

Vad är en Absid?

En absid är utrymmet i tältet där du inte sover men som fortfarande innesluts av tältet. Det här är ytan där du kan förvara din blöta och leriga utrustning som du kanske inte vill ta med dig in i tältet.

Vandringstält i skogen

Tältvård

Ta hand om ditt tält. Ett tält ska vårdas regelbundet dels för att öka komforten men framförallt livslängden. Se till att du rengör tältet med jämna intervaller och var varsam med dragkedjor och stänger. Låt inte tältet stå i direkt solljus under en längre tid då UV-strålarna med tiden bryter ned väven i tältet. Torka tältet innan förvaring och låt det gärna bli 110% torrt. Var varsam med vassa föremål eller till exempel klorna på ditt husdjur så det inte skadar duken eller golvet i tältet.

Glöm inte sovsäck & liggunderlag

När du ska sova i tält så glöm inte att du behöver både sovsäck och liggunderlag för att kunna sova bekvämt och komfortabelt i ditt tält.

Vår Topp 3 Bästa vandringstält 2 - 3 personer

Vår Topp 3 bästa vandringstält 4 - 5 personer - familjetält

Plats 1 : bästa tält 2 - 3 personer

Hilleberg Nammatj 3 GT tält

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 4 kg
Antal personer :
2 – 3
Modell : Tunneltält
Yttermått : 405 x 175 x 115 cm
Innermåll : 220 x 160 x 105 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv :
5500 / 20000 mm
Antal ingångar / Absider : 1 / 1

Kommentar: Hilleberg har ett välförtjänt långvarigt rykte av att producera tält i toppklass och deras Nammatj 3 GT kupoltält för 3 personer är inget undantag. Hilleberg Nammatj 3 GT tält är ett stabilt och robust 2 – 3 personers tält tillverkat för 4 säsonger, det vill säga även vintersäsong.

Tack vare sin fina konstruktion och exklusiva materialval så står det här tältet emot det mesta när det kommer till både väder och vind. Hilleberg Nammatj 3 GT vanringstält är noggrant sytt med raka och täta sömmar vilket gör tältet helt vattentät samtidigt som det kan stå emot mycket stark vind.

Absiden är förlängd och väl tilltaget vilket gör så att det är lätt att få plats med 3 personers packning.

Hilleberg Nammatj 3 GT tält passar allt ifrån erfarna äventyrare till dig som är helt ny till tält. Den passar till allt från fjäll- och skogsvandringar, till kanotresor till cykelresor. Hilleberg Nammatj 3 GT har allt vi söker i ett premium vandringstält för 2 – 3 personer och vårt solklara val till bäst i test tält 2021.

Plats 2 : bästa tält 2 - 3 personer

Urberg 3-person Tunnel Tent G5

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 3.4 kg
Antal personer :
2 – 3
Modell : Tunneltält
Yttermått : 415 x 200 x 110 cm
Innermåll : 220 x 175 x 98 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv :
3000 / 10000 mm
Antal ingångar / Absider : 1 / 1

Kommentar: Urberg 3-person Tunnel Tent G5 är ett billigt och prisvärt tunneltält avsett för 3 säsonger. Tack vare sina färgkodade tältstänger är det här 2 – 3 persons tältet lätt att sätta upp vilket passar bra även för dig som är ny till friluftsliv. Trots sin lite plastiga känsliga så håller det här tältet en mycket god kvalité samtidigt som den också kommer i en låg vikt på bara 3.4 kg vilket är bra för den här tältstorleken. Det här tältet ger gott om utrymme, även för dig som är lite längre samtidigt som absiden också är väl tilltaget för all packning.

Vi upplevde dock att dragkedjorna till ingången samt absiden hade en tendens att fastna men med sitt låga pris så kände vi att det inte gjorde så mycket. Urberg 3-person Tunnel Tent G5 ger helt enkelt mycket tält för pengarna och på vår plats nummer 2 bästa tält för 2 – 3 personer.

Plats 3 : bästa tält 2 - 3 personer

MSR Hubba Hubba NX

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 1.7 kg
Antal personer :
2
Modell : Kupoltält
Yttermått : 213 x 279 x 100 cm
Innermått : 213 x 127 x 100 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv : 1200 / 3000 mm
Antal ingångar : 2

Kommentar: MSR står för mountain safety research med målet att producera utrustning med högsta kvalité och säkerhet. Deras modell MSR Hubba Hubba NX 2 person tält är ett bra exempel på det. Tack vare sin låga vikt på bara 1.7 kg är det här ett bra 2 persons tält för längre vandringar. Det går snabbt och smidigt att sätta upp och tar vare sin form så ger MSR Hubba Hubba NX en stor sovyta. Det här vandringstältet har en god förmåga att motstå både mycket vind men framförallt mycket regn. Vi upplevde dock att absiden samt ingången var något mindre än konkurrenterna men den ändå helt okej.

MSR Hubba Hubba NX kupoltält 2 personer passar till allt ifrån vandringar till cykelturer för 2 personer oavsett nivå och ambition så är det här är ett lätt och smidigt 2 persons vandringstält.

Plats 1 : bästa tält 4 - 5 personer

Hilleberg Nallo 4 GT

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 3.6 kg
Antal personer :
4
Modell : Tunneltält
Yttermått : 415 x 225 x 130 cm
Innermått : 220 x 210 x 115 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv : 5000 / 15000 mm
Antal ingångar / Absider : 1 / 1

Kommentar: Hilleberg Nallo 4 GT är ytterligare ett välgjort premium vandringstält för 4 säsonger som passar för 4 personer. Både familjer och kompisgäng kommer kunna ha en rolig och enkel tält upplevelse med det här 4 persons vandringstältet.

Vi börjar med konstruktionen som är välgjord i ultralätt design på bara 3.6 kg vilket gör det här till en av de absolut lättaste familjetälten. Hilleberg Nallo 4 GT är tillverkad i ultralätt kerlon 1200-väv och den kommer med 9 mm tältstänger vilket ger ett stabilt och robust tält som tål både väder och vind.

Tack vare sitt utrymme och förlängda absid fungerar det här vandringstältet även för 2 vuxna och 3 barn. Hilleberg gör oss sällan besvikna och deras Nallo 4 GT är inget undantag till dig som vill ha ett välgjort och enkelt vandringstält för 4 personer med mycket volym och kvalité.

Plats 2 : bästa tält 4 personer

MSR Elixir 4

4.7/5

Betyg 4,7 / 5

Vikt : 4.26 kg
Antal personer :
4
Modell : Kupoltält
Yttermått : 375 x 223 x 121
Innermått : 223 x 223 x 121
Vattenpelare Ytterdyk / Golv : 1500 / 3000 mm
Antal ingångar / Absider : 2 / 2

Kommentar: Vill du hitta ett förstklassigt kupoltält för 4 personer som dessutom är billigt och prisvärt? Då tycker vi att du ska välja MSR Elixir 4 som blev vår favorit till bästa vandringstältet för familjen. Det här är ett självstagande kupoltält som är enkelt att sätta ihop tack vare sina färgkodade stänger vilket passar bra även för dig som är ny till tält. Tackhöjden är väl tilltagen på 121 cm och golvytan har en volym som gör att 4 personer kommer kunna sova i det här vandringstältet.

MSR Elixir 4 kommer med dubbla ingångar och dubbla rymliga absider som ger god plats för packningen. Den kommer med ventilationspaneler i mesh vilket gör att tältet får en god cirkulation av luft. Vill du hitta ett billigt familjetält för 4 personer som är optimalt för både vandring som cykeläventyr så är MSR Elixir 4 ett bra val.

Plats 3 : bästa tält 4 personer

Bergans Wiglo Lt 4-pers Tent

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 6.2 kg
Antal personer :
4
Modell : Tältkåta
Yttermått : 230 x 230 x 160 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv : 2000 / 7000 mm
Antal ingångar / Absider : 3 / 3

Kommentar: Bengans är en norsk tillverkade som har producerat tält enda sedan 1908 och deras Wiglo LT 4 persons tält är ett bevis på god kvalité och fina materialval. Till skillnad från traditionella tält i form av kupol eller tunnel så har vi här istället en tältkåta som vandringstält. Det ger ett stabilt och robust tält som klarar av mycket väder och vind samtidigt som du får en bra volym.

Bergans Wiglo Lt 4-pers Tent har en mycket stor huvudöppning framtid följt av två mindre öppningar på sidorna, samtliga öppningar kommer givetvis med myggnät. Flera smidiga utrustningsfickor inuti, optimal ventilation kombinerat med en stor sovvolym som passar till 4 personer.

Gillade du den här artikeln om friluftsliv? Läs gärna fler av våra friluftsartiklar

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 22

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *