Sök

Bästa C Vitamin – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost & Gymgrossisten

Bästa C-Vitamin 2024 - Sportporten

Är du på jakt efter de bästa C-vitaminet? Då har du kommit helt rätt. C vitamin är en av viktiga vitaminer som bland annat är bra för immunsystemet, bidra till att huden mår bättre, minska trötthet samtidigt som de också motverkar risken för utveckling av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer.

Vi har valt ut 8 populära c-vitamin från fitnessbutiker samt apotek som vi sedan jämförde och testade för att sedan sammanställa en topplista. Vår favorit blev Healthwell C 500 till vårt bästa C-vitamin då vi gillar innehållet, den har en vegetarian friendly stämpel samt att vi tycker att den har ett fördelaktigt pris per portion.

Det finns många olika C-vitamintillskott på marknaden och ifall man är ny till det här tillskottet är det kanske inte helt lätt att veta vilket c-vitamin man bör köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig välja rätt tillskott.

Vi kommer inleda med att berätta vad C-vitamin är och vilka positiva effekter den har på våra kroppar. Sedan kommer vi att ge lite tips och råd vad man bör tänka på när man köper sitt C vitamintillskott.

C-Vitamin Bäst i Test

Sportportens C Vitamin test

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika d-vitaminer på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten för att testa samtliga och vi tror inte vi skulle må speciellt bra eller kunna ge en rättvis bedömning om vi prövade fler. Om det däremot är någon produkt som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

Plats nummer 1 : bästa C-Vitaminet

Healthwell Vitamin C 500

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Styrka : 500 mg per portion
Form : Kapslar

Kommentar : Healthwell är Svensk Hälsokost egna produkt som har funnits länge på den svenska marknaden och det här är deras Vitamin C 500. Som namnet antyder så är doseringen 500 mg per portion i en slags mellandosering som vi tror passar bra ifall man vill börja med c-vitamintillskott men inte ha den absolut starkaste doseringen.

Healthwell Vitamin C 500 bast i test
C Vitamin Bäst i test

C-vitaminet är framtaget från askorbinsyra, citrusbioflavonoider och nyponpulver. Som ett plus i kanten har Healthwell Vitamin C 500 stämpeln ”vegetarian friendly” där kapslarna är helt vegetabiliska vilket gör att de passar bra även för veganer. Burkarna finns som 90, 180 eller 270 kapslar och rekommenderad dosering är 1 kapsel per dag i samband med måltid.

Vi tycker att det här är en välgjord produkt med fint innehåll, lagom dosering, och vegetarian friendly till ett pris per kapsel som vi menar på är mycket bra om man jämför med konkurrenterna.

Healthwell Vitamin C 500 finns att köpa här :

Plats nummer 2

Core Vitamin C 1000+

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Styrka : 1000 mg per portion
Form : Tabletter

Kommentar : Om du lever en aktiv livsstil med mycket träning så kan det vara en god idé att ta en något mer högdoserat c-vitamin vilket vi får i Svenska Core Vitamin C 1000+ som är en egen produkt från svenskt kosttillskott. Rekommenderad dosering är 1 tablett om dagen i samband med måltid vilket ger 1000 mg c-vitamin. C-vitaminet kommer i form av askorbinsyra och 50 mg citrusbioflavonoider.

Core Vitamin C 1000+ topplista
Core Vitamin C 1000+ test

Burkarna kommer i storlekar 90, 180 eller 270 och priset är något högre per portion än healthwell ovan men det är ungefär vad man får räkna med när det kommer till en högre dosering och om man bara räknar intag c-vitamin för en hel burk så är Core Vitamin C 1000+ faktiskt en ännu mer prisvärd produkt. Det som kan vara bra att ha i åtanke är att inte förvara den här produkten tillgängligt för barn då doseringen är så pass stark vilket inte är speciellt bra för barn.

Det här är helt enkelt en produkt som vi tror passar bäst för aktiva personer eller ifall man har svårt för kapslar och föredrar tabletter men som gärna vill ha en starkare och prisvärt kosttillskott.

Core Vitamin C 1000+ finns att köpa här :

Plats nummer 3

Healthwell Vitamin C Pulver pH-Neutral

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Styrka : 1000 mg per portion
Form : Pulver

Kommentar : Om du har svårt för kapslar eller tabletter så kan vi istället rekommendera Healthwell Vitamin C Pulver pH-Neutral som namnet avslöjar kommer i pulverform. Fördelen med pulverform är att man själv kan bestämma dosering men rekommenderat intag är 1,2 g pulver per portion eller 1,25 krm som blandas med valfri dryck. 

Det här gör att en förpackning räcker mycket länge och som även ger mycket c-vitamin per krona. Förpackningarna finns som 250 g vilket räcker till 208 portioner respektive 500 g – 416 portioner och 1 kg till 832 portioner.

Healthwell Vitamin C Pulver pH-Neutral test
Bästa C vitamin pulvret

Det här c-vitamin pulvret är helt PH-Neutral vilket är bra ifall man har en känslig mage, den innehåller även kalciumaskorbat samtidigt som den är helt fri från tillsatser och smakämnen. Då kalcium är basist så bidrar det till att göra produkten ph neutral vilket är mer skonsamt för magen. Som ett plus i kanten är den helt vegansk och har symbolen ”vegetarian friendly” där innehållet är helt växtbaserat.

Vi tycker att det här är ett prisvärt c-vitamintillskott pulver med ett bra innehåll som vi tror passar främst för personer som föredrar pulverform men som också gillar att den är skonsam för magen. Pulvret i sig upplever vi som visuellt väldigt rent och det blandas mycket lätt i vätska.

Vill man ha åt samma fina egenskaper men i en annan form så finns den här produkten även som tabletter i Healthwell Vitamin C 1000 pH-Neutral.

Healthwell Vitamin C Pulver PH-Neutral finns att köpa här :

Plats nummer 4 - liposomalt c-vitamin bäst i test

Healthwell QURE Liposomal C

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Styrka : 500 mg per portion
Form : Flytande

Kommentar : Om du istället vill ha ditt C-vitamin i flytande form så kan vi istället rekommendera Healthwell QURE Liposomal C där man droppar tillskottet under tungan, låter det vara i 30 sekunder innan man sväljer det. Man kan även blanda ner tillskottet i dryck då detta vitaminet faktiskt är skyddad och inte bryts ned i magsyran. 5 ml dagligen ger 500 mg och en flaska räcker till 50 portioner.

Bästa Flytande C vitamin
Flytande C-vitamin Bäst i test

Till skillnad från många traditionella vitamin C-tillskott så har den här produkten hela 6 gånger bättre upptagningsförmåga då det skyddas och kapslas in av lecitinmolekyler som klarar av transporten genom sura magen och genom kroppens slemhinnor in i våra celler. Rent kvalitetsmässigt om vi bara kikar på innehållet så skulle vi säga att det här är bland de bästa c-vitamin tillskotten på marknaden.

Det som man däremot behöver ha i åtanke är att pris per portion är något dyrare samtidigt som öppnad förpackning bara håller i 2 månader och behöver förvaras i kylen. Vi rekommenderar därför den här produkten dels till personer som gärna vill ha c-vitaminet i flytande form men som också vill ha bra kvalité där priset inte spelar någon större roll. Som ett plus i kanten är Healthwell QURE Liposomal C även smaksatt med fruktsmak.

Healthwell Qure Liposomal C finns att köpa här :

Plats nummer 5

Alpha Plus C-Vitamin Time Release

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Styrka : 1000 mg per portion
Form : Tabletter

Kommentar : Alpha Plus C-Vitamin Time Release är högdoserade c-vitamin tabletter där en portion motsvarar 1000 mg c-vitamin varav 100 mg citrusbioflavonoider. Precis som för många andra kosttillskott av den här typen så är rekommenderad dosering 1 tablett om dagen i samband med måltid.

Alpha Plus C-Vitamin Time Release Test
Alpha Plus C-Vitamin Time Release C-vitamin tabletter

Något som är unikt med just den här produkten och som namnet avslöjar är ”time release” vilket innebär att tabletten frigörs i långsammare takt i samband med matsmältningssystemet. Det här innebär att ämnet frigörs under en period av 6 – 8 timmar vilket ger en jämnare koncentration i blodet över tid. 

I övrigt är det här tillskottet ganska likt många andra av den här typen. Doseringen är hög men tyvärr är pris per portion något högre än konkurrenterna ovan vilket drar ner betyget något.

Alpha Plus C-vitamin Time Release finns att köpa här :

Bästa C-vitamin Barn

Monkids C-vitamin + Zink

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Styrka : 80 mg per portion
Form : Tuggtabletter

Kommentar : Är du som förälder på jakt efter C-vitamin till ditt barn? Då kan vi rekommendera Monkids C-vitamin + Zink. Barn behöver inte få i sig lika mycket c-vitamin som vuxna och det kan rent av vara farligt med högdoserat vitamin C för barn. Monkids C-vitamin + Zink innehåller bara 80 mg Vitamin C per portion men det även tillsatt 2,5 mg zink vilket är bra för omsättning av proteiner, kolhydrater och fett samtidigt som det även är bra för immunsystemet.

Bästa C Vitamin Barn
C Vitamin Barn Bäst i Test

Även om doseringen bara är 80 mg per portion så går det givetvis bra även för vuxna att ta det här tillskottet. Rekommenderad dosering är 1-2 tabletter om dagen och en förpackning har 60 tabletter.

Barn kan ibland ha svårt att få i sig framförallt kapslar, därför kommer det här tillskottet som tuggtabletter i form av roliga geleapor, de är dessutom smaksatta med apelsin för att hjälpa barn få i sig de här tillskottet. Helt enkelt ett roligt och bra sätt för barn att få i sig sin C-vitamin.

Vi tycker att detta c-vitamin smakar mycket gott, nästan som godis. Med en tydlig smak av apelsin samt att de är enkla att tugga på. Vi är övertygade om att de flesta barnen inte kommer ha problem att få i sig de här goda tuggtabletterna.

Monkids C-vitamin + Zink finns att köpa här :

Vad är C-Vitaminer?

C-vitamin har flera bra egenskaper som är viktiga för våra kroppar. Bland annat fungerar det som en antioxidant som skyddar oss från oxidativ stress även kallat en kemisk obalans i kroppen. C-vitamin motverkar detta vilket minskar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, tidigt åldrande och även cancer.

C-vitamin är också en viktig byggsten för kollagen i våra kroppar vilket är ett protein som bidrar till att vår hud mår bra. Proteinet ser helt enkelt till att huden hålls fast och slät vilket blir svårare när man fyller 25 år, då det blir svårare för våra kroppar att producera kollagen naturligt.

C-vitamin har också fördelen att den ser till att våra kroppar lättare tar upp järn. Järn är ett viktigt ämne som ser till att syre tar sig runt i kroppen. Med järnbrist finns risken att vi får nedsatt immunförsvar och som även kan påverka vår trötthet.

Om man tränar mycket så utsätts kroppen mer för ännu mer fria radikalerna vilket bryter ner våra celler och då behöver man äta mer antioxidanter. Därför är det extra viktigt ifall man har en aktiv livsstil att få i sig vitamin-c.

För att sammanfatta kan man säga att det här tillskottet är bra för att motverka sjukdomar, stärka immunförsvaret, bra för huden samtidigt som det kan minska trötthet.

C-vitamin Bäst i Test

C vitamin i kost?

C vitamin finns i mycket av vår kost, främst grönsaker, bär men kanske framförallt från citrusfrukter. Det är rekommenderat att en vuxen människa får i sig ca 75 mg c vitamin om dagen vilket motsvarar ungefär 1 stor apelsin, 1/3 paprika eller 100 g broccoli. Våra kroppar kan tyvärr inte bilda eget c-vitamin utan vi måste tillföra det via kosten. Nedan har vi sammanställt en tabell från livsmedelsverket med rekommenderat dagligt intag för respektive åldersgrupper :

Ålder

Rekommenderat intag per dag

Spädbarn 6 - 11 månader

20 mg

Spädbarn 12 - 23 månader

25 mg

Barn 2 - 5 år

30 mg

Barn 6 - 9 år

40 mg

Barn 10 - 13 år

50 mg

Vuxna

75 mg

Gravida

85 mg

Ammande

100 mg

Brist på c vitamin

C vitaminbrist är ganska ovanligt och vi får ofta i oss tillräckligt med c vitamin i vanlig varierad kost. Men om man har svårt att äta mat som är rik på vitamin c eller ifall man har ett högt alkoholintag så kan man få brist på c vitamin. Symtom kan bland annat vara ork och trötthet men även irritabilitet och det är i dessa lägen det kan vara fördelaktigt att ta detta kosttillskott.

Biverkningar - överdosering av c-vitaminer

Det är ganska ovanligt med biverkningar av C-vitamin tillskott men det är som med allt annat när det kommer till kosttillskott, att följa rekommenderad dosering och att aldrig överdosera. Är man dessutom ny till det här tillskottet kan det vara bra att inte börja med den allra högsta koncentrationen tillskott.

Bästa C-vitamin

C-vitamintillskott

C-vitamin är som tidigare nämnt vitalt för våra kroppar, speciellt om man tränar mycket. Om man har svårt att äta c-vitaminrik kost eller äter ensidigt så kan det vara bra att ta c-vitamintillskott.

De kryllar av olika tillverkare och produkter på marknaden och det kanske inte är helt lätt att veta vilken tillskott man bör köpa. Vi tycker att man främst bör hitta en svensk välkänd tillverkare som funnits på marknaden ett tag så man vet att man får en bra produkt. Dessutom kan det vara en bra idé att tänka ut vilken form man föredrar på tillskottet då de ofta kommer som kapslar, tabletter, pulver eller vätska.

Andra saker som kan vara bra att ha i åtanke är bland annat :

Styrka

När man kommer i kontakt med c vitamintillskott så kommer man förmodligen att stöta på begrepp som styrka per portion. De flesta tillskott innehåller runt 500 mg per portion men det finns även starkare c-vitamintillskott upp emot 1000 mg per portion. Det är viktigt att alltid följa rekommenderad dosering och det är inte speciellt bra att ta mer än 2000 mg åt gången.

Något annat som kan vara bra att veta är att barn behöver en svagare dosering då de inte är i behov av samma intag. Därför finns det c-vitamin för barn som har en något svagare dosering c vitamin. Om man har högdoserat c-vitamintillskott i hemmet kan det därför vara bra att förvara det oåtkomligt för barn.

Bästa C Vitamin tillskottet

Form

C-vitamin kommer oftast i form av tabletter men de säljs även som kapslar, pulver eller som vätska. Det finns såklart för och nackdelar med alla formerna men vi tycker att det handlar mer om det individuella valet vad man föredrar. Om man är vegan så bör man undvika kapslar som är tillverkade av gelatin. Det kan vara bra att hålla utkik efter symbolen ”vegetarian friendly” på produkten.

Pris

Givetvis kan det vara lockande att hitta ett billigt c-vitamin. Vi rekommenderar att kika på pris per portion och inte pris för hela förpackningen vilket ibland kan vara missvisande. Jämför gärna med olika produkter för att se hur mycket c-vitamin man får i sig på en hel förpackning.

Våra favoriter bästa C Vitaminet

1

Healthwell Vitamin C 500

Healthwell Vitamin C 500

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Core Vitamin C 1000+

Core Vitamin C 1000+

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

Healthwell Vitamin C Pulver pH-Neutral

Healthwell Vitamin C Pulver pH-Neutral

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

4

Healthwell QURE Liposomal C

Healthwell QURE Liposomal C

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Alpha Plus C-Vitamin Time Release

Alpha Plus C-Vitamin Time Release

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Bästa C vitamin Barn

Monkids C-vitamin + Zink

Monkids C-vitamin + Zink

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa c vitaminet? Läs gärna fler av våra kosttillskott

Vanliga frågor

Ja det finns Vitamin C tillskott för barn, som har en svagare dosering samtidigt som de ofta kommer som smaksatta tuggtabletter så att det ska bli enklare för barn att få i sig tillskottet

C-vitamin är bra immunförsvaret, minska trötthet samtidigt som det är bra för huden

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 11

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *