Sök

Bästa Vandringstält – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth, Outdoorexperten, Beredd & Climbing247

Bästa tältet 2024 - Vandringstält - Sportporten

Tycker du om att vandra i naturen? Eller vill du hitta en rolig aktivitet till hela familjen? Har ni då testat att tälta i naturen? Att skaffa rätt tält kan till en början verka lite krångligt då det finns en hel uppsjö med olika modeller och saker att tänka på för att köpa rätt vandringstält. Därför skapade vi den här artikeln för att hjälpa dig att hitta det bästa vandringstältet.

Vi har jämfört modeller i klasserna 2-3 personer och 4-6 för att ranka bästa vandringstältet både i större och mindre kategorierna. Våra favoriter till tält bäst i test blev Hilleberg Nammatj 3 för de mindre tälten och Hilleberg Keron 4 för de större vandringstälten.

Hilleberg Nammatj 3

Hilleberg Nammatj 3 tält
4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Hilleberg Keron 4

Hilleberg Keron 4
4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vi kommer inleda artikeln med att berätta om olika typer modeller samt vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt tält. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt gå igenom våra topplistor till bästa tältet 2024

I den här artikeln kommer vi bara att prata om vandringstält. Det som kan vara bra att veta är att det är skillnad på ett vandringstält och ett campingtält. Ett campingtält väger mer och är egentligen bara lämpad för att bo i. Medans ett vandringstält är i en mycket lägre vikt så att man enkelt kan transportera tältet på vandringarna. Ett campingtält väger oftast över 10 kg medans vandringstältet inte väger mer än runt 5 kg.

Är du istället på jakt efter ett campingtält eller familjetält, så läs gärna vår artikel om campingtält.

Är du bara en person som ska bo i vandringstältet? Då rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om enmanstält

vår topp 3 Bästa vandringstält 2 - 3 personer

1

Hilleberg Nammatj 3 tält

3 personer

Hilleberg Nammatj 3

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Urberg 3-person Tunnel Tent G5

3 personer

Urberg 3-person Tent G5

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

MSR Hubba Hubba NX

2 personer

MSR Hubba Hubba NX

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

vår topp 3 Bästa vandringstält 4-6 personer

1

Hilleberg Keron 4

4 personer

Hilleberg Keron 4

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

MSR Elixir 4

4 personer

MSR Elixir 4

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

Bergans Wiglo Lt V.2 6 person tält

6 personer

Bergans Wiglo Lt V.2 6p Tent

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vad är ett vandringstält?

Ett vandringstält är ett lättviktstält avsett för vandring, cykling eller för alpinister som vill ha ett lätt och smidigt boende. Vandringstälten är tillverkade för allt mellan 2 personer, som 4 personer, till en hel familj då dessa tält finns i alla möjliga storlekar. Fördelen med vandringstält är att de har en mycket låg vikt för att underlätta längre transporter samtidigt som de ska vara praktiska och enkla att packa ihop.

Vandringstält eller campingtält?

Det kanske kommer som en nyhetmen det är stor skillnad mellan ett vandringstält och ett campingtält. Campingtälten är en tyngre variant av tält, de är praktiska och något mer komfortabla att bo i. Men på grund av att vikten är högre så är det inte rekommenderat att gå på vandringar, cykelturer eller fjällturer med den här typen då de kan väga upp emot 30 kg.

Ett vandringstält är istället i en mycket lättare vikt för att man enklare och smidigare ska kunna transportera tältet. Ett vandringstält väger i regel inte mer än max ett par kilo vilket gör den perfekt för längre äventyr.

Är du istället på jakt efter ett campingtält så läs gärna vår artikel om att hitta bästa campingtältet.

Tält vid sjö

Vad ska man ha tältet till?

Innan man väljer rätt tält så rekommenderar vi att man redogör för sig själv vad man ska ha tältet till och vilka förutsättningar man har? Ska man använda sitt tält till en cykelresa? Ska man vandra i fjällen eller i skogen? Ska man på festival behöver man kanske istället hitta ett billigt tält? Hur ska vädret vara där man tänker tälta? Kallt, varmt, regnigt eller blåsigt? Hur ser underlaget ut där man ska slå ned tältet? Det finns flertalet faktorer som vi tycker att man behöver tänka ut och därför har vi här listat några av våra viktigaste

Bästa tältet

Tältvikt & Tältstorlek - vandringstält

När man är ute och vandrar så vill man såklart ha ett så lätt och praktiskt vandringstält som det bara går. Ju längre man går ju enklare kommer vandringen att bli om man har en lägre packningsvikt. Vid långa vandringar kan det då vara värt att uppoffra en del komfort och utrymme för att få en lättare vikt.

Idag är tälten både lätta i vikt och därför väldigt smidiga att bära med. Men ibland kan det vara skönt att ha en större modell så man kan få plats med mera förvaring och utrustning, men tänk då på att tältvikten kommer att öka med en större volym. Därför tycker vi att det är så viktigt att innan köp redogöra sin packning och personliga komfort för att de ska bli enklare att välja storlek och vikt på vandringstältet. Det kanske inte är det smartaste att köpa en tält för 6 personer om ni bara är 2 som ska bo i det.

Typer av tält - kupoltält eller tunneltält

Tälten kan se olika ut och de vanligaste är idag att modellerna är antingen ett kupoltält eller ett tunneltält. Båda dessa varianter besitter olika egenskaper och beroende på vilket underlag och väder som man kan stöta på, så kan det underlätta vilken typ av tält man tänker köpa.

Kupoltält

Kupoltältet är ett tält som står upp med hjälp av bågarna. Det här är ett bra tält i terränger där det är svårt att fästa markpinnar som till exempel i klippig skärgård eller på isiga underlag. Dessutom behöver kupoltältet inte lika stor yta för uppslagning samtidigt som kupoltältet är lättare att flytta runt.

Duken på kupoltält är i regel något mer spänd vilket gör den mindre känslig för till exempel vind som bidrar till att det blir tystare när man ska sova. Nackdelen med dessa tält är att de kan vara något tyngre i vikt.

 
Kupoltält

Tunneltält

Ett tunneltält kräver markpinnar och ibland även stormlinor för att kunna stå upp. Men tack vare att ett sånt här tält har en absid så får man som tältare ett mycket större utrymme för sin packning, till en förhållandevis låg vikt vilket gör det här till ett mycket praktiskt tält.

Tunneltältet står bra i stabil vind men är något känsligt vid kraftiga sidovindar. Om man ska använda tunneltältet så tänk på att man måste kunna hitta en yta där man kan fästa markpinnarna.

Kupoltält
Exempel Tunneltält

Tält för 3 eller 4 säsonger? vandringstält vinter

Inte alla vandringstält är konstruerade för alla årstider då det finns tält som är konstruerade för varmare temperaturer på samma sätt som det finns tält som är konstruerade för kallare temperaturer. Vad modelle är konstruerat för står i produktbeskrivningen och benämns efter säsonger.

Ett 4 säsongs tält innebära att tältet ska klara av vår, sommar, höst och vinter. Medans ett 3 säsongstält är anpassat för vår, sommar och höst. Även här rekommenderar vi att redogöra sina egna förutsättningar då 4 säsongstält ofta är något dyrare med mer exklusiva materialval för att stå emot vinter och kyla. Ska man då bara använda sitt vandringstält under varmare dagar så är det kanske lite överflödigt att köpa ett 4 säsongs tält.

Tält för 3 säsonger

3 säsongstält är tillverkat för bruk under vår, sommar och höst. Den här typen av tält är välventilerat för varma sommardagar, samtidigt som det också är heltäckande så att tältet håller sig torrt vid nederbörd.

Tält för 4 säsonger

Tält för 4 säsonger är konstruerade för att klara av alla årstiderna, det vill säga även vinterförhållanden. De här tälten har oftast mer robusta bågar samtidigt som den yttre duken går hela vägen ned till markytan. Det här gör att man kan skotta igen den nedre delen av tältet. Större delen av ventilationen sker upptill på tältet samtidigt som den inre duken har mindre meshpartier så att man ska få en god luftcirkulation.

Tält med dubbelvägg eller enkelvägg

Vandringstält kan innehålla enkel eller dubbelvägg. En dubbelväg innehåller flera ventileringsmöjligheter dels för att hålla temperaturen nere men som också tar bort kondens. Ett enkelvägsstält är istället bättre ifall man prioriterar ett tält med en lägre vikt.

Vandringstält vinter

Hur många vattenpelare?

Vattenpelare anger vattentätheten i yttertältet och på golvet i innertältet. I stort sätt alla vandringstält som tillverkas ska klara av både regn och fukt. Desto fler vattenpelare tältet har desto bättre kommer de kunna hålla vattnet borta och i längden kommer tältet att hålla bättre. Vi tycker att ett bra riktvärde är att kika på ett tält som har minst runt 2500 vattenpelare i golvet och runt 1000 i yttertältet. Ett tält med många vattenpelare ger också en fingervisning om kvalitén på modellen.

Vad är en Absid?

En absid är utrymmet i tältet där man inte sover men som fortfarande innesluts av tältet. Det här är ytan där man kan förvara sin blöta och leriga utrustning som man kanske inte vill ta med sig in i tältet. En absid är helt enkelt ett praktiskt utrymme där man kan förvara delar av sin packning men kan också fungera som en social yta utanför sovrumsdelen.

Vandringstält i skogen

Tältvård

Vi rekommenderar starkt att ta hand om sitt tält. Ett tält bör vårdas regelbundet dels för att öka komforten men framförallt livslängden. Se därför till att rengöra tältet med jämna intervaller och var varsam med dragkedjor och stänger. Låt inte tältet stå i direkt solljus under en längre tid då UV-strålarna med tiden bryter ned väven i tältet. Torka tältet innan förvaring och låt det gärna bli 110% torrt. Var varsam med vassa föremål eller till exempel klorna på sitt husdjur så det inte skadar duken eller golvet i tältet.

Glöm inte sovsäck & liggunderlag

När man ska sova i tält så glöm inte att man behöver både sovsäck och liggunderlag för att kunna sova bekvämt och komfortabelt i sitt tält.

Plats 1 : bästa tält 2 - 3 personer

Hilleberg Nammatj 3 tält

Hilleberg Nammatj 3

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 3,3 kg
Antal personer :
3
Modell : Tunneltält
Yttermått : 440 x 175 x 115 cm
Innermått : 220 x 160 x 105 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv :
5500 / 20000 mm
Antal ingångar / Absider : 1 / 1

Kommentar: Vill du hitta ett riktigt bra tunneltält för 2 -3 personer? Då rekommenderar vi starkt Hilleberg Nammatj 3. Vi tycker att det här är ett mycket robust tält som är anpassat till 4 säsonger vilket gör att den här modellen kan användas även på vintern. Nammatj 3 kommer med en ytterväv i Kerlon 1800 kombinerat med 10 mm tältstänger vilket bidrar till en mycket bra stabilitet vilket gör att det här tältet har en god förmåga att stå emot mycket väder och vind. Att vattenpelare på ytterduken ligger på höga 5500 mm och 20000 mm i golvet ger en god fingervisning om kvalitén på det här vattentåliga tältet.

Nammatj 3 har en stor invändig volym på 3,4 m² där absid volymen är på 1,6 m² vilket ger en tilltagen yta för packning och utrustning samt ett bra utrymme att ställa undan sina smutsiga skor utan att behöva ta med dem in i sov delen. Totalvikten i tältet ligger på låga 3,3 kg vilket är tack vare sina ultralätta men ändå kraftfulla materialval kerlon väv. Skillnaden mellan Nammatj och Nammatj GT är att GT modellen har en mer tilltagen absid, klicka här för att läsa mer om Nammatj GT.

Tack vare sin konstruktion och fina materialval så har Hilleberg Nammatj 3 blivit valet för många professionella äventyrare där användningsområdet har varit allt från polar-expeditioner, alpinister, klättrare men också till enklare äventyr som vandringar, cykelsemester eller paddelturer. Vi rekommenderar den här modellen till i stort sätt alla typer av användare oavsett om man är nybörjare eller erfaren inom att bo i tält som vill hitta ett bra tält avsett för ett par eller en mindre familj på 3 personer.

Hilleberg Nammatj 3 finns att köpa här :

Plats 2 : tält 2 - 3 personer

Urberg 3-person Tunnel Tent G5

Urberg 3-person Tunnel Tent G5

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 3.4 kg
Antal personer :
2 – 3
Modell : Tunneltält
Yttermått : 415 x 200 x 110 cm
Innermåll : 220 x 175 x 98 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv :
3000 / 10000 mm
Antal ingångar / Absider : 1 / 1

Kommentar: Vill du hitta ett billigare 3 persons tält som inte ska användas på vintern utan bra vår, sommar och höst? Då vill vi tipsa om Urberg 3-person 5G som i vår mening är ett billigt vandringstält tillverkat för 3 säsonger.
Vi börjar med ytterduken som är i ripstop tyg vilket bidrar dels till att stöta bort vatten men också förmågan att stå emot mycket vind vilket bidrar till en bättre komfort men som också hjälper till att förlänga tältets livslängd.

Tältet har en separat absid vilket skapar både ett socialt utrymme men också ett bra yta att förvara packningen. Invändigt finns det praktiska förvaringsfickor, goda ventilationsmöjligheter där dörren har ett myggnät för att hålla mygg och knott borta vilket bidrar till en bättre natts sömn. Vattenpelare på ytterduken är 3000 mm och golvet har 10 000 mm. Packmåttet är ca 53 x 23 x 20 cm med en vikt på 3,442 kg vilket vi tycker är bra för den här typen av tält.

Tack vare att tältet är förhållandevis lätt att montera ihop så rekommenderar vi den här modellen till alla typer av användare men framförallt ett bra tips till nybörjare som är nya med att tälta och behöver ett lätthanterligt och snällt tält att börja med. Vi rekommenderar den här modellen till både par och mindre familjer på 3 personer som söker ett billigt tält. Dessutom kommer den här modellen i flera olika färger vilket bidrar till att man kan hitta ett riktigt snyggt och stilrent tält.

Urberg 5G finns att köpa här :

Plats 3 : tält 2 - 3 personer

MSR Hubba Hubba NX

MSR Hubba Hubba NX

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vikt : 1.7 kg
Antal personer :
2
Modell : Kupoltält
Yttermått : 213 x 279 x 100 cm
Innermått : 213 x 127 x 100 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv : 1200 / 3000 mm
Antal ingångar : 2

Kommentar: På en fin 3e plats hittar vi MSR Hubba Hubba NX som är ett 2 personstält avsett för 3 säsonger vilket innebär vår, sommar och höst men lämpar sig inte lika bra för vinterförhållanden. Materialet består av 20D Ripstop Nylon som bidrar till att effektivt stöta bort både vatten och vind.

Golvytan ligger på 2.7m² där innerhöjden är 100 cm vilket vi tycker ger en bra yta för 2 personer. Packmåttet är 46 x 15 cm och packad vikt är 1.7 kg vilket är väldigt lågt för att vara tält i den här storleken. Därför tycker vi att den här modellen lönar sig extra bra för längre vandringar eller äventyr där man behöver transportera tältet under längre sträckor. Tack vare sin symmetriska form så smalnar inte golvet av vilket ger en större invändig yta för att kunna förvara mer utrustning.

Tack vare att Hubba Hubba NX är lätt att packa upp och packa ner så rekommenderar vi även det här tältet till nybörjare som behöver en snällare och mer användarvänligt modell. Med det sagt så tycker vi att den här modellen passar alla typer av användare som prioriterar låg vikt i ett 3 säsongstält avsett för 2 personer.

MSR Hubba Hubba NX finns att köpa här :

Plats 1 : bästa tält 4 personer

Hilleberg Keron 4

Hilleberg Keron 4

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 4.7 kg
Antal personer :
4
Modell : Tunneltält
Yttermått : 430 x 210 x 110 cm
Innermått : 220 x 210 x 110 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv : 5500 / 20000 mm
Antal ingångar / Absider : 2 / 2

Kommentar: På jakt efter ett riktigt bra vandringstält anpassat för 4 personer? Då rekommenderar vi Hilleberg Keron 4 som är ett 4 säsongs vandringstält vilket innebär att det kan användas under hela året och då även vinterbruk. Storleksmässigt är den anpassat till 4 personer i ett sovrum vilket vi tror passar för kompisgänget eller familjen som vill hitta ett bra vandringstält.

Den här modellen prioriterar robust och kraftfull konstruktion som ska kunna användas året runt, därför är tältet tillverkat med ett slitstark lättviktsväv Kerlon 1800 kombinerat med 10 mm tältstänger vilket bidrar till en mycket stabil konstruktion som kan stå emot mycket väder och vind. Med sina 5500 mm vattenpelare på ytterduken respektive 20000 mm på golvet så skvallrar det lite om kvalitén på den här modellen. Totalvikten landar på 4,7 kg vilket ligger i linje med konkurrenterna.

Invändigt är volymen stor med en innertältsyta på 4,4 m² med en absid yta som är 1,6 + 1,6 m² vilket inte bara bidrar till en bra social yta men också en bra yta för att kunna förvara mycket utrustning och packning.

Tack vare sin konstruktion och fina materialval så har Hilleberg Keron 4 blivit valet för många professionella äventyrare där användningsområdet har varit allt från polar-expeditioner, alpinister, klättrare men också till enklare äventyr som vandringar, cykelsemester eller paddelturer. Vi rekommenderar den här modellen till i stort sätt alla typer av användare oavsett om man är nybörjare eller erfaren inom att bo i tält där kvalité går före priset.

Hilleberg Keron 4 finns att köpa här :

Plats 2 : tält 4 personer

MSR Elixir 4

MSR Elixir 4

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 4.26 kg
Antal personer :
4
Modell : Kupoltält
Yttermått : 375 x 223 x 121
Innermått : 223 x 223 x 121
Vattenpelare Ytterdyk / Golv : 1500 / 3000 mm
Antal ingångar / Absider : 2 / 2

Kommentar: Vill du hitta ett bra kupoltält för 4 personer men inte gå i den översta prisklassen men ändå har en bra modell? Då rekommenderar vi MSR Elixir 4 som vi upplever är ett förhållandevis billigt och prisvärt vandringstält som kommer i medel / budget prisklassen. Det här tältet är anpassat för 4 personer vilket gör att det passar bra till allt från kompisgänget till familjen som vill ha en rolig aktivitet tillsammans.

Innertältsmåttet ligger på 223 x 223 x 121 med ett absidmått på 223 x 76 x 121 cm vilket skapar en stor invändig yta för användare med respektive utrustning. Packmåttet ligger på 56 x 17 cm med en vikt på 4,26 kg som kanske är något högre än lättviktskonkurrenterna men därav ett billigare pris samtidigt som den här modellen ligger i linje med sina modeller i samma prisklass. MSR Elixir 4 kommer med praktiska ventilationspaneler i mesh vilket bidrar till att tältet får en god luftcirkulation.

Vi rekommenderar det här tältet till alla typer av användare men kanske framförallt till nybörjare inom tältning som söker en billigare modell som är praktisk och enkel att sätta ihop och som passar till kompisgänget eller familjen på 4. Den här modellen finns i olika färger för att passa smak och tycke.

MSR Elixir 4 finns att köpa här :

Plats 3 : tält 6 personer

Bergans Wiglo Lt V.2 6 person tält

Bergans Wiglo Lt V.2 6 person tält

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 8.85 kg
Antal personer :
6
Modell : Kupoltält
Innermått : 300 x 280 x 190 cm
Vattenpelare Ytterdyk / Golv : 3000 / 7000 mm
Antal ingångar : 3

Kommentar: Bengans är en norsk tillverkade som har producerat tält enda sedan 1908 och på en fin 3e plats hittar vi deras modell Wiglo LT V.2. Det här är ett rymligt 6 personstält som är konstruerat för 4 säsonger vilket innebär att tältet även kan användas på vintern. Wiglo Lt V.2 är tillverkat med kraftfullt och slitstarkt ripstop nylon som är anpassat för att stå emot mycket vind och vatten. Vattenpelarna i ytterduken ligger på 3000 mm och 7000 mm på golvet.

Den här modellen har en stor huvudöppning framtill samt två separata öppningar på sidorna vilket bidrar till att skapa ett bra luftflöde. Självklart finns det myggnät till alla öppningar för att hålla myggen och knott borta. Invändigt finns det även många praktiska fickor för enklare förvaring.

Vi tycker att det här är ett bra tält för användare som prioriterar stor invändig volym då denna modell har ett innertältsmått på 300 x 280 x 190 cm vilket bidrar till en mycket stor yta för användare och utrustning. Det som kan vara bra att ha i åtanke är att tältet väger 8,85 kg vilket kanske låter mycket men är ungefär vad man får räkna med i ett vandringstält för 5 – 6 personer.

Helt enkelt vad vi tycker är ett bra tält för större familjen eller sällskapet med plats för upp till 6 personer med bra och robusta materialval som står emot mycket när det kommer till väder och vind.

Denna modell finns även för 4 personer i Bergans Wiglo 4p

Bergans Wiglo 4p finns att köpa här :

Gillade du den här artikeln om friluftsliv? Läs gärna fler av våra friluftsartiklar

Vanliga frågor

Ett vandringstält väger bara ett par kilo medans ett campingtält kan väga upp emot 30 kg. Det innebär att campingtält egentligen bara är anpassade för att sova i, medans ett vandringstält passar bättre för längre vandringar och transporter.

Det finns några enstaka vandringstält som har fler än 4 sovplatser men de är ganska ovanliga. Anledningen är att tälten i den storleken väger något mer och då blir de ganska tunga att bära på under längre vandringar.

Priset varierar såklart med kvalité men billiga vandringstält kostar ett par tusenlappar medans exklusiva och välgjorda modeller kan kosta en bit över 10.000kr

Vår Topp 3 vandringstält bäst i test 4 - 6 personer

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster: 26

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *