Search

Bästa Veganska Proteinpulvret – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott & Svensk hälsokost

Veganskt Proteinpulver 2024 - Sportporten

Om du är på jakt efter ett bra veganskt proteinpulver så har du kommit till helt rätt för i den här artikeln testar vi 8 populära vegan proteinpulvret för att sedan utse våra favoriter till bästa vegan proteinpulvret bäst i test för 2024. Vår vinnare blev Its Heey Plant Protein där vi fann en fin kombination mellan innehåll, kvalité, pris och flera goda smaker.

Its Heey Veganskt protein

Its Heey Proteinpulvret

Proteinpulver är bland de vanligaste kosttillskottet och är ett bra hjälpmedel för att bygga- samt reparera muskler men kan också fungera som ett hjälpmedel ifall man vill gå ner i vikt. Ju mer man tränar desto mer ökar kroppens omsättning av protein och därför är det här ett mycket effektivt tillskott i samband med styrketräning och idrott.

Idag innehåller traditionella proteinpulver restprodukter från komjölk vilket gör det svårt för vegetarianer och veganer. Men tack vare att världen blir mer och mer miljömedveten så har även veganska proteinpulver blivit allt vanligare på marknaden.

I den här artikeln har vi valt ut och testat 8 populära veganska proteinpulver från välkända svenska fitnessbutiker som vi bedömer har ett bra innehåll samt fått ett bra betyg. I vår rangordning har vi tagit hänsyn till kvalité, pris, smak, konsistens och såklart innehåll.

Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika pulver med diverse smaker på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten eller tillräckligt tåliga magsäckar för att testa samtliga på marknaden. Om det däremot är någon produkt eller smak som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

Veganskt proteinpulver bäst i test

veganskt proteinpulver bäst i test

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Jämförelsetabell per 100 g (kan variera beroende på smak)

Produkt

Protein

Proteinkälla

Kolhydrater

Fett

Socker

1. Heey Vegan Protein

81g

Ärta & Soja

1.5 g

1.5 g

0.5 g

2. Healthwell Vegan Protein

80 g

Ärta & Havre

3.7 g

8.4 g

0.1 g

3. Olga Rönnberg Havreprotein

68 g

Havre

16,6 g

8,3 g

1 g

4. Healthwell Hampa Eko

50 g

Hampa

5.2 g

11 g

4.1 g

5. Core Soy Protein

86 g

Soja

1.2 g

1 g

0 g

Plats nummer 1 - Bästa Veganska Proteinpulvret

Its Heey Veganskt Protein

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Typ av protein : Soja & Ärtor
Protein : 81%
Fetthalt : 1,5 %
Kolhydrater : 1,5 %
Vikt : 0.5 kg
Antal Portioner :
16
Energi per Portion :
106 kcal

På jakt efter bästa veganska proteinpulvret? Då kan vi rekommendera its heey som är ett svensktillverkat kosttillskott som kommer i flera olika smaker. Det här proteinpulvret är 100% plantbaserat och gjort på ärtprotein samt sojaproteininsolat vilket ger en mycket hög proteinhalt på hela 81% vilket är bland de högsta på marknaden och därför passar det här proteinpulvret mycket bra i samband med träning. Its Heey är dessutom helt fri från tillsatt socker och gluten samtidigt som det är mycket snällt mot magen där både fetthalt och kolhydrathalten är på låga 1,5 %.

Its Heey Proteinpulvret

Kommentar: Här fick vi faktiskt chansen att testa samtliga smaker. Konsistensen var inget att klaga på och samtliga smakerna blandade sig mycket lätt i shakern. Chokladsmaken var både tydlig och god, och blev därför en ganska solklar favoritsmak för oss. Jordgubb, vanilj och acai var också goda men något svagare i smaken i jämförelse med chokladsmaken. Därför rekommenderar vi att ta något mindre vätska än rekommenderad dosering för just dessa smaker. Smaken spirulina tycke vi var mycket fräsch och spännande, där smaken påminde mycket om färsk mynta.

Tack vare sina fina näringsvärden, höga proteinhalt och flera goda smaker så får Its Heey goda betyg från vår sida och en vinnare i vår topplista.

ITS Heey finns att köpa här :

Plats nummer 2 : vegan proteinpulver

Healthwell Vegan Protein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Havre, ärtor & ris
Protein :
80 %
Fetthalt : 8,4 %
Kolhydrater : 3,7 %
Vikt : 0.4 kg
Antal Portioner :
20
Energi per Portion :
114 kcal

På en fin andraplats finner vi Healthwell Vegan Protein som är ett blandproteinpulver som innehåller havre, ärtor och ris vilket gör det till ett fullvärdigt veganskt proteinpulver som har samtliga essentiella aminosyror. En portion ger 20 gram protein (80%) vilket är relativt högt för denna typ av vegan proteinpulver vilket kommer bidra till en effektivare träning och bättre återhämtning.

Healthwell Vegan Protein är helt fritt från sötningsmedel och tillsatt socker samtidigt som det innehåller flertalet viktiga vitaminer som B12, B6 och selen.

Bästa Vegan proteinpulver
Healthwell Vegan Protein 2

Kommentar : Vi tycker att den har en ganska neutral smak vilket gör det enkelt att kombinera i annat som till exempel bakverk. Healthwell Vegan Protein mättar mycket bra, den är lättlöslig men smaken kanske känns lite tråkig.

Vi tycker att det här är ett bra fullvärdigt veganskt proteinpulver som innehåller samtliga aminosyror till en hög proteinhalt till ett förhållandevis billigt pris per portion.

Healthwell Vegan Protein finns att köpa här :

Plats nummer 3 : Godaste veganska proteinpulvret

Olga Rönnbergs Havreprotein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Havre
Protein : 68,3 %
Fetthalt : 2.5 %
Kolhydrathalt : 5 %
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
33
Energi per Portion :
120 kcal

På plats nummer 3 hittar vi Olga Rönnbergs Havreproteinpulver. Det här mjölkfria proteinpulvret är helt fritt från onödiga tillsatser och sötningsmedel. Istället har man sötat det här havreproteinet med hjälp av naturlig stevia. En portion ger 20,5 gram (68,3%) vilket vi menar på är ett högt näringsinnehåll samtidigt som påsen räcker till hela 33 portioner där man också kan blanda ner pulvret i gröt eller smoothie ifall man är trött på att ta sitt proteinpulver via en shake.

Olga Rönnbergs Havreprotein
Olga Rönnbergs Havreprotein

Kommentar : Olga Rönnbergs havreprotein kommer i goda smakerna vanilj och choklad där vi fick chansen att testa vanilj. Vi tyckte att vaniljsmaken var mycket god och klart vår favorit till godaste veganska proteinpulvret. Vi tyckte att vaniljsmaken var tydlig men inte för söt där eftersmaken hade en liten hint av havre.

Konsistensen var inget att klaga på då den blandade sig lätt i shakern. Som ett plus i kanten medföljde även en praktisk doseringsskopa.

Vi tycker att det här proteinpulvret passar mycket bra för en utövare som dels vill ha ett gott veganskt proteinpulver men som också har en känslig mage och vill ha ett lite snällare veganskt proteinpulver med god proteinhalt.

Olga Rönnberg Protein Havre finns att köpa här :

Plats nummer 4

Healthwell Hampaprotein EKO

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Typ av protein : Hampa
Protein : 50 %
Fetthalt : 11 %
Kolhydrater : 5,3 %
Vikt : 0.5 kg
Antal Portioner :
16
Energi per Portion :
107 kcal

Healthwell Hampaprotein EKO är en egen produkt från den populära hälsobutiken svensk kosttillskott. Det här är ett ekologiskt proteinpulver vilket innebär att den har en EU-ekologisk märkning vilket betyder att den innehåller minst 95% ekologiska ingredienser samt att produkten har uppfyllt andra hårda EU krav för att få den här märkningen.

Det här är ett hampaprotein som innehåller samtliga av de essentiella aminosyrorna som man behöver i sitt protein vilket gör det här till ett bra kosttillskott för att bidra till att göra träningen och återhämtningen mer effektiv.

Healthwell Hampa är ett rent hampaprotein utan tillsatser som odlas enligt ekologisk certifiering inom EU. I det här hampaproteinet finner vi även viktiga näringsämnen som järn, magnesium och zink som helt enkelt bidrar till att kroppen mår bättre.

Healthwell Hampaprotein EKO
Healthwell Hampaprotein EKO 2

Kommentar : Vi tycker att smaken känns ganska neutral, inte det godaste vi har druckit men inte heller det äckligaste. Vi kan därför rekommendera att använda det här hampaproteinpulvret i till exempel matlagning eller bakning. Till skillnad från vinnaren så innehåller 1 portion bara 15 gram protein vilket är något mindre än toppkandidaterna.

Healthwell Hemp Protein finns att köpa här :

Plats nummer 5

Core Soy Protein

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Typ av protein : Soja
Protein : 86 %
Fetthalt : 1 %
Kolhydrathalt : 1.2 %
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
40
Energi per Portion :
87 kcal

Core Soy Protein är ett sojaprotein från svenskt kosttillskott. Det här sojaproteinpulvret innehåller en hög proteinhalt på hela 86% per portion samtidigt som den också innehåller samtliga essentiella aminosyror som sojabönor har vilket gör det här till ett tyngre vegan proteinpulver. Det gör det till ett mycket effektivt veganskt proteinpulver för utövare som tränar mycket. Det här proteinpulvret är dessutom helt fri från både socker och laktos samtidigt som den nästan är helt fri från både fett och kolhydrater vilket vi tycker ger det här veganska proteinpulvret ett bra näringsinnehåll.

Core Soy Protein kommer i flera smaker men också en neutral smak som gör det här sojaproteinet gott att blanda i till exempel matlagning eller bakning.

Core Soy Protein
Core Soy Protein

Kommentar : Vi prövade vanilj som vi inte tyckte hade en speciellt tydlig smak. Vi tyckte inte att den var äcklig men den var inte god heller. Däremot tyckte vi att den kändes ganska tjock i smaken vilket känns rimligt med tanke på sitt höga proteininnehåll. Konsistensen var som sagt något tjockare men det var inga problem att blanda i shakern. Som ett plus i kanten ingår en skopa som är bekvämt för doseringen.

Att det här pulvret inte kommer högre upp på vår lista är att den inte riktigt kommer upp i samma nivå när det kommer till smak och konsistent där doseringen gör drycken ganska tjock vilket gör att man bör ha i något mer vätska. Däremot om man som utövare inte är så kinkig med smak eller konsistens och hellre fokuserar på innehållet och framförallt högt proteininnehåll så rekommenderar vi Core Soy Protein.

Core Soy Protein finns att köpa här :

Vad är proteinpulver?

Proteinpulver är i vår mening ett populärt och mycket effektivt kosttillskott som kan användas ifall man vill öka sitt intag av protein vilket kan vara extra aktuellt för personer som är tränar mycket eller är aktiva inom idrott.

Proteinpulver är oftast tillverkat av en eller av flera olika proteinkällor som till exempel vassle (även kallat whey), kasein men även vara vegetabiliska källor som soja, ärtor eller hampa.

Proteinsyntes kallas den process i kroppen där ny muskelmassa skapas. När man styrketränar så ökar proteinomsättningen i kroppen vilket kan fortsätta i hela 24 – 48 timmar efter träningspasset.

Våra kroppar kan tyvärr inte lagra protein, så ifall man vill maximera sin muskeltillväxt, öka fettförbränningen och ämnesomsättningen så måste man tillföra protein med jämna mellanrum, speciellt efter träning.

Fördelar med proteinpulver

Proteinpulver har flera olika fördelar, bland annat är det bra för :

Vegan Proteinpulver

Veganska proteinpulver blir allt mer populära på marknaden. Som namnet avslöjar så är veganska proteinpulver helt fritt från animaliska proteinkällor, utan kommer uteslutande från växtriket. Vanliga källor som även nämnt ovan kan bland annat vara soja, hampa, ärtor eller havre.

Its Heey Proteinpulvret

Aminosyror veganska proteinpulver

Ett vanligt förekommande när man tittar på proteinpulver är termer som ”fullvärdigt protein” eller ”innehåller samtliga essentiella aminosyror”. Men vad är aminosyror för något? Aminosyror är organiska föreningar även kallat grundläggande byggstenar i proteinet. Aminosyror är vitalt för bland annat proteinsyntesen i våra kroppar men de fungerar även för celltillväxt, återhämtning och hormonproduktion.

Det finns 20 olika aminosyror som används för att bygga proteiner i våra kroppar. De kategoriseras som essentiella- och icke essentiella aminosyror. 9 av dessa är essentiella aminosyror och dessa kan tyvärr inte kroppen producera på egen hand utan som vi istället måste få i oss via kost. Till gruppen essentiella aminosyror så finner vi bland annat Leucin, Metionin, treonin, tryptofan och valin. Medans resterande 11 är icke-essentiella syror som kroppen faktiskt  kan producera på egen hand då de syntetiseras intern i kroppen. Några exempel på detta är glutamin, glycin och alanin.

Veganska proteinpulver saknar ibland samtliga viktiga aminosyror till skillnad från traditionella proteinpulver. Därför väljer många av tillverkarna att producera veganska proteinpulver som innehåller blandningar av olika växtproteiner för att man ska få i sig så mycket av de nödvändiga aminosyrorna som kroppen behöver. Sojaprotein innehåller relativt höga nivåer av de mest essentiella aminosyrorna, medans vissa andra växtproteiner innehåller färre.

Sojabönor

Olika typer av veganska proteinpulver

Det finns flera olika typer av proteinkällor för veganska proteinpulver och utvecklingen går ständigt framåt. Nedan har vi listat några av de vanligaste veganska proteinkällorna:

Sojaprotein

Sojaprotein extraheras från sojabönor som idag är ett bra substitut till olika köttprodukter och fungerar väldigt bra som proteintillskott. Sojaprotein har fördelen att den innehåller samtliga 9 essentiella aminosyror, vilket inte är helt vanligt för veganska proteinkällor. Dessutom har sojaprotein ofta ett högre proteininnehåll om man jämför med konkurrerande proteinkällor.

Men inte nog med det, sojaprotein har också lågt fett- och kolhydratinnehåll vilket kan vara önskvärt ifall man vill gå ner i vikt och gå på en kaloribegränsad diet. Som ett plus i kanten innehåller sojaprotein även hälsosamma fetter som till exempel omega-3 och omega-6 vilket är bra för bland annat hjärthälsa.

Tack vare att sojaprotein ofta innehåller en högre mängd protein så rekommenderar vi främst denna proteinkälla för utövare som vill ha ett tyngre veganskt proteinpulver och bygga mycket muskler.

Ärtprotein

Ärtor innehåller mycket protein och det är framförallt de gula ärtorna som används för att tillverka ärtprotein. Det finns flera viktiga vitaminer och mineraler i ärtprotein som till exempel vitamin C, zink, järn och magnesium. Ärtproteinpulver är lättsmält vilket kan vara bra för utövare som har känslig mage eller andra matsmältningsproblem.

Ärtor

Risprotein

Risproteinet framställt naturligt från vanligt vitt- eller brunt ris och är rikt på både vitaminer och mineraler. Risprotein innehåller en del av de essentiella aminosyrorna men bör blandas med andra växtbaserade proteiner ifall man vill få i sig alla essentiella aminosyror. Även risprotein har fördelen att det är lätt för kroppen att smälta vilket kan vara önskvärt för personer med känslig mage eller matsmältningsproblem. Ofta är smakerna neutrala så ett veganskt proteinpulver av ris passar bra att blanda med annat.

Ris

Pumpaprotein

Pumpaprotein utvinns från pumpafrön som kommer från pumpan inre del där fröna finns inbäddade i vävnanden. De innehåller näringsrika ämnen som bland annat magnesium, zink, omega 6 och 9, men framförallt aminosyran tryptofan.

Pumpafrön

Hampaprotein

Hampaprotein är den typ av protein som växer väldigt stark bland de veganska proteinpulvren. Hampaväxten kommer ursprungligen från Himalaya och tillverkningsprocessen till hampaproteinpulver görs med hjälp av hampans frön i en kall process helt utan tillsatsämnen. Hampaprotein ses som ett fullvärdigt veganskt proteinpulver då det innehåller samtliga essentiella aminosyror men de innehåller också viktiga mineraler och omega-3.

Havreprotein

Du har säkert sett i din lokala matbutik att det blir allt vanligare med diverse havreprodukter som till exempel havremjölk eller havreolja. Så därför är det en självklarhet att man även kan göra proteinpulver på havre. Havreprotein har en hög proteinhalt och dessutom ett högt innehåll av de essentiella aminosyrorna lysin och leucin som är viktiga byggstenar i kroppen. Många föredrar smaken i havreproteinpulver men det innehåller också många naturliga nyttigheter som vitamin E och antioxidanter.

Havreprotein

När ska jag ta mitt veganska proteinpulver?

Proteinpulver bör oftast tas i samband med träning då det som mest behöver extra tillskott av protein. Men proteinpulver kan även fungera som ett bra komplement till mellanmål eller kvällsmål innan man ska gå och lägga sig. Det som är mycket viktigt att förstå är att proteinpulver ska fungera som ett komplement till den dagliga kosten, det är ingenting som får ersätta vanlig mat och om man bara dricker veganskt proteinpulver så kommer kroppen inte må speciellt bra av det.

Tips – Vi vill även passa på att tipsa om veganska proteinbars

Veganskt proteinpulver tjejer

En del butiker säljer idag veganska proteinpulver för tjejer. Det är egentligen ingen skillnad på dessa proteinpulver förutom smaker och hur förpackningen ser ut. Människokropparna är så pass lika att ett veganskt proteinpulver för kvinnor faktiskt inte har någon praktisk skillnad.

Proteinpulver vegan barn & ungdomar

Det går såklart bra för barn och ungdomar att testa veganska proteinpulver. Men det som ska nämnas är att det inte har några större fördelar för ungdomar och barn att ta proteinpulver. Barn som växer behöver istället en vanlig och nyttig kost. Muskeltillväxten hos barn sker inte förrns i de övre tonåren och de är väl först och främst där som proteinpulver kan börja få effekt.

Bästa Veganska proteinpulvret

Bieffekter av veganskt proteinpulver

Kolla alltid doseringen på förpackningen så att du alltid tar rätt mängd proteinpulver. Om du tar extrema intag under en längre period så kommer din kropp inte må speciellt bra av det. Vårt tips om du vill minimera risken för biverkningar, är att köpa vegan proteinpulver från välkända märken och företag i Sverige så du vet vad du får. Känner du dig osäker på till exempel allergier eller bieffekter så rådfråga alltid en läkare.

Vanliga frågor om vegan proteinpulver

Det finns flera proteinkällor till ett veganskt proteinpulver som till exempel :

  • Sojabönor
  • Ärtor
  • Ris
  • Pumpa
  • Hampa
  • Havre

Sojabönor innehåller ofta en hög mängd protein och är därför en bra källa till ett veganskt proteinpulver ifall man vill ha en hög proteinhalt.

Vår topp 5 veganskt proteinpulver bäst i test

1

Its Heey Veganskt Protein

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Healthwell Vegan Protein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Olga Rönnbergs Havreprotein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

Healthwell Hampaprotein EKO

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Core Soy Protein

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Fler av våra kosttillskott artiklar

Läs gärna fler av våra artiklar om träning & kost

Vegan proteinpulver som vi ej testade - Utgången produkt

Bättre Hälsa Pumpafröprotein EKO

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Typ av protein : Pumpafrön
Proteinhalt : 53 %
Fetthalt : 9.2 %
Kolhydrathalt : 4.8 %
Vikt : 0.5 kg
Antal Portioner :
20
Energi per Portion :
96 kcal

Kommentar:

Bättre Hälsa Pumpafröprotein EKO är ett pumpaprotein som är utvunnet av pumpafrön där den här produkten även har en ekologisk certifiering. Proteinhalten per portion är på 16 gram och den innehåller samtliga essentiella aminosyror vilket gör det här till ett fullvärdigt veganskt proteinpulver som passar bra för träning. Bättre Hälsa Pumpafröprotein EKO är också rikt på zink, järn, magnesium och rikligt med B och E vitaminer vilket bidrar till en mer fungerande kropp.

Precis som med många andra veganska proteinpulver så går det även bra att baka eller om du istället vill använda pulvret i en smoothie för att få en roligare variation. Det vi gillar med det här kosttillskottet är att det är ekologiskt men till skillnad från topp konkurrenterna så är proteinhalten något lägre samtidigt som pris per portion istället är något högre.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 21

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *