Bästa Veganska Proteinpulvret • Bäst i Test – Sportporten.se

Bästa veganska proteinpulvret - veganskt proteinpulver bäst i test

Tycker du om att träna? Går du ofta på gymmet? Har du ibland svårt att få i dig tillräckligt med kost i din vardag? Om du är du på jakt efter att ta din träning till nästa nivå så kan du komplettera din träning med veganskt proteinpulver. Protein är bland det viktigaste näringsämnet när det kommer till att bygga muskler, behålla formen men också för att gå ner i vikt. Proteinpulver är ett kosttillskott som är ett bra komplement till din träning som dessutom både är lätt, smidigt och billigt i jämförelse med vanlig kost.

Idag innehåller de flesta proteinpulver restprodukter från komjölk, men det finns också laktosfria varianter på proteinpulver som äggprotein och biffprotein. Men hur är det då för oss veganer och vegetarianer? Tack vare att världen blir mer och mer miljömedveten så har även veganska proteinpulver blivit allt vanligare på marknaden. Men det kan ibland vara svårt att hitta det bästa veganska proteinpulvret. Därför kommer vi i den här artikeln att berätta om veganskt proteinpulver, vad du behöver veta och vad det finns för olika typer av vegan proteinpulver. Avslutningsvis kommer vi att presentera våra favoriter till bästa veganskt proteinpulver för 2022.

Informationen i den här artikeln ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Tala alltid med läkare om eventuella frågor du har om ett medicinskt tillstånd. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en vanlig varierad kost.

Bygga muskler tjej

Vår Topp 5 bästa veganskt proteinpulver

1.

Healthwell Vegan Protein

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

Healthwell Hampaprotein EKO

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3.

Olga Rönnbergs Havreprotein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4.

Core Soy Protein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

5.

Bättre Hälsa Pumpafröprotein EKO

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vad är proteinpulver?

Vi måste såklart börjar med att berätta om vad proteinpulver är för något. Proteinpulver är ett billigt och effektivt kosttillskott för dig som tränar regelbundet och av olika anledningar har svårt att få i dig tillräckligt med protein i din vardag. Protein är bland de viktigaste byggstenarna i din träning och det gör så att du ökar din ämnesomsättning, hjälper till i cellernas uppbyggnad och förbättrar ditt immunförsvar. Du kanske inte visste att protein även kan hjälpa dig att gå ner i vikt, tack vare att din kropp behöver mycket energi för att bryta ner proteinet.

Vad händer med kroppen när vi tränar? Proteinsyntes heter den process i kroppen när ny muskelmassa skapas. När du styrketränar så ökar proteinomsättningen i din kropp. Den här omsättningen kan fortsätta i hela 24 – 48 timmar efter träningspasset. Om du under den här perioden både före och efter träningen tar in proteinpulver så ökar du din proteinsyntes i kroppen vilket i sin tur gör att det blir ett bättre hjälpmedel för dig att bygga muskler. Din kropp kan tyvärr inte lagra proteinet, så ifall du vill optimera din muskeltillväxt, öka fettförbränningen och ämnesomsättningen så måste du tillföra protein med jämna mellanrum.

Vegan Proteinpulver

Veganska proteinpulver blir allt mer populära på marknaden. Som namnet avslöjar så är veganska proteinpulver helt fritt från animaliska proteinkällor, utan kommer uteslutande från växtriket.

Aminosyror veganska proteinpulver

Aminosyror är viktiga byggstenar i protein. Det finns 20 olika aminosyror där kroppen kan producera ungefär hälften på egen hand medans resterande hälft kommer ifrån vår kost. Veganska proteinpulver saknar ibland samtliga viktiga aminosyror till skillnad från traditionella proteinpulver.

Sojaprotein innehåller relativt höga nivåer av de mest essentiella aminosyrorna, medans vissa andra växtproteiner innehåller färre. Därför väljer många av tillverkarna att producera veganska proteinpulver som innehåller blandningar av olika växtproteiner för att du ska få i dig så mycket av de nödvändiga aminosyrorna som kroppen behöver.

Sojabönor

Olika Typer av veganska proteinpulver

Det finns flera olika typer av veganska proteinpulver och utvecklingen går ständigt framåt. Nedan har vi listat de vanligaste veganska proteinkällorna:

Sojaprotein

Sojabönor är idag ett bra substitut till olika köttprodukter och fungerar väldigt bra som proteintillskott. Sojaproteinpulver är mycket lättsmält samtidigt som de också innehåller samtliga av de essentiella aminosyrorna.

Ärtprotein

Ärtor innehåller mycket protein och det är framförallt de gula ärtorna som används för att tillverka ärtprotein. Det finns flera viktiga vitaminer och mineraler i ärtprotein som till exempel vitamin C, zink, järn och magnesium. Ärtproteinpulver är lättsmält för magen och passar bra för vegeterianer, gluten och laktosintoleranta.

Ärtor

Risprotein

Risproteinet framställt naturligt ifrån vanligt ris. Ris är rikt på både vitaminer och mineraler. Risprotein innehåller en del av de essentiella aminosyrorna men bör blandas med andra växtbaserade proteiner ifall du vill få i dig alla essentiella aminosyror. Risproteinpulver passar bra ifall du har en känslig mage eller svårt med allergier. Ofta är smakerna neutrala så ett veganskt proteinpulver av ris passar bra att blanda med annat.

Ris

Pumpaprotein

Pumpakärnprotein innehåller naturliga och näringsrika ämnen som magnesium, zink, omega 6 och 9, men framförallt aminosyran tryptofan.

Pumpafrön

Hampaprotein

Hampaprotein är den typ av protein som växer väldigt stark bland de veganska proteinpulvren. Hampaväxten kommer ursprungligen ifrån Himalaya och tillverkningsprocessen till hampaproteinpulver görs med hjälp av hampans frön i en kall process helt utan tillsatsämnen. Hampaprotein ses som ett fullvärdigt veganskt proteinpulver då det innehåller samtliga essentiella aminosyror men de innehåller också viktiga mineraler och omega-3.

Havreprotein

Du har säkert sett i din lokala matbutik att det blir allt vanligare med diverse havreprodukter som till exempel havremjölk eller havreolja. Så därför är det en självklarhet att man även kan göra proteinpulver på havre. Havreprotein har en hög proteinhalt och dessutom ett högt innehåll av de essentiella aminosyrorna lysin och leucin som är viktiga byggstenar i kroppen. Många föredrar smaken i havreproteinpulver men inte nog det med det innehåller också många naturliga nyttigheter som vitamin E och antioxidanter.

Havreprotein

När ska jag ta mitt veganska proteinpulver?

Proteinpulver bör oftast tas i samband med träning då du som mest behöver extra tillskott av protein. Men proteinpulver kan även fungera som ett bra komplement till mellanmål eller kvällsmål innan du ska gå och lägga dig. Det som är viktigt att förstå är att proteinpulver är ett komplement till din vanliga kost, det är ingenting som får ersätta vanlig mat och om du bara dricker veganskt proteinpulver så kommer din kropp inte må speciellt bra av det.

Veganskt proteinpulver tjejer

En del butiker säljer idag veganska proteinpulver för tjejer. Det är egentligen ingen skillnad på dessa proteinpulver förutom smaker och hur förpackningen ser ut. Människokropparna är så pass lika att ett veganskt proteinpulver för kvinnor faktiskt inte har någon praktisk skillnad.

Proteinpulver Vegan barn & ungdomar

Det går såklart bra för barn och ungdomar att testa veganska proteinpulver. Men det som ska nämnas är att det inte har några större fördelar för ungdomar och barn att ta proteinpulver. Barn som växer behöver istället en vanlig och nyttig kost. Muskeltillväxten hos barn sker inte förrns i de övre tonåren och de är väl först och främst där som proteinpulver kan börja få effekt.

Bästa Veganska proteinpulvret

Bieffekter av veganskt proteinpulver

Kolla alltid doseringen på förpackningen så att du alltid tar rätt mängd proteinpulver. Om du tar extrema intag under en längre period så kommer din kropp inte må speciellt bra av det. Vårt tips om du vill minimera risken för biverkningar, är att köpa vegan proteinpulver från välkända märken och företag i Sverige så du vet vad du får. Känner du dig osäker på till exempel allergier eller bieffekter så rådfråga alltid en läkare.

Vår topp 5 - veganskt proteinpulver bäst i test

Plats nummer 1 : veganska proteinpulver

Healthwell Vegan Protein

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Typ av protein : Havre, ärtor & ris
Proteinhalt :
74 %
Fetthalt : 9.4 %
Kolhydrathalt : 4.8 %
Vikt : 0.4 kg
Antal Portioner :
14
Energi per Portion :
114 kcal

Kommentar: På jakt efter det bästa veganska proteinpulvret? Healthwell Vegan Protein är ett blandproteinpulver som innehåller havre, ärtor och ris vilket gör det till ett fullvärdigt veganskt proteinpulver som har samtliga essentiella aminosyror. Proteinhalten är 74% vilket är relativt högt för denna typ av vegan proteinpulver. Healthwell Vegan Protein är helt fritt från sötningsmedel och tillsatt socker samtidigt som det innehåller flertalet viktiga vitaminer som B12, B6 och selen. Healthwell Vegan Protein har en ganska neutral smak vilket gör det enkelt att kombinera i annat som till exempel bakverk. Healthwell Vegan Protein mättar mycket bra, den är lättlöslig och smaken känns naturlig.

Plats nummer 2

Healthwell Hampaprotein EKO

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Hampa
Fetthalt : 11 %
Kolhydrathalt : 5.2 %
Vikt : 0.5 kg
Antal Portioner : 16
Energi per Portion :
107 kcal

Kommentar: Healthwell Hampaprotein EKO är en egen produkt från den populära hälsobutiken svensk kosttillskott. Det här är ett ekologiskt fullvärdigt hampaproteinpulver som innehåller samtliga av de essentiella aminosyrorna som du behöver i ditt protein. Healthwell Hampa är ett rent hampaprotein utan tillsatser som odlas enligt ekologisk certifiering inom EU. I det här hampaproteinet finner vi även viktiga näringsämnen som järn, magnesium och zink. Smaken känns fräsch och neutral vilket gör att du även kan använda det här hampaproteinpulvret i till exempel matlagning eller bakning.

Plats nummer 3

Olga Rönnbergs Havreprotein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Havre
Fetthalt : 2.5 %
Kolhydrathalt : 5 %
Vikt : 1 kg
Antal Portioner : 33
Energi per Portion :
120 kcal

Kommentar: På plats nummer 3 för bästa veganska proteinpulvret hittar vi Olga Rönnbergs Havreproteinpulver. Det här mjölkfria proteinpulvret är helt fritt från onödiga tillsatser och sötningsmedel. Istället har man sötat det här havreproteinet med hjälp av naturlig stevia.

Olga Rönnbergs havreprotein kommer i goda smakerna vanilj och choklad där chokladsmaken var vår favorit. Den mättar bra samtidigt som vi upplever den lite mer vattning än mjölig till skillnad från andra proteinpulver i liknande kategori. Det här proteinpulvret passar mycket bra för dig som har en känslig mage och vill ha ett lite snällare veganskt proteinpulver.

Plats nummer 4

Core Soy Protein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Soja
Proteinhalt : 89%
Fetthalt : 1 %
Kolhydrathalt : 1.2 %
Vikt : 1 kg
Antal Portioner : 40
Energi per Portion :
87 kcal

Kommentar: Core Soy Protein är ett sojaprotein från svenskt kosttillskott. Det här sojaproteinpulvret innehåller en hög proteinhalt på hela 89% samtidigt som den också innehåller samtliga essentiella aminosyror som sojabönor har. Det här proteinpulvret är helt fri från både socker och laktos samtidigt som den nästan är helt fri från både fett och kolhydrater. Tack vare sin höga proteinhalt så passar det här veganska proteinpulvret för dig som tränar mycket och behöver få i dig extra protein till din träning.

Core Soy Protein kommer i flera smaker men också en neutral smak som gör det här sojaproteinet gott att blanda i till exempel matlagning eller bakning. Vi upplevde vid doseringen att den blev något tjockare än andra veganska proteinpulver men de löste vi enkelt genom att ta i pytte lite mer vätska än vad förpackningen sa.

Plats nummer 5

Bättre Hälsa Pumpafröprotein EKO

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Pumpafrön
Proteinhalt : 63%
Fetthalt : 9.2 %
Kolhydrathalt : 4.8 %
Vikt : 0.5 kg
Antal Portioner : 20
Energi per Portion :
96 kcal

Kommentar: Bättre Hälsa Pumpafröprotein EKO är ett ekologiskt pumpaprotein som är utvunnet av pumpafrön. Proteinhalten ligger på 63 % och den innehåller samtliga essentiella aminosyror vilket gör det här till ett fullvärdigt veganskt proteinpulver. Bättre Hälsa Pumpafröprotein EKO är rikt på zink, järn och magnesium men innehåller också rikligt med B och E vitaminer.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 21

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *