Bästa Proteinpulvret • Bäst i Test – Sportporten.se

Bästa proteinpulvret - proteinpulver bäst i test för 2022

Gillar du att träna? Vill du bygga muskler? För att få ut maximalt av din träning så kan proteinpulver ge dig en extra boost till din styrketräning. Protein är bland det viktigaste näringsämnet när det kommer till att bygga muskler, behålla formen men också för att gå ner i vikt. Proteinpulver är ett kosttillskott som fungerar som ett bra komplement till din träning.

Tack vare att du egentligen bara behöver en shaker samt vatten eller mjölk så är proteinpulver både lätt, smidigt men framförallt fungerar det utmärkt som ett billigt komplement till din vanliga kost. Det går dessutom bra att blanda ner proteinpulver i olika bakverk och maträtter så att du kan få i dig extra protein i din vardag. Dessutom kommer de flesta pulver i flera olika smaker så att du kan få en spännande variation mellan olika proteinpulver. Men det finns en hel uppsjö av olika pulver och det kan vara svårt att hitta det allra bästa när det kommer till proteinpulver.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi kommer att fokusera på de viktigaste kring proteinpulver, vad det är, vad det finns för olika typer av pulver och vad du bör tänka på när du ska köpa rätt proteinpulver som passar för just dig. I slutändan kommer vi att utse vår topp 5 lista till bästa proteinpulvret för 2022.

Informationen i den här artikeln ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Tala alltid med läkare om eventuella frågor du har om ett medicinskt tillstånd. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en vanlig varierad kost.

Bästa Proteinpulvret

Vår Topp 5 proteinpulver

1.

Core Whey Protein

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2.

Star Nutrition Whey-100

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3.

Core Casein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4.

100% Whey Gold Standard

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5.

Star Nutrition Whey-80

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Vad gör proteinpulver?

Proteinpulver är ett billigt och effektivt kosttillskott för dig som tränar regelbundet och av olika anledningar har svårt att få i dig tillräckligt med protein in din dagliga kost. Protein gör så att du ökar din ämnesomsättning, hjälper till i cellernas uppbyggnad och är dessutom en viktig byggsten i ditt immunförsvar. Protein kan även hjälpa dig att gå ner i vikt, tack vare att kroppen behöver mycket energi för att bryta ner protein.

Proteinsyntes heter den process i kroppen där ny muskelmassa skapas. När du styrketränar så ökar proteinomsättningen i kroppen. Den här omsättningen kan fortsätta i hela 24-48 timmar efter träningspasset. Om du under den här perioden både före och efter träningen tar proteinpulver så ökar du din proteinsyntes i kroppen vilket i sin tur gör att det blir enklare för dig att bygga muskler. Din kropp kan tyvärr inte lagra protein, så ifall du vill maximera din muskeltillväxt, öka fettförbränningen och ämnesomsättningen så måste du tillföra protein med jämna mellanrum.

Aminosyror

Ett vanligt förekommande när man tittar på proteinpulver är termer som ”fullvärdigt protein” eller ”innehåller samtliga essentiella aminosyror”. Men vad är aminosyror för något? Aminosyror är byggstenar i proteinet. Människan behöver 20 aminosyror, av dessa kan kroppen själv producera ungefär hälften av dessa men däremot så resterande hälften ”essentiella aminosyror” måste man få i sig via vanlig kost eller med hjälp av proteinpulver.

Vanliga proteinpulver och laktosfria proteinpulver innehåller oftast alla de essentiella aminosyrorna och anses då vara ett fullvärdigt proteinpulver. Men däremot så innehåller inte alla av de veganska proteinpulver samtliga essentiella aminosyror och anses därför inte vara fullvärdiga protein kosttillskott.

Proteinpulver kosttillskott

Olika typer av proteinpulver

Det finns olika varianter av proteinpulver, vi väljer i den här artikeln att gå igenom de vanligaste.

Vanliga proteinpulver består för det mesta av antingen kaseinpulver eller vasslepulver. Kaseinprotein tas upp långsammare av kroppen och passar som till exempel mellanmål eller kvällsmål då det är tänkt att din kropp ska ta upp det här proteinet medans du sover. Till skillnad från vassleprotein som tas upp snabbare av kroppen vilket passar bra före och efter träning när kroppen snabbt är i behov av extra protein för att byggas upp.

Baka med proteinpulver

Många kanske tror att det bara går att ta proteinpulver i kombination med vatten eller mjölk men det finns flera bra sätt att få i sig protein. Många väljer att baka med proteinpulver, ha proteinpulver i pannkakor eller ha proteinpulver i gröt.

Proteinpulver Laktosfritt

Då både Vassle och Kaseinprotein är restprodukter ifrån komjölk så finns det alternativ för dig som är laktosintolerant som till exempel äggprotein eller biffprotein. Vill du veta mer om denna typ av proteinpulver? Läs gärna då vår artikel om bästa laktosfria proteinpulvret.

Proteinpulver veganskt

Efterfrågan på veganska proteinpulver blir allt vanligare och så även utbudet på marknaden. Veganska proteinpulver är av olika koncentrat från till exempel havre, ärtor, hampa, ärtor och andra proteinrika växter. Vegansk protein är dessutom laktosfria som också kan passa till dig med en känslig mage. Det som ska vara värt att nämna är att veganska proteinpulver saknar i regel en eller flera aminosyror till skillnad från de klassiska proteinpulvren. Vilket gör att denna klass proteinpulver inte alltid anses som ett fullvärdigt proteinpulver. Klicka på länken ifall du vill läsa mer om vårt test till bästa veganska proteinpulvret.

Bästa Veganska proteinpulvret

Proteinpulver för muskelbyggnad

Om du styrketränar ofta så är protein viktigt för att kroppen ska få rätt byggstenar för att på så sätt kunna bygga muskler. Proteinpulver är då ett bra och billigt val för att på ett smidigt sätt öka ditt proteinintag. Proteinpulver bör tas både före men framförallt efter träning för att fylla på kroppen med extra protein och på så sätt öka din proteinsyntes. Om du har möjlighet så är det bättre att blanda proteinpulvret med mjölk över vatten då mjölken ger dig ytterligare proteintillskott.

Proteinpulver för att gå ner i vikt

Det här kanske kommer som en nyhet för dig men proteinpulver kan även användas ifall du vill gå ner i vikt. Om du vill gå ner i vikt så måste du äta mindre kalorier än vad du gör av med. Proteinpulver passar bra då det mättar bra samtidigt som det är ett litet kaloriintag. Dessutom när kroppen har underskott på kalorier fungerar pulvret bra för att bibehålla muskelmassan.

Om du vill gå ner i vikt med hjälp av proteinpulver så blanda pulvret med vatten istället för mjölk då mjölken innehåller mer kalorier. Det ska dock nämnas att proteinpulver är ett komplement till din vanliga kost och att bara använda proteinpulver för bantning är inte speciellt bra!

Proteinpulver gå upp i vikt

Vill du hitta ett proteinpulver som även hjälper dig att gå upp i vikt så ska du kika på en gainer. En gainer är ett tyngre proteinpulver med extra kolhydrater och ibland även fett som passar ifall du vill gå upp i vikt i samband med din träning. En gainer gör helt enkelt så att du ökar ditt kaloriintag, läs mer om vårt test till bästa gainer.

Bygga muskler

När ska man ta proteinpulver? Hur mycket proteinpulver ska man ta?

Hur ofta du ska ta proteinpulver kan vara individuellt samtidigt som det ska understrykas att proteinpulver inte ska ersätta vanlig kost utan det ska helst bara vara ett komplement ifall du tränar ofta. Oftast står det rekommenderad dosering på förpackningen och den kan variera beroende på din kroppsvikt.

Det bästa är att sprida ut proteinpulver intaget över dagen vilket gör att du bör ta proteinpulver en tid mellan att du fått din vanliga kost. Det vill säga som till exempel mellanmål eller innan läggdags. Men framförallt och det som nog är vanligast är att du tar proteinpulver i samband med träning då det är som mest kritisk att kroppen fyller på med mer protein.

Proteinpulver tjejer

En del butiker säljer idag proteinpulver för tjejer. Det är egentligen ingen skillnad på dessa proteinpulver förutom smaker och hur förpackningen ser ut. Människan är så pass lik att proteinpulver till kvinnor faktiskt inte har någon praktisk skillnad.

proteinpulver barn & Ungdom

Då de flesta proteinpulver innehåller mjölkprodukter går det såklart bra för barn och ungdomar att testa proteinpulver. Men det som ska nämnas är att det inte har några större fördelar för ungdomar och barn att ta proteinpulver. Barn som växer behöver vanlig men framförallt nyttig kost och muskeltillväxten hos barn sker inte förrns i de övre tonåren och de är ungefär vid den åldern som proteinpulver kan börja få effekt.

Proteinpulver tjej

Bieffekter av proteinpulver

När du ska välja rätt proteinpulver så bör du först och främst ha i åtanke ifall du är laktosintolerant eller andra allergier, de vanligaste proteinpulver innehåller som sagt mjölkprodukter, men det finns såklart även laktosfria proteinpulver. Kolla också doseringen på förpackningen så att du alltid tar rätt mängd proteinpulver. Om du tar extrema intag under en längre period så kommer din kropp inte må speciellt bra av det. Vårt tips om du vill minimera risken för biverkningar, är att köpa proteinpulver från välkända märken och företag i Sverige så du vet vad du får. Känner du dig osäker på allergier eller eventuella biverkningar så rådfråga alltid en läkare.

Vår topplista proteinpulver bäst i test för 2022

Plats nummer 1 : Bästa Proteinpulver

Core Whey Protein

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Typ av protein : Vasslepulver
Proteinhalt :
75 – 80 %
Fetthalt : 3.5 %
Kolhydrathalt : 9.5 %
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
30
Energi per Portion :
122 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: Core Whey Protein är en av de vanligaste och mest populära proteinpulvret i Sverige som också blev vår favorit till bästa proteinpulver. Det här är ett vassleprotein och dessutom egen produkt ifrån det välkända svenska märket Svensk kosttillskott. Core Whey Protein kommer förse dig med hela 25 gram protein per portion och innehåller dessutom alla 9 essentiella aminosyror vilket gör att den här produkten klassas som ett komplett proteinpulver.

Svensk kosttillskott har varit noggranna i sin filtrering för att ge dig ett proteinpulver i mycket bra kvalité. Det filtrerade vassleproteinet tas snabbt upp av kroppen och fungerar utmärkt att ta både före och efter träning för att du ska få ett bra komplement till att bygga muskler. Core Whey Protein kommer i flera goda smaker där vissa är smaksatta och sötade men den finns även i smaker som är både lättsötade men också den neutrala smaken som faktiskt är helt osötad vilket passar bra till bakning, i morgongröten eller till pannkakor.

En av fördelarna med just det här proteinpulvret i jämförelse med konkurrenterna är att den lämnar bara en mycket liten bismak. Vi gillade mest smakerna Chockad Milkshake och Cookies & Creem, medans vi upplevde jordgubbssmaken lite kemisk. Konsistensen är bra och den är lättblandad vilket gör att det sällan bildas klumpar vid blandning. Core Whey Protein har allt vi söker i ett fullvärdigt men också förhållandevis billigt proteinpulver som blev vår favorit till bästa proteinpulvret 2022.

Plats nummer 2

Star Nutrition Whey-100

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Vasslepulver
Proteinhalt :
85 %
Fetthalt : 1.2 %
Kolhydrathalt : 2.3 %
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
27
Energi per Portion :
132 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: Star Nutrition Proteinpulver Whey 100 är en av toppsäljarna hos den Svenska träningsbutiken Gymgrossisten. Det här är ett kvalitetsprotein som ger ett bra hjälpmedel för både muskeluppbyggnad men också för fettförbränning. Det här är en av Star Nutritions premium vassleprotein med låg fett och sockerhalt samtidigt som den har en hög proteinhalt på hela 85% beroende på smak vilket gör det här till ett tyngre proteinpulver.

Whey-100 kommer i flera goda smaker och till skillnad från många andra bra proteinpulver så blandar sig Whey-100 lätt med både vatten och mjölk så att du slipper klumpar. Choklad- och Vaniljsmakerna är våra favoriter medans Salted Caramel inte va riktigt vad vi hade önskat oss smakmässigt. Star Nutrition Whey-100 är ett bra högkvalitativt och prisvärt val till proteinpulver.

Plats nummer 3

Core Casein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Kaseinpulver
Proteinhalt :
80 %
Fetthalt : 2.9 %
Kolhydrathalt : 3.4 %
Vikt : 750 g
Antal Portioner :
30
Energi per Portion :
97 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: Core Casein är Svensk kosttillskotts egna kaseinpulver och en av toppsäljarna i Sverige när det kommer till kasein protein. Då Core Casien är ett kaseinpulver så tas det här proteinpulvret upp mycket långsammare av kroppen, vilket gör det här till ett bra tillskott för till exempel mellanmål eller som ett nattprotein som du tar precis innan du ska gå och lägga dig. Core Casein gör så att du kommer få en bra mättnadskänsla samtidigt som näringsinnehållet är högt med få kalorier vilket gör det här till ett bra proteinpulver ifall du vill gå ner i vikt.

De godaste smakerna fick vi när vi blandade Core Casien med mjölk och speciellt chokladsmakerna medans smaken nötkräm inte riktigt var lika god. Konsistensen är inget att klaga på och vi tycker att den blandar sig bra. För att sammanfatta är det här ett bra proteinpulver att ta ifall du har svårt att få i dig tillräckligt med protein i din vardag. Core Casien kommer i flera goda smaker och är vår favorit till bästa kaseinproteinet 2022.

Plats nummer 4

100% Whey Gold Standard

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Typ av protein : Vasslepulver
Proteinhalt :
78.5 g
Fetthalt : 3.8 %
Kolhydrathalt : 5.8 %
Vikt : 900 g
Antal Portioner :
30
Energi per Portion :
113 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard är ett väletablerat och välkänt proteinpulver som har funnits länge på den svenska marknaden. Det här är ett vassleprotein som tas upp snabbt av kroppen vilket gör att Whey Gold Standard bör användas i samband med träning.

100% Whey Gold Standard är ett populärt högkvalitativt proteinpulver för maximal muskeluppbyggnad och ett bra val för till exempel tyngdlyftare som är på jakt efter ett tyngre proteinpulver. Den här produkten kommer i flera olika smaker där proteinhalten ligger mellan 78-82 g beroende på smak. Våra favoritsmaker blev Chocolate mint och Vanilla icecream medans extreme milk chocklad kändes lite översötad och konstig eftersmak. Konsistensmässigt är det här proteinpulvret bra och den blandar sig väldigt lätt.

Plats nummer 5

Star Nutrition Whey-80

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Typ av protein : Vasslepulver
Proteinhalt :
76 %
Fetthalt : 6 %
Kolhydrathalt : 5 %
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
27
Energi per Portion :
136 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: Star Nutriction Proteinpulver Whey-80 består av 100% ultrafiltrerat och instantiserat vassleproteinkoncentrat. Det här är ett vassleprotein som tas upp snabbt av kroppen och bör därför tas i samband med träning. 1 kg av Whey – 80 kommer att ge dig ungefär 27 portioner.

Whey 80 kommer i flera goda smaker och vi kan rekommendera chocklad (less sweet) för dig som är på jakt efter ett proteinpulver som är mindre sött. Smakerna Double Rich Chocolate och Vanilj fick mycket höga betyg. Whey-80 är dessutom ett lättblandat proteinpulver som inte klumpar.

Gillade du den här artikeln om bästa proteinpulvret? Vi vill även passa på att rekommendera fler av våra artiklar om träning & kost

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster: 29

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *