Sök

Bästa Sovsäcken – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth, Beredd & Outdoorexperten

Bästa sovsäcken 2024 - Sportporten

Vill du hitta bästa sovsäcken på marknaden men osäker på vad du ska köpa? Då har du kommit rätt för här hjälper vi dig igenom djungeln av sovsäckar. Vi har jämfört flera modeller på svenska marknaden och utsett vinter sovsäcken Helsport Rago Down Winter till sovsäck bäst i test tack vare sina fina materialval med bland annat fyllning av 90 % ankdun.

Våra favoriter sovsäck bäst i test

 1. Helsport Rago Down Winter – Bästa Sovsäck Vinter
 2. Marmot Women’s Micron 25 – Regular – Bästa Sovsäck Dam
 3. Marmot Palisade Long – Bra Sovsäck för långa personer
 4. Haglöfs Tarius +1 – Billig & Prisvärd Sovsäck
 5. Mammut Women’s Relax Fiber Bag -2c
 6. Urberg 2-season Sleeping Bag G5

Helsport Rago Down Winter

Helsport Rago Down Winter
4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Gillar du att bo i tält och campa i naturen? Efter en lång dag med vandring är det ofta skönt att krypa ner i en komfortabel och varm sovsäck. Med rätt sovsäck får man en bättre natts sömn och som bidrar till att man kommer få mer energi även på nästa dags äventyr. Oavsett om man är ute i naturen och vandrar, ute med båten, ska sova borta hos en kompis eller på festival så tycker vi att sovsäcken är enastående när det kommer till enkelheten för att slippa släpa med sig otympliga täcken och lakan. 

Men sovsäckarna skiljer sig åt med bland annat pris, kvalité samt vilket temperatur de är anpassade för. Därför har vi skapat den här artikeln för att hjälpa dig hitta den bästa sovsäcken. Vi kommer inleda med att först berätta lite kortfattat om olika modeller och vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt sovsäck. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 6 lista till bästa sovsäck 2024. Sovsäckar kan komma både för dam och herr där vår plats nummer 2 och nummer 5 är sovsäckar som är anpassade för damer.

Topp 6 bästa sovsäck

1

Helsport Rago Down Winter

Helsport Rago Down Winter

Vinter sovsäck

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Marmot Women's Micron 25 - Regular

Marmot Women's Micron 25 - Regular

Vår / Sommar / Höst

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3

Marmot Palisade Long forest

Marmot Palisade Long

Vår / Sommar / Höst

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

4

Haglöfs Tarius +1

Haglöfs Tarius +1

Vår / Sommar / Höst

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

5

Mammut Women's Relax Fiber Bag -2c

Mammut Women's Relax Fiber Bag -2c

Vår / Sommar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

6

Urberg 2-season Sleeping Bag G5

Urberg 2-season Sleeping Bag G5

Vår / Sommar

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kortfattat om sovsäckar

En sovsäck kommer ge användaren rätt värmeisolering och komfort när man till exempel campar och ska bo i tält. Sovsäckarna skyddar från luftens kyla ovanifrån medans ett liggunderlag isolerar från markkyla, det vill säga kylan som kommer underifrån. För att man ska vara skyddad från kyla så måste man alltså både ha en sovsäck och ett liggunderlag.

Sovsäckarna kan vara anpassade för olika årstider, de kan skilja i material och storlekar. Därför är det viktigt att man väljer rätt modell för just ens egna förutsättningar och äventyr. Det är inte speciellt bra att köpa en modell som är anpassad för fel årstid, inte heller är det bra att köpa en modell som är i fel storlek. Därför rekommenderar vi att alltid ta en extra kik i specifikationerna på sovsäcken som man eventuellt tänker investera i.

Sovsäck i tält

Sovsäckar dun

Sovsäckarna kan komma i olika fyllningar där dun är ett mer exklusivt material som ger en bättre värmekapacitet samtidigt som vikten hålls låg. En modell i dun är också enklare att komprimera vilket gör den lättare att packa ihop och bära runt på. Den här typen av fyllning tycker vi är att föredra för längre vandringar där man behöver bära på sin packning under en längre tid.

Sovsäckar Syntet

Sovsäckar i syntet är ett billigare alternativ för utövare som är ute efter en bra sovsäck men som kanske inte vill lägga de dyraste pengarna på en modell. Modellerna i syntet ger god värmeförmåga men nackdelen är att materialet är något svårare att komprimera vilket gör att det tar något mer plats i nerpackat läge samtidigt som vikten på dessa säckar oftast är något högre.

Sovsäck i fjällen

EN - 13537

När man ska investera i en modell så stöter man förmodligen på beteckningen EN – 13537. Det här är en europeisk standard från 2005 där man mäter temperaturer på sovsäckar. Det är till för att det ska bli enklare för eventuella köpare att få en uppfattning och värmekapaciteten i modellen samtidigt som det blir enklare för utövaren att jämföra olika modeller. I den här standarden har man testat temperaturer på en mätdocka för att presentera 4 olika temperatur intervaller, se nedan.

Namn

Beskrivning

Comfort Limit

Lägsta komforttemperatur för kvinnor

Lower Limit

Lägsta komforttemperatur för män

Extreme

Lägsta temperatur överlevnad för en kvinna

Upper Limit

Högsta temperaturen man kan sova i säcken utan att toksvettas

Ett produktexempel kan se ut såhär : EN 13537 -2°C/-9°C/-27°C.

Comfort limit – Anger den lägsta temperatur som en kvinna sover utan att frysa.

Lower limit – Är den temperatur som en man sover utan att frysa.

Extreme –  Här handlar det inte längre om komfort utan vilken temperatur man överlever som kvinna. Måtten utgår från att man bär underställ och sover på ett isolerat underlag.

Varför man delar upp temperatur fördelning mellan män och kvinnor är för att kvinnor upplever kyla tidigare än vad män gör.

Bästa sovsäcken

Vad ska man välja för temperatur i sin sovsäck?

Vi rekommenderar ifall man är en person som lätt fryser så bör man välja sovsäck som har en lägre komforttemperatur än vad man tror att situationen kräver. På samma sätt så bör man välja en högre komforttemperatur om man lätt blir för varm när man sover.

1-4 säsonger av sovsäckar

Vissa tillverkade använder även säsongs- eller årstidsbenämningar på sina sovsäckar i 1 – 4 säsonger vilket motsvarar årstiderna i temperatur intervaller som modellerna ska klara av och är anpassade för. Nedan har vi gjort en tabell som ska underlätta.

Säsong

Årstid

Komforttemperatur

1 säsong

Sommar

+5 till + 9 °C

2 säsong

Sen vår till tidig höst

-1 till +4 °C

3 säsong

Kylig vår och höstnätter

-9 till 0 °C

4 säsong

Vinter

-15 till - 9 °C, finns extremer ner till -30

Vi rekommenderar att alltid ta en modell som är anpassad för årstiden. Om man på sommaren vill sova med en modell avsedd för vinterbruk (4 säsongs) så finns såklart risken att det kan bli för varmt, men det går enkelt att lösa genom att dra upp dragkedjan och släppa in kalluft.

Om man istället tänker sova i en sommar modell på vintern så kommer den att få svårt att stå emot kylan och det kan rent av bli farligt. Därför rekommenderar vi att man tar en extra kik på vilken säsong som sovsäcken är avsedd för, speciellt om man tänker använda den vid kallare temperaturer.

Sovsäck

Hur stor sovsäck ska man köpa?

Självklart så vill man såklart köpa en sovsäck som är i rätt storlek så att man ska kunna sova så bra och bekvämt som möjligt. Sovsäckar presenteras i ligglängd vilket helt enkelt är den kroppslängd som modellen är rekommenderad för. Om man är 190 cm så ska modellens maximala ligglängd vara 190 cm.

Ett barn som är under 150 cm kommer ha svårt att sova med en vuxensovsäck därför att volymen blir för stor för ett barn, vilket kommer resultera i mer luft och yta som måste värmas upp och som en konsekvens finns risken att ditt barn kommer frysa. Är du istället på jakt efter en sovsäck till ditt barn? Läs gärna vårartikel om sovsäckar för barn.

Sovsäckar dam

Som tidigare nämnts så finns det sovsäckar både för dam och herr. Skillnaden mellan modellerna är att dam sovsäckarna är utformade för att bättre passa en kvinnas kroppsform, framförallt på längden. Därför rekommenderar vi för damer att kika på dessa anpassade sovsäckar av anledningen till att de bidrar till mer komfort och en bättre sömn.

Sovsäck long, left or right

När man kikar på olika modeller så kommer man nästan garanterat att komma i kontakt med begrepp som long, left or right. Om sovsäcken är long eller inte betyder att modellen är anpassad för längre personer och kommer då ofta med en högre max ligglängd.

Om sovsäcken är left eller right har att göra med vilken sida som dragkedjan sitter på. Enligt oss har det ingen större betydelse utan de handlar mer om smak och tycke ifall man är vänster eller högerhänt när man vill öppna sin säck.

Sovsäck i bilen

Vikt & Packmått

Desto lättare sovsäcken är desto enklare kommer det bli att transportera den, vilket kan vara att föredra speciellt vid längre vandringar. Därför kan det vara önskvärt att ha en ultralätt sovsäck. Vi tipsar om att också tänka på packmåttet, så att man enkelt och smidigt får plats med säcken i sin packning samtidigt som det också blir lättare att få ihop ens totala packning. I nästan alla produktspecifikationer står det med vilken vikt och packmått som modellen har. Självklart är det att föredra en sovsäck med en liten packvolym.

Kan man tvätta en sovsäck?

Man bör undvika att tvätta sovsäcken i tvättmaskin även om vissa syntet modeller tål tvättmaskinen. Vi rekommenderar att istället sova i rena kläder på ett rent underlag och se till att vädra säcken med jämna mellanrum för att hålla den fräsch. Det kommer gör att sovsäcken håller längre och man kommer framförallt att sova bättre i en fräsch sovsäck.

Plats nummer 1 : bästa sovsäcken

Helsport Rago Down Winter

Helsport Rago Down Winter

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.46 kg
Kön : Unisex
Max Kroppslängd : 185 cm
Packmått : 20 x 30 cm
Passar till : Vinter & Höst
Fyllning : Ankdun
Extremtemperatur : – 38 °C
Komforttemperatur Dam : – 10 °C
Komforttemperatur Herr : – 17 °C

Kommentar: Är du på jakt efter en bra vinter sovsäck men som också fungerar för kall höst? Då rekommenderar vi Helsport Rago Down Winter som vi tycker är en premium sovsäck som är anpassad för minusgrader och fjällvandringar. Den här modellen har en fyllning som består av 90 % till exklusivt ankdun vilket bidrar till förstklassiga egenskaper för att bibehålla värme inuti säcken vilket är extra viktigt vid vinterförhållanden. Den justerbara värmekragen bidrar också till värmen stannar inuti säcken samtidigt som det också ger mycket komfort vilket bidrar till en bättre natts sömn.

Vikten är på låga 1,46 kg i ett packmått på 30 x 20 cm vilket är något högre för att vara sovsäck men det beror också på att det är en vintermodell. Max kroppslängd är 185 cm och den är anpassad för temperaturer till minus 10ºC där modellens extremtemperatur går hela vägen ner till minus 38ºC. Vi rekommenderar den här modellen till alla typer av användare som behöver en bra sovsäck till vinterförhållanden vilket passar för till exempel vintervandrare eller alpinister.

Helsport Rago Down Winter finns att köpa här :

plats 2

Marmot Women's Micron 25 - Regular

Marmot Women's Micron 25 - Regular

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.16 kg
Kön : Dam
Max Kroppslängd : 168 cm
Passar till : Vår / Sommar / Höst
Packvolym : 17 L
Fyllning : Ankdun
Extremtemperatur : – 31,9 °C
Komforttemperatur Dam : – 5,6 °C

Kommentar: På jakt efter en bra dam sovsäck? Då rekommenderar vi Marmot Women’s Micron 25 – Regular som vi tycker är en välgjord modell tillverkad för 3 säsonger, det vill säga vår, sommar och höst. Marmot Women’s Micron 25 är en dam sovsäck som är anpassad för kvinnors ergonomiska kroppsform vilket bidrar till en mer komfortabel bekvämlighet som i sin tur bidrar till en bättre natts sömn. Som ett plus i kanten kommer den här modellen med en praktisk invändig ficka för småsaker samt en värmeficka i fotboxen.

Marmot Micron har en max kroppslängd på 168 cm där fyllningen består av mjukt och varmt ankdun som kommer bidra till mycket bra komfort och behag. Tack vare ankdunet så är den här modellen lätt att packa ihop och vikten är bara 1.16 kg vilket gör den här modellen lätt att transportera, det kan vara extra viktigt under längre vandringar.

Marmot Women’s Micron 25 tål mycket kalla temperaturer där extremvärdet ligger på hela minus 31,9 ºC och komforttemperaturen för dam är minus 5,6 ºC. Vi rekommenderar den här modellen till kvinnor som är på jakt efter en välgjord modell med mjukt och komfortabelt ankdun som är anpassad för vår, sommar och höst.

Marmot Womens Micron 25 finns att köpa här :

plats 3

Marmot Palisade Long forest

Marmot Palisade Long

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.14 kg
Kön : Unisex
Max Kroppslängd : 198 cm
Passar till : Vår / Sommar
Fyllning : RDS – Dun
Komforttemperatur Herr : – 4 °C
Värmekrage :
Ja
Förvaringsficka :
Ja

Kommentar: Är du lång och vill därför hitta en längre sovsäck? Då vill vi tipsa om Marmot Palisade Long  som är en längre modell med en maxlängd på hela 198 cm vilket gör det här till en bra sovsäck för långa personer. Den är tillverkad som en 2 säsongs modell anpassad för temperaturer mellan vår och sommar. Marmot Palisade Long består av ett RDS cetifierad, vattenavvisande dun som bidrar till en mycket bra komfort och fenomenal värmeisolering. De yttersta materialet är impregnerat med miljövänligt PFCfri vilket är en impregnering för att avvisa vatten och smuts.

Tack vare dunet så är den här modellen lätt att komprimera där bärvikten bara är 1.14 kg vilket gör den här modellen optimal även för lägre vandringar. Marmot Palisade Long har en tvåvägsdragkedja som gör att det är lätt att reglera värme och komma i och ur sovsäcken. Den här modellen kommer också med en värmekrage samt en praktisk förvaringsficka för mindre tillhörigheter.

Vi kan varmt rekommendera den här modellen till långa personer som är på jakt framförallt efter en sommar modell men som även fungerar på våren när temperaturen är över 0ºC, helt enkelt vad vi tycker är en välgjord och bra modell.

Marmot Palisade Long finns att köpa här :

plats 4

Haglöfs Tarius +1

Haglöfs Tarius +1

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 1.416 kg
Kön : Unisex
Max Kroppslängd : 190 / 205 cm
Passar till : Vår / Sommar / Höst
Fyllning : Syntet
Extremtemperatur : – 14 °C
Komforttemperatur Herr :  + 1 °C
Komforttemperatur Dam :  + 6 °C

Kommentar: På plats nummer 4 finner vi Haglöfs Tarius +6 som vi tycker är en förhållandevis billig och prisvärd sovsäck som är anpassad efter 3 säsonger, det vill säga sen vår genom sommar och höst.  Haglöfs Tarius +1 har en fyllning av bekvämt syntet material i Tri-Fusion fiberrik isolering där yttre materialet består av 50D polyester ripstop vilket är ett slitstarkt material som bidrar till att modellen får en längre livslängd. Tarius Haglöfs har fått en miljövänligt fluorkarbonfri impregnering som hjälper till att stöta bort vatten och smuts.

Den här modellen kommer i två olika längder max kroppslängd för respektive sovsäck är 190 och 205 cm där storlekarna är 14- respektive 15 liter i storlek. Huvan är ergonomiskt utformad med elastisk justering vilket bidrar till en komfortabel och kroppsnära passform. Vi rekommenderar Tarius +1 till användare som vill hitta en billig sovsäck som framförallt är anpassad för sommar men som även fungerar på vår och höst.

Haglöfs Tarius +1 finns att köpa här :

plats 5

Mammut Women's Relax Fiber Bag -2c

Mammut Women's Relax Fiber Bag -2c

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 1.23 kg
Kön : Dam
Max Kroppslängd : 185 cm
Passar till : Vår / Sommar
Fyllning : Syntet
Extremtemperatur : – 18 °C
Komforttemperatur Dam :  + 3 °C

Kommentar: Är du på jakt efter en prisvärd dam sovsäck? Då kan vi tipsa om Mammut Women’s Relax Fiber Bag -2c. Den här sovsäcken är ergonomiskt anpassad för damer med en maxlängd på 185 cm. Sovsäcken är en 2 säsongs modell som passar för vår och sommar där temperaturen håller sig över 0 grader.

Sovsäcken har fått en PFC-fri DWR behandling och fodret är i 100% återvunnen polyester. Som ett plus i kanten är det här ett mycket tyst material som inte prasslar under natten vilket kan vara önskvärt för att inte störa. Ett annat plus är att det ingår en sovmask och öronproppar i köpet.

Vikten är 1.23 kg, inre längden är 205 cm och den kommer med en praktisk packpåse. Helt enkelt en komfortabel och prisvärd 2 säsongssovsäck.

Mammut Womens Relax Fiber Bag finns att köpa här :

plats 6

Urberg 2-season Sleeping Bag G5

Urberg 2-season Sleeping Bag G5

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Vikt : 1.284 kg
Kön : Unisex
Max Kroppslängd : 205 cm / 225 cm
Passar till : Vår / Sommar
Packstorlek : 37 x 21 cm
Fyllning : Syntet
Extremtemperatur : – 11,4 °C
Komforttemperatur Dam : + 7,1 °C
Komforttemperatur Herr : + 2,4 °C

Kommentar: Urberg 2-season Sleeping Bag G5 tycker vi är en billigare och enklare modell som vi tror passar för användare som inte vill lägga så mycket pengar på en sovsäck. Det här är en 2 säsongs sovsäck som är tillverkad för att klara av vår till sommar. Den kommer i varianterna regular och long så att man kan välja sovsäck beroende på sin kroppslängd, där long är för personer som är max 205 cm och regular till max 185 cm.

Urberg 2-season Sleeping Bag G5 har en bekväm syntetfyllning som bidrar till att man kommer få en god natts sömn. Inuti modellen finns en praktiskt förvaringsficka. Utanpå finner vi smarta öglor i fotänden så att man enkelt kan hänga upp och lufta sovsäcken efter användning vilket skapar en bättre fräschhet i säcken. Den här modellen har fått en miljövänlig fluorkarbonfri impregnering som hjälper till att stöta bort både vatten och smuts.

Vikten ligger på 1.284kg i packmått på 37 x 21 cm. Vi tycker att det här är en billig sovsäck anpassad för sommaren som vi tror passar för alla typer av användare som vill hitta en billigare modell eller som bara tänker använda den sporadiskt och inte har de största kraven.

Urberg 2-season Sleeping bag G5 finns att köpa här :

Vanliga frågor

Ja, det finns dam modeller av sovsäckar. Dessa sovsäckar är framtagna för att bättre passa en kvinnas kroppsform vilket resulterar i en bättre komfort men även värmeisolering

Ja, det finns sovsäckar för barn som är mindre till storleken för att skapa en bättre komfort och värmeisolering för barn.

Det har att göra med vilken sida som dragkedjan sitter på

Det har med max ligglängd att göra. Långa personer (ofta över 190cm) kan ibland få svårt att få plats i en regular sovsäck och därför är det rekommenderat att man kikar på en längre modell.

Gillade du den här artikeln om sovsäckar? Vi vill också passa på att rekommendera fler av våra friluftsartiklar som tält, campingtält eller enmanstält.

Källa :
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sovs%C3%A4ck

sovsäck bäst i test

 1. Helsport Rago Down Winter – Bästa Sovsäck Vinter
 2. Marmot Women’s Micron 25 – Regular – Bästa Sovsäck Dam
 3. Marmot Palisade Long – Bra Sovsäck för långa personer
 4. Haglöfs Tarius +1 – Billig & Prisvärd Sovsäck
 5. Mammut Women’s Relax Fiber Bag -2c
 6. Urberg 2-season Sleeping Bag G5

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 25

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *