Sovsäck • Bästa Sovsäcken 2021 • Bäst i Test • Sportporten.se

Bästa sovsäcken 2021 - test av sovsäckar - Bäst i test

Gillar du att bo i tält? Efter en lång dag med vandring kanske du vill krypa ner i en komfortabel och varm sovsäck? Med rätt sovsäck får du en bättre natts sömn och du kommer kunna prestera även på nästa dags äventyr.

Oavsett om du är ute i naturen och vandrar, ute med båten, ska sova borta hos en kompis eller på festival så är sovsäcken enastående när det kommer till enkelheten för att slippa släpa med dig otympliga täcken och lakan.

Men sovsäckarna skiljer sig åt med bland annat pris, kvalité samt vilket temperatur de är anpassade för. Därför har vi på Sportporten testat ut sovsäckar med avsikt att hjälpa dig att hitta den bästa sovsäcken 2021.

Vi kommer först att berätta lite kortfattat om sovsäckar och vad du behöver tänka på så att du köper rätt sovsäck, för att sedan presentera våra favoriter till sovsäck bäst i test. De 3 översta sovsäckarna är anpassade för lite mer avancerad användning som passar till kallare temperaturer eller vandringar. Medans plats 4 – 6 är billigare sovsäckar som passar till annat än bara ute i naturen.

Topp 6 bästa sovsäck - bäst i test

1.

Helsport Trollheimen Winter Left

Vinter sovsäck

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

Marmot Women's Teton

Vår / Sommar / Höst

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

3.

Marmot Palisade Long

Vår / Sommar / Höst

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

4.

Haglöfs Tarius Lite +8

Vår / Sommar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

5.

Jack Wolfskin Smoozip +3 Women's

Vår / Sommar

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

6.

Urberg 2-season Sleeping Bag G5

Vår / Sommar

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om sovsäckar

En sovsäck kommer ge dig rätt värmeisolering när du till exempel campar och ska bo i tält. En sovsäck skyddar från luftens kyla medans ett liggunderlag isolerar från markkyla. Sovsäckarna kan vara anpassade för olika årstider, de kan skilja i material och storlekar. Därför är det viktigt att du väljer rätt sovsäck för just dina förutsättningar.

De flesta sovsäckar kommer antingen med dun fyllning, syntet fyllning eller en blandning mellan de två.

Sovsäck i tält

Sovsäckar dun

Dun är ett mer exklusivt material som ger en bättre värmekapacitet samtidigt som vikten hålls låg. En sovsäck i dun är också enklare att komprimera vilket gör den lättare att packa ihop och bära runt på. Det här är att föredra för längre vandringar där du behöver bära på din packning under en längre tid.

Sovsäckar Syntet

Sovsäckar i syntet är ett billigare alternativ för dig som är ute efter en bra sovsäck men med en begränsad budget. Syntetsovsäckarna ger god värmeförmåga men nackdelen är att materialet är något svårare att komprimera vilket gör att det tar något mer plats i nerpackat läge samtidigt som vikten på dessa sovsäckar oftast är något högre.

Sovsäck i fjällen

EN - 13537

När du ska köpa den bästa sovsäcken stöter du säkert på beteckningen EN – 13537. Det här är en europeisk standard från 2005 där man mäter temperaturer på sovsäckar. Det är till för att det ska bli enklare för dig att få en uppfattning och värmekapaciteten i sovsäcken samtidigt som det blir enklare för dig att jämföra olika modeller.
I den här standarden har man testat temperaturer på en mätdocka för att presentera 4 olika temperatur intervaller.

Namn

Beskrivning

Comfort Limit

Lägsta komforttemperatur för kvinnor

Lower Limit

Lägsta komforttemperatur för män

Extreme

Lägsta temperatur överlevnad för en kvinna

Upper Limit

Högsta temperaturen man kan sova i säcken utan att toksvettas

Ett produktexempel kan se ut såhär : EN 13537 -2°C/-9°C/-27°C.

Comfort limit – Anger den lägsta temperatur som en kvinna sover utan att frysa.

Lower limit – Är den temperatur som en man sover utan att frysa.

Extreme –  Här handlar det inte längre om komfort utan vilken temperatur du överlever som kvinna. Måtten utgår från att du bär underställ och sover på ett isolerat underlag.

Varför man delar upp temperatur fördelning mellan män och kvinnor är för att kvinnor upplever kyla tidigare än vad män gör.

Sovsäcken

Vad ska jag välja för temperatur i min soväsck?

Är du en person som lätt fryser så bör du välja sovsäck som har en lägre komforttemperatur än vad du tror situationen kräver. På samma sätt bör du välja en högre komforttemperatur om du lätt blir för varm när du sover.

1-4 säsonger av sovsäckar

Vissa tillverkade använder även säsongs- eller årstidsbenämningar på sina sovsäckar i 1 – 4 säsonger vilket motsvarar årstiderna i temperatur intervaller som sovsäckarna ska klara av.

Säsong

Årstid

Komforttemperatur

1 säsong

Sommar

+5 till + 9 °C

2 säsong

Sen vår till tidig höst

-1 till +4 °C

3 säsong

Kylig vår och höstnätter

-9 till 0 °C

4 säsong

Vinter

-15 till - 9 °C, finns extremer ner till -30

Om du väljer att sova i en vinteranpassad sovsäck på sommaren så finns risken att den kan bli för varm, men det kan du enkelt lösa genom att öppna upp sovsäcken.

Sovsäck

Hur stor sovsäck ska jag köpa?

Du vill såklart köpa en sovsäck som är i rätt storlek så att du ska kunna sova så bra som möjligt. Sovsäckarna presenteras i ligglängd vilket helt enkelt är den kroppslängd som sovsäcken är rekommenderad för. Om du är 190 cm så ska sovsäckens maximala ligglängd vara 190 cm.

Ett barn som är under 150 cm kommer ha svårt att sova med en vuxensovsäck därför att volymen blir för stor för ett barn, vilket kommer resultera i mer luft och yta som måste värmas upp och som en konsekvens finns risken att ditt barn kommer frysa. Läs gärna vår test om bästa sovsäcken barn.

Sovsäckar dam

Som du kanske märkt så finns det även sovsäckar anpassade för damer. Skillnaden mellan dam sovsäckar och herr sovsäckar är att dam sovsäckarna är utformade för att bättre passa en kvinnas kroppsform, framförallt på längden.

Vikt & Packmåt

Desto lättare sovsäcken är desto enklare kommer det bli för dig att transportera den, vilket kan vara att föredra vid längre vandringar. Tänk också på packmåttet, så att du enkelt och smidigt får plats med sovsäcken i din packning samtidigt som det också blir lättare att få ihop din totala packning.

Sovsäck i bilen

Kan man tvätta en sovsäck?

Man bör undvika att tvätta sovsäcken i tvättmaskin även om vissa syntetsovsäckar tål tvättmaskinen. Se till att istället sova i rena kläder på ett rent underlag och se till att vädra sovsäcken med jämna mellanrum för att hålla den fräsch. Det kommer gör att din sovsäck håller längre och du kommer framförallt att sova bättre.

Våra favoriter bästa sovsäck - bäst i test 2021

  1. Helsport Trollheimen Winter Left – Bästa Sovsäcken Vinter
  2. Marmot Women’s Teton – Bästa Sovsäcken Dam
  3. Marmot Palisade Long – Bra Sovsäck för långa personer
  4. Haglöfs Tarius Lite +8 – Billig & Prisvärd Sovsäck
  5. Jack Wolfskin Smoozip +3 Women’s – Billig Sovsäck Dam
  6. Urberg 2-season Sleeping Bag G5

Plats nummer 1 : bästa sovsäcken

Helsport Trollheimen Winter Left

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 2.35 kg
Kön : Unisex
Max Kroppslängd : 200 cm
Passar till : Vinter
Packmått : 32 x 27 cm
Fyllning : Syntet
Extremtemperatur : – 38 °C
Komforttemperatur Dam : – 10 °C
Komforttemperatur Herr : – 17 °C

Kommentar: Det norska tillverkaren Helsport har sedan 1951 tillverkad friluftsutrustning med fenomenal kvalité och deras vinter sovsäck Trollheimen Winter är ingen undantag. Det här är en extremt välgjord och exklusiv sovsäck som kommer ge mycket god värme och komfort även under tältning på vintern.

Helsport Trollheimen Winter är en unisex sovsäck som har en max kroppslängd på 200 cm med ett packmått på 32 x 27 cm där vikten går upp till 2.35 kg. Vikten är något högre på vinter sovsäckar men det är så de är tillverkade för att klara av extrem kyla.

Tack vare att det är en 4 säsongs sovsäck så klarar den av extremtemperaturer ner emot minus 38 grader celsius. Om du ska tälta på vintern så måste du ha en vinter sovsäck och Helsport Trollheimen Winter är vår favorit till bästa sovsäcken 2021 för vinterbruk.

Plats nummer 2 : bästa sovsäcken

Marmot Women's Teton

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.32 kg
Kön : Dam
Max Kroppslängd : 168 cm
Passar till : Vår / Sommar / Höst
Packvolym : 9,1 L
Fyllning : Ankdun
Extremtemperatur : – 35,6 °C
Komforttemperatur Dam : – 8,1 °C

Kommentar: På jakt efter den bästa sovsäcken för damer? Marmot Women’s Teton är en premium dam sovsäck tillverkad för 3 säsonger, det vill säga vår, sommar och höst. Marmot Women’s Teton är anpassad för kvinnors ergonomiska design med genomtänkt placering av extra isolering för att du ska få det varmt och skönt.

Marmot Women’s Teton har en max kroppslängd på 168 cm där fyllningen består av mjukt och varmt ankdun som kommer ge dig maximal komfort för en mycket god natts sömn. Tack vare ankdunet så är den här sovsäcken lätt att packa ihop och vilken är bara 1.32 kg vilket gör den här sovsäcken lätt att transportera under längre vandringar.

Marmot Women’s Teton tål mycket kalla temperaturer där extremvärdet ligger på hela minus 35 grader och komforttemperaturen för dam är minus 8 celsius. Marmot Women’s Teton har allt vi söker i en välgjord och exklusiv sovsäck för damer.

Plats nummer 3 : bästa sovsäcken

Marmot Palisade Long

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 1.05 kg
Kön : Unisex
Max Kroppslängd : 198 cm
Passar till : Vår / Sommar / Höst
Fyllning : RDS – Dun
Extremtemperatur :  – 26 °C
Komforttemperatur Dam : – 1.7 °C
Komforttemperatur Herr : – 7,8 °C

Kommentar: Vill du hitta en lång och varm sovsäck? Marmot Palisade Long är en längre välgjord sovsäck med en maxlängd på hela 198 cm vilket gör det här till en bra sovsäck för långa personer. Den är anpassad för temperaturer mellan vår till höst. Marmot Palisade Long består av ett RDS cetifierad, vattenavvisande ankdun som ger en bra komfort och fenomenal värmeisolering.

Tack vare ankdunet så är den här sovsäcken lätt att komprimera där bärvikten bara är 1.05 kg vilket gör den här långa sovsäcken optimal för lägre vandringar. Marmot Palisade Long har en tvåvägsdragkedja som gör att det är lätt att reglera värme och komma i och ur sovsäcken.

Plats nummer 4 : bästa sovsäcken

Haglöfs Tarius Lite +8

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 0.685 kg
Kön : Unisex
Max Kroppslängd : 190 cm
Passar till : Vår / Sommar
Fyllning : Syntet
Extremtemperatur : – 5 °C
Komforttemperatur Dam :  + 12 °C
Komforttemperatur Herr :  + 8 °C

Kommentar: Haglöfs Tarius Lite +8 är en förhållandevis billig och prisvärd sovsäck som är anpassad efter 2 säsonger, det vill säga sen vår till tidig höst. En av de stora fördelarna med den här sovsäcken är att packvolymen bara är 4 liter i okomprimerat tillstånd där vikten hamnar på låga 0.685 kg vilket gör det här till en perfekt sovsäck om du har begränsad utrymme eller om du känner att du vill ha en sovsäck som är mycket lätt att transportera.

Haglöfs Tarius Lite +8 har en fyllning av syntet material där max kroppslängd är rekommenderat till 190 cm. Svenska Haglöfs har varit med länge och producerat friluftsutrustning där man ”vet vad man får” och Tarius Lite +8 är inget undantag när det kommer till en billig, praktisk 2 säsongs sovsäck.

Plats nummer 5 : bästa sovsäcken

Jack Wolfskin Smoozip +3 Women's

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 1.04 kg
Kön : Dam
Max Kroppslängd : 175 cm
Passar till : Vår / Sommar
Fyllning : Syntet
Extremtemperatur : – 11 °C
Komforttemperatur Dam :  + 7 °C

Kommentar: Jack Wolfskin Smoozip +3 Women’s är en välgjord sommarsovsäck för damer. Det här är en väl genomtänkt sovsäck som är ergonomiskt designad för kvinnor vilket gör den mycket komfortabel och varm. Den är tillverkad för vår och sommarbruk men fungerar även bra att använda på tidig höst innan vinterkylan börjar slå till.

Jack Wolfskin Smoozip +3 Women’s kommer i syntet fyllning med en maxlängd på generösa 175 cm. Vikten är ganska låg på 1.04 kg vilken ändå får anses som okej för den här typen av dam sovsäck. Som du kanske ser på produktbilden så är dragkedjan av S-form vilket faktiskt är den intuitiva rörelsebanan som du skapar för när du ska öppna sovsäcken vilket resulterar i en sovsäck som är mycket lätt att öppna och stänga.

Jack Wolfskin Smoozip +3 Women’s är helt enkelt en bra, välgjord och genomtänkt sovsäck för damer.

Plats nummer 6 : bästa sovsäcken

Urberg 2-season Sleeping Bag G5

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 1.284 kg
Kön : Unisex
Max Kroppslängd : 205 cm / 225 cm
Passar till : Vår / Sommar
Packstorlek : 37 x 21 cm
Fyllning : Syntet
Extremtemperatur : – 11,4 °C
Komforttemperatur Dam : + 7,1 °C
Komforttemperatur Herr : + 2,4 °C

Kommentar: Urberg 2-season Sleeping Bag G5 är en billigare och enklare sovsäck för dig som inte vill lägga så mycket pengar på en sovsäck. Det här är en 2 säsongs sovsäck som är tillverkad för att klara av vår till sommar. Den kommer i varianterna regular och long så att du kan välja sovsäck beroende på din kroppslängd.

Urberg 2-season Sleeping Bag G5 har en bekväm syntetfyllning som gör att du kommer få en god natts sömn. Urberg 2-season Sleeping Bag G5 har också smidiga och praktiska fotöglor i fotänden som gör att den smidigt går att hänga upp.

Är du ute efter en billig och praktisk sovsäck tycker vi att Urberg 2-season Sleeping Bag G5 är ett bra val

Gillade du den här artikeln om sovsäckar? Vi vill också passa på att rekommendera fler av våra friluftsartiklar som tält, campingtält eller enmanstält.

Källa :
https://www.outnorth.se/guider/valj-ratt-sovsack-och-liggunderlag

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 25

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *