Sök

Bästa B-Vitamin – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost & Gymgrossisten

Bästa B-vitamin - Sportporten

Om du är på jakt efter att hitta bästa b-vitamintillskottet så har du kommit helt rätt. B-vitamin består av essentiella näringsämnen som bland annat bidrar till att omvandla kost till energi, hjälpa nervsystems funktion, främja hudens hälsa samt bidra till en bättre matsmältning.

Vi har undersökt och valt ut Core B-Complex till vår favorit till bästa B-vitamin där vi jämförde bland annat kvalité och innehåll där produkten är helt fri från skadliga tillsatser, sötningsmedel eller färgämnen samt att vi tyckte prislappen per portion var bland de bättre på marknaden.

Våra kroppar kan tyvärr inte producera B-vitamin på egen hand utan det är något som vi får i oss i vanlig varierad kost. Men för personer som har svårt att äta varierad, är veganer/vegetarianer eller gravida så kan det finnas en risk att man inte får i sig tillräckligt med B vitamin och det är bland annat därför finns det B-vitamintillskott på marknaden. Är man dessutom äldre så har kroppen svårt att att omvandla B-vitamin i kosten vilket gör att man kan behöva ta ett extra tillskott av vitamin B.

Men vilket tillskott ska man välja och vad skiljer dom åt? I den här artikeln kommer vi hjälpa dig att hitta ditt bästa b-vitamin. Vi kommer inleda med att berätta vad Vitamin-b är och vilka fördelar de har, därefter kommer vi att gå igenom vad som kan vara bra att tänka på så man väljer rätt tillskott. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera och motivera våra vinnare till bästa b-vitaminet där vi bland annat pratar om produkter från Core, Healthwell och Elexir.

Våra favoriter bästa B Vitamin bäst i test

1

Core B-Complex

Core B-Complex

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Core B-Complex pro

Core B-Complex Pro

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

Elexir Pharma B-vitamin Komplex 100 veganska kapslar

Elexir Pharma B-vitamin Komplex 100 veganska kapslar

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

4

Healthwell Vitamin B-Komplex 100

Healthwell Vitamin B-Komplex 100

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

5

Great Earth B-Complex 100 mg

Great Earth B-Complex 100 mg

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Vad är B-vitamin?

För att våra kroppar ska må bra så behöver vi få i oss alla viktiga vitaminer. Det finns 8 st olika b-vitaminer och du har säkert redan hört talas som till exempel B6, B9 eller B12. Våra kroppar kan tyvärr inte lagra B-vitaminer utan vi måste få i oss det via en vanlig och varierad kost. Om man äter allsidigt och varierat samt att man är full frisk så är risken mindre att man drabbas av b-vitaminbrist men ifall man till exempel är gravid, har svårt att äta varierat eller är äldre så är risken större. Lite längre ner kommer vi gå igenom de 8 olika typerna av vitamin-B.

Fördelar med B-vitamin

B-vitamintillskott har flera fördelar, bland annat är det bra för kroppens energimetabolism, att omvandla protein, fett och kolhydrater till energi samtidigt som de också främjar vår matsmältning. Dessutom innehåller många av b-vitaminerna delar som är bra för nervsystems funktion som i sin tur påverkar humör, minne men också vår mentala klarhet. B-vitamin är också bra för att bidra till att huden får en bättre hälsa. Vitamin B har helt enkelt många viktiga funktioner som är vitala för vår hälsa och välmående.

B-vitamin bäst i test

Vilka olika B-vitaminer finns det?

Som tidigare nämnt så finns det 8 olika b-vitaminer :

B-vitaminbrist

Om man äter en allsidig kost så drabbas man sällan av b-vitaminbrist, men det finns faktiskt olika tillfällen där man ändå kan få brist på b-vitamin som bland annat :

Under graviditeten – så kan man få brist på folsyra (B9) vilken kan vara skadligt för fostret.
Om man är vegan, vegetarian – eller sällan äter kött, fågel, fisk, mjölkprodukter som innehåller rikligt med vitamin B.
Om man är äldre så minskar kroppens förmåga att ta upp framförallt B12
Om man dricker mycket alkohol så kan det ge brist på B1.

Symtom för b vitaminbrist kan bland annat vara trötthet, koncentrationssvårigheter, dålig aptit, blodbrist och i vissa fall även problem med hud samt slemhinnor.

Bästa B-vitamin

Hur väljer man rätt b-vitamintillskott? Hitta bästa vitamin B

Det finns flera olika b-vitamintillskott på marknaden och ifall man är ny till det här tillskottet så är det kanske inte helt lätt att veta vilket man bör välja. Man kommer förmodligen komma i kontakt med något som kallas för b-vitamin komplex och det innebär att tillskottet innehåller samtliga 8 b-vitaminer vilket vi tycker är bra så man får i sig samtliga av dessa vitaminer medans det finns en del tillskott som till exempel bara innehåller B9, B12 osv.

Nedan listar vi några saker som kan vara bra att tänka på :

Generellt sätt kan man säga att det är ganska lite som skiljer komplex tillskotten. Det som kan skilja är bland annat dosering, tillsatser och pris.

Kvalitet på innehållet

Vi tycker att bland de viktigaste när det kommer till kosttillskott är kvalitén på innehållet samt att produkten kommer från ett välkänt svenskt märke som funnits länge på marknaden. Kika gärna en extra gång på innehållsförteckningen vad produkten innehåller utöver B-vitamin. Det är inte alltid önskvärt att produkten innehåller fyllnadsmedel, onödiga tillsatser eller konserveringsmedel. En del B-vitamintillskott kan även innehålla allergener viktigt kan vara viktigt att ha i åtanke ifall man har allergier.

Form

I stort sett alla b-vitamintillskott kommer antingen som kapslar eller tabeller. Tablettform kan vara önskvärt ifall man har svårt att svälja kapslar. Om man väljer en produkt som är i kapselform så bör man kika en extra gång på innehåller ifall man är vegan så man försäkrar sig om att kapslarna är vegetabiliska vilket inte alla är.

Bästa Vitamin B

Priset - hitta ett billigt b-vitamintillskott

Givetvis kan det vara lockande att hitta ett billigt b-vitamin men det vi tycker man ska försäkra sig om är att innehållet är bra och att man inte automatiskt gå för det billigaste där man får i sig en dålig produkt. Dessutom tycker vi att man ska kika på pris per portion och inte priset för en hel burk eller kapsel vilket kan vara missvisande då doseringen kan skilja sig mellan produkterna.

Bieffekter av b-vitaminer

Som med all kosttillskott och även b-vitamin så är det inte speciellt smart att överdocera och våra kroppar kommer inte må speciellt bra av det. Så följ alltid rekommenderad dosering och ifall du känner dig osäker på allergier eller eventuella biverkningar så rådfråga alltid en läkare

Plats nummer 1 : Bästa Vitamin-B

Core B-Complex

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Form : Kapslar
Innehåller samtliga B-Vitaminer : Ja

Kommentar : Core B-complex är en egen produkt från svenskt kosttillskott och är ett välkänt märke på den svenska marknaden. Som namnet antyder är detta ett b-vitamin complex vilket innebär att de innehåller samtliga 8 B-vitaminer i en hög dosering om man jämför med många av konkurrenterna. Dessutom är den här produkten helt fri från skadliga tillsatser, sötningsmedel eller färgämnen vilket alltid är önskvärt.

Core B Complex kommer i kapselform och något som kan vara bra att ha i åtanke är att kapslarna är gjorda av bovint gelatin vilket gör att produkten inte är lämplig för veganer. Rekommenderad dosering är 1 kapsel om dagen tillsammans med måltid och produkten finns i storlekar om 90, 180 och 270 vilket gör att innehållet räcker länge. Det som kan vara bra att veta är att produkten innehåller vitamin B3 vilket kan orsaka rodnad i huden.

För att sammanfatta så tycker vi att det här är en bra produkt med ett högdoserat innehåll, fri från skadliga tillsatser och till en prislapp per portion som är bland de bättre på marknaden vilket ger det höga betyget.

Core B-Complex finns att köpa här :

Plats nummer 2 - b-vitamin komplex bäst i test

Core B-Complex Pro

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Form : Tabletter
Innehåller samtliga B-Vitaminer : Ja

Kommentar : Om du lever en något mer aktiv livsstil och tränar mycket så kan vi rekommendera Core B-Complex Pro som också är en egen produkt från Svenskt kosttillskott som funnits länge på marknaden. Det här är ett något mer högdoserat B-vitamintillskott med samtliga B-vitaminer men som också innehåller L-tyrosin och jod vilket bidrar till sköldkörtelfunktion som är bra ifall man tränar mycket. Dessutom innehåller produkten PABA, Kolin och Inositol.

Core B Complex Pro kommer i tablettform vilket kan vara önskvärt ifall man har svårt att svälja kapslar. Den finns som 120, 240 eller 360 tabletter per burk där rekommenderad dosering är 2 tabletter om dagen i samband med måltid.

Vi tycker att innehållet är mycket bra, speciellt med hänvisning till tillsatsämnena som är bra för träningen. Men det gör också att pris per portion är något dyrare om vi jämför med produkten ovan, men om man vill ha det bästa b-vitamin innehållet är det här helt klart vår vinnare och en stark rekommendation ifall man tränar mycket, har en hög omsättning och vill få i sig ett högdoserat B-vitamin.

Core B-Complex Pro finns att köpa här :

Plats nummer 3

Elexir Pharma B-vitamin Komplex 100 veganska kapslar

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Form : Kapslar
Innehåller samtliga B-Vitaminer : Ja

Kommentar : Om du är på jakt efter ett billigt b-vitamin tillskott så kan vi rekommendera detta komplex från Elexir Pharma. Som namnet antyder är det ett komplex vilket gör att den innehåller samtliga B-vitaminer men inte lika högdoserat som många av konkurrenterna. Produkten är helt fri från konserveringsmedel och artificiella ämnen vilket alltid är ett plus i kanten. 

Något annat som vi gillar med den här produkten är att det är en helt vegansk produkt då kapslarna istället är tillverkad av cellulosa och inget innehåll kommer från animalier vilket gör produkten lämplig för veganer och vegetarianer. 

Vi tycker att innehåller är bra men om något en svagare dosering. Den finns i storlek om 100 kapslar per förpackning och det här ger bland de billigaste b-vitaminerna på marknaden om vi tittar på pris per portion.

Elixir Pharma B-vitamin Komplex 100 finns att köpa här :

Plats nummer 4

Healthwell Vitamin B-Komplex 100

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Form : Kapslar
Innehåller samtliga B-Vitaminer : Ja

Kommentar : Healthwell Vitamin B-Komplex 100 är en egen produkt från svensk hälsokost som har funnits länge på den svenska marknaden. Tack vare att det är ett komplex så innehåller det samtliga B-vitaminer i en högdosering balans utan skadliga tillsatser. Den kommer i vegetabiliska kapslar vilket gör produkten anpassad för veganer och vegetarianer.

Rekommenderad dosering är 1 kapsel om dagen i samband med måltid och det är rekommenderat att kapsel nedsköljes rikligt med vatten. Den finns i storleken 90, 180 och 270 vilket gör att burkarna räcker länge men som är något dyrare pris per portion i jämförelse med konkurrenterna vilket drar ner betyget aningen. I övrigt tycker vi att den har ett bra innehåll, vi gillar att den är anpassad för veganer med vegetabiliska kapslar samt att den innehåller samtliga B-vitaminer.

Healthwell Vitamin B Komplex 100 finns att köpa här :

Plats nummer 5

Great Earth B-Complex 100 mg

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Form : Tabletter
Innehåller samtliga B-Vitaminer : Ja

Kommentar : Great Earth B-Complex kommer som ett högdoserat B-vitamin och som namnet antyder är det ett complex vilket innebär att den innehåller samtliga B-vitaminer. Vi tycker att innehåller är bra och den är fri från skadliga tillsatser. Som ett plus i kanten innehåller den här produkten kolin vilket är bra för fettomsättningen men även biotin som är bra för kroppens energiomsättning.

Rekommenderad dosering är 1 tablett dagligen i samband med måltid men däremot så finns den här produkten bara i storlek om 60 tabletter per burk samt att den har en något högre prislapp per portion om man jämför med konkurrenterna vilket i sin tur drar ner betyget något. I övrigt tycker vi att det här är en bra produkt i tablettform med ett bra innehåll.

Great Earth B-complex 100 mg finns att köpa här :

Vanliga frågor om b-vitaminer

Vitamin B är bra för bland annat energimetabolism, att omvandla fett, kolhydrater och protein till energi. Det är också bra för vår matsmältning samt att det bidrar till nervsystemets funktion

8 st, från B1 till B12

Det kan bland annat handla om trötthet, svårt att koncentrera sig, sämre aptit, blodbrist och i en del fall även problem med hud samt slemhinnor

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa vitamin B? Läs gärna fler av våra kosttillskott

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 9

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *