Bästa Proteinpulvret – Bäst i Test 2023 | Sportporten.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost, Atletbutiken,Tillskottsbolaget, Proteinbolaget & Gymgrossisten

Bästa proteinpulvret 2023 - Sportporten

Gillar du att träna och bygga mer muskler? Är du på jakt efter det bästa proteinpulvret? För att få ut maximalt av din träning så kan proteinpulver ge dig en extra boost till din styrketräning. Protein är bland det viktigaste näringsämnet när det kommer till att bygga muskler, behålla formen men fungerar även bra för att gå ner i vikt. Proteinpulver är helt enkelt ett kosttillskott som fungerar som ett bra komplement till träningen.

Tack vare att man egentligen bara behöver en shaker samt vatten eller mjölk så är proteinpulver både lätt och smidigt att använda men framförallt så tycker vi att det fungerar utmärkt som ett billigt komplement till vanlig kost. Det går dessutom bra att blanda ner proteinpulver i olika bakverk och maträtter så att man kan få sig extra protein i vardagen. Men det finns en hel uppsjö av olika proteinpulver med diverse smaker på marknaden och det är inte alltid helt lätt att veta vilken man bör kika på.

Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig att hitta rätt bland alla produkter och köpa rätt proteinpulver som passar för just dig. Vi kommer inleda med att berätta vad proteinpulver är, vad det finns för olika typer av pulver men också vad du ska tänka på så att du köper rätt protein. Avslutningsvis kommer vi att testa olika proteinpulver för att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa proteinpulvret 2023.

Proteinpulver bast i test

Vårt proteinpulver bäst i test

Vi kommer i den här artikeln att testa 8 populära proteinpulver från välkända svenska fitnessbutiker, vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika pulver med diverse smaker på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten eller tillräckligt tåliga magsäckar för att testa samtliga på marknaden. Om det däremot är någon produkt eller smak som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna!

När vi bedömer för vår topplista kommer vi bland annat att ta hänsyn till :

Vår topp 5 bästa proteinpulver

1

Core Whey Protein

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2

Star Nutrition Whey-100

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3

Core Casein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4

100% Whey Gold Standard

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Star Nutrition Whey-80

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Jämförelsetabell per 100 g (kan variera beroende på smak)

Produkt

Protein

Typ av protein

Kolhydrater

Fett

Socker

1. Core Whey Protein

78 g

Vassle

6 g

5,1 g

5,7 g

2. Star Nutrition Whey-100

84 g

Vassle

2,3 g

1,2 g

1,1 g

3. Core Casein

80 g

Kasein

4,8 g

3,2 g

4,8 g

4. 100% Whey Gold Standard

79,6 g

Vassle

6 g

3,6 g

4 g

5. Star Nutrition Whey-80

76,2 g

Vassle

4,9 g

8,3 g

3 g

Vad gör proteinpulver?

Proteinpulver är i vår mening ett billigt och effektivt kosttillskott som passar för utövaren som tränar regelbundet och av olika anledningar har svårt att få i sig tillräckligt med protein i den dagliga kosten. Protein bidrar till att man ökar sin ämnesomsättning, hjälper till i cellernas uppbyggnad och är dessutom en viktig byggsten till immunförsvaret. Protein kan även vara ett bra hjälpmedel för att gå ner i vikt, detta tack vare att kroppen behöver mycket energi för att bryta ner protein.

Proteinsyntes kallas den process i kroppen där ny muskelmassa skapas. När man styrketränar så ökar proteinomsättningen i kroppen vilket kan fortsätta i hela 24-48 timmar efter träningspasset. Om man under den här perioden, i samband med träning tar proteinpulver så ökar man sin proteinsyntes i kroppen vilket i sin tur gör att man får ett bra hjälpmedel till att bygga muskler. Kroppen kan tyvärr inte lagra protein, så ifall man vill maximera sin muskeltillväxt, öka fettförbränningen och ämnesomsättningen så måste man tillföra protein med jämna mellanrum.

Bästa Proteinpulvret

Aminosyror

Ett vanligt förekommande när man tittar på proteinpulver är termer som ”fullvärdigt protein” eller ”innehåller samtliga essentiella aminosyror”. Men vad är aminosyror för något? Aminosyror är byggstenar i proteinet. Människan behöver 20 aminosyror, av dessa kan kroppen själv producera ungefär hälften av dessa men däremot så resterande hälften ”essentiella aminosyror” måste man få i sig via vanlig kost eller till exempel med hjälp av proteinpulver.

Vanliga proteinpulver och laktosfria proteinpulver innehåller oftast alla de essentiella aminosyrorna och anses då vara ett fullvärdigt proteinpulver. Men däremot så innehåller inte alla av de veganska proteinpulver samtliga essentiella aminosyror och anses därför inte vara fullvärdiga.

Proteinpulver kosttillskott

Olika typer av proteinpulver

Det finns olika varianter av proteinpulver, vi väljer i den här artikeln att gå igenom de vanligaste.

Vanliga traditionella proteinpulver består för det mesta av antingen kaseinpulver eller vasslepulver. Kaseinprotein tas upp långsammare av kroppen och passar som till exempel mellanmål eller kvällsmål då det är tänkt att din kropp ska ta upp det här proteinet medans du sover. Till skillnad från vassleprotein som tas upp snabbare av kroppen vilket passar bra före och efter träning när kroppen snabbt är i behov av extra protein för att byggas upp.

Baka med proteinpulver

Många kanske tror att det bara går att ta proteinpulver i kombination med vatten eller mjölk men det finns andra bra sätt att få i sig protein. Många väljer att baka med proteinpulver, ha det i pannkakor eller i gröt. Det här kan vi tipsa om ifall du är trött på att bara ta proteinpulver som en shake.

Proteinpulver Laktosfritt

Då både vassle och kaseinprotein är restprodukter från komjölk så finns det bra alternativ ifall man är laktosintolerant, som till exempel äggprotein eller biffprotein.

Vill du veta mer om denna typ av proteinpulver? Läs gärna då vår artikel om laktosfria proteinpulver.

Proteinpulver veganskt

Efterfrågan på veganska proteinpulver blir allt vanligare och så även utbudet på marknaden. Veganska proteinpulver är av olika koncentrat från till exempel havre, ärtor, hampa, ärtor och andra proteinrika växter. Vegansk protein är dessutom laktosfria som också kan passa till dig med en känslig mage. Det som ska vara värt att nämna är att dessa produkter saknar i regel en eller flera aminosyror till skillnad från de klassiska proteinpulvren. Vilket gör att denna klass inte alltid anses som ett fullvärdigt proteinpulver.

Vill du läsa mer om veganska proteinpulver? Läs gärna vår artikel om veganska proteinpulver.

Veganskt proteinpulver bäst i test

Proteinpulver för muskelbyggnad - Hitta bästa proteinpulvret för att bygga muskler

Om du styrketränar ofta så är protein viktigt för att kroppen ska få rätt byggstenar för att på så sätt kunna bygga muskler. Proteinpulver är då ett bra och billigt val för att på ett smidigt sätt öka proteinintaget. Proteinpulver bör tas både före men framförallt efter träning för att fylla på kroppen med extra protein och på så sätt öka kroppens proteinsyntes.

Vill man hitta det bästa proteinpulvret för att bygga muskler så bör man kika på en produkt med hög proteinhalt och bra näringsvärden. Om man har möjlighet så är det bättre att blanda proteinpulvret med mjölk över vatten då mjölken ger ytterligare proteintillskott.

Proteinpulver för att gå ner i vikt

Det här kanske kommer som en nyhet för dig men proteinpulver kan även användas som ett bra hjälpmedel ifall man vill gå ner i vikt. Om man vill gå ner i vikt så måste man äta mindre kalorier än vad man gör av med. Vi tycker att proteinpulver passar bra då det mättar bra samtidigt som det är ett litet kaloriintag. Dessutom när kroppen har underskott på kalorier fungerar pulvret bra för att ändå bibehålla muskelmassan.

Om du vill gå ner i vikt med hjälp av proteinpulver så rekommenderar vi att blanda pulvret med vatten istället för mjölk då mjölken innehåller mer kalorier. Det ska dock nämnas att proteinpulver är ett komplement till din vanliga kost och att bara använda proteinpulver för bantning är inte speciellt bra!

Proteinpulver gå upp i vikt

Vill du hitta ett proteinpulver som även hjälper dig att gå upp i vikt så tycker vi att man istället ska kika på en gainer. En gainer är ett tyngre proteinpulver med extra kolhydrater och ibland även fett som passar ifall man vill gå upp i vikt i samband med sin träning. En gainer gör helt enkelt så att man ökar sitt kaloriintag.

Vill du veta mer? Läs vår artikel om gainers.

Bästa Proteinpulvret

När ska man ta proteinpulver och hur mycket proteinpulver ska man ta?

Hur ofta man ska ta sitt protein kan såklart vara individuellt samtidigt som det ska understrykas att proteinpulver inte ska ersätta vanlig kost utan det ska helst bara vara ett komplement ifall man tränar ofta. Oftast står det rekommenderad dosering på förpackningen och den kan variera beroende på sin kroppsvikt.

Vi tycker att det bästa är att sprida ut protein intaget över dagen vilket gör att man bör ta proteinpulver en tid mellan att man fått din vanliga kost. Det vill säga som till exempel mellanmål eller innan läggdags. Men framförallt och det som nog är vanligast är att man tar pulvret i samband med träning då det är som mest kritisk att kroppen fyller på med mer protein.

Proteinpulver tjejer

En del butiker säljer idag proteinpulver för tjejer. Det är egentligen ingen skillnad på dessa produkter förutom smaker och hur förpackningen ser ut. Människan är så pass lik att proteinpulver till kvinnor faktiskt inte har någon praktisk skillnad.

Proteinpulver barn & ungdom

Då de flesta proteinpulver innehåller mjölkprodukter går det såklart bra för barn och ungdomar att testa på. Men det som ska nämnas är att det inte har några större fördelar för ungdomar och barn. Barn som växer behöver vanlig men framförallt nyttig kost och muskeltillväxten hos barn sker inte förrns i de övre tonåren och de är ungefär vid den åldern som proteinpulver kan börja få effekt.

Proteinpulver tjej

Bieffekter av proteinpulver

När du ska välja rätt proteinpulver så bör du först och främst ha i åtanke ifall du är laktosintolerant eller andra allergier, de vanligaste pulvren innehåller som sagt mjölkprodukter, men det finns såklart även laktosfria proteinpulver. Kolla också doseringen på förpackningen så att du alltid tar rätt mängd proteinpulver. 

Om du tar extrema intag under en längre period så kommer din kropp inte må speciellt bra av det. Vårt tips om du vill minimera risken för biverkningar, är att köpa proteinpulver från välkända märken och företag i Sverige så du vet vad du får. Känner du dig osäker på allergier eller eventuella biverkningar så rådfråga alltid en läkare. Läs alltid innehållsförteckningen, rekommenderad dosering och liknande så att du använder kosttillskottet på rätt sätt.

Plats nummer 1 : Bästa Proteinpulver

Core Whey Protein

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Typ av protein : Vasslepulver
Proteinhalt :
26 g ( 79 % )
Fetthalt : 1.7 g
Kolhydrathalt : 2.3 g
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
30
Energi per Portion :
129 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: Core Whey Protein är ett av de vanligaste proteinpulvret i Sverige som också blev vår favorit i vår topplista. Det här är ett vassleprotein och dessutom egen produkt från det välkända svenska märket Svensk kosttillskott. Core Whey Protein kommer förse utövaren med hela 26 gram protein per portion och innehåller dessutom alla 9 essentiella aminosyror vilket gör att den här produkten klassas som ett komplett och fullvärdigt proteinpulver.

Core Whey Protein
Core Whey Protein Chocolate Milkshake

Svensk kosttillskott har varit noggranna i sin filtrering för att producera ett proteinpulver i mycket bra kvalité. Det filtrerade vassleproteinet tas snabbt upp av kroppen och fungerar utmärkt att ta både före och efter träning för att man ska få ett bra komplement till att bygga muskler. 

Core Whey Protein kommer i flera smaker där vissa är smaksatta och sötade men den finns även i smaker som är både lättsötade men också den neutrala smaken som faktiskt är helt osötad vilket vi tycker passar bra till bakning, i morgongröten eller till pannkakor.

Vi testade smaken Choklad Milkshake som gav en god konsistens och blandade sig lätt i shakern. Chokladsmaken var både tydlig och god där vi kände en smak av milkshake i bakgrunden. Dessutom medföljer en praktisk skopa vilket alltid är praktiskt och gör doseringen enklare.

För att summera tycker vi att Core Whey Protein har det mesta när det kommer till ett bra näringsinnehåll, hög proteinhalt, bra pris per portion samt att både smak och konsistens är bland de bästa på vår lista. Helt enkelt ett prisvärt proteinpulver som har det mesta!

Plats nummer 2

Star Nutrition Whey-100

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Vasslepulver
Proteinhalt :
85 %
Fetthalt : 1.2 g
Kolhydrathalt : 2.3 g
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
27
Energi per Portion :
132 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: Star Nutrition Whey 100 är en av toppsäljarna hos den Svenska träningsbutiken Gymgrossisten. Vi menar på att det här är ett kvalitetsprotein som ger ett bra hjälpmedel för både muskeluppbyggnad men också för fettförbränning. Det här är en av Star Nutritions premium vassleprotein med låg fett och sockerhalt samtidigt som den har en hög proteinhalt på hela 85% beroende på smak vilket gör det här till ett tyngre proteinpulver vilket gör att vi tycker whey 100 passar bra främst för den ambitiösa utövaren som tränar mycket.

Star Nutrition Whey-100
Star Nutrition Whey-100

Många ställer sig frågan vad skillnaden är mellan produkterna whey 100 och whey 80? Svaret är att whey 100 har genomgått en mycket högre reningsprocess vilket har lett till ett bättre näringsvärde där kolhydrater, fett och laktos filtrerats bort samtidigt som man bibehåller en högre proteinhalt.

Whey-100 kommer i flera smaker och till skillnad från många andra bra proteinpulver så upplever vi att den blandar sig lätt med både vatten och mjölk där vi slapp jobbiga klumpar. Vi prövade chokladsmaken som var ganska god, speciellt eftersmaken som var tydlig.

För att sammanfatta tycker vi att Whey – 100 har ett bra innehåll med en hög proteinhalt per portion. Den finns i flera olika smaker och vi gillade chokladsmaken som hade en fin konsistens och en god eftersmak. Däremot så drog pris per portion ner betyget något. Men är man på jakt efter ett tyngre proteinpulver där hög proteinhalt är viktigast så kan vi rekommendera denna produkt.

Plats nummer 3

Core Casein

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Typ av protein : Kaseinpulver
Proteinhalt :
20 g ( 80 % )
Fetthalt : 0.8 g
Kolhydrathalt : 1.2 g
Vikt : 750 g
Antal Portioner :
30
Energi per Portion :
92 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: Core Casein är Svensk kosttillskotts egna kaseinpulver och har blivit en av toppsäljarna i Sverige när det kommer till kasein protein. Ett kaseinpulver tas upp mycket långsammare av kroppen, vilket gör det här till ett bra kosttillskott för till exempel mellanmål eller som ett nattprotein som man tar precis innan man ska gå och lägga sig. Med sin proteinhalt på 80 % eller 21.6 gram per portion så bidrar Core Casein till att man får en bra mättnadskänsla vilket kan vara önskvärt om man lätt blir hungrig mellan måltiderna. Det här proteinpulvret ett högt näringsinnehåll med få kalorier vilket vi menar på gör att det här till ett bra proteinpulver ifall man vill gå ner i vikt.

Core Casein
Core Casein

Core Casein finns i flera olika smaker så att man kan få en bra variation om man vill testa någon annan smak. Vi prövade jordgubb med grädde som vi upplevde hade en god och tydlig jordgubbssmak där vi såg framför oss att den skulle vara perfekt att blanda ner i en fruktig smoothie. Gräddsmaken var dock inte så tydlig utan vi tyckte mest den smakade jordgubb. Konsistensen är inget att klaga på och vi tycker att den blandar sig bra. Det ingick även en skopa för lättare och mer praktisk dosering.

För att sammanfatta så tycker vi att det här är ett bra kosttillskott att ta ifall man har svårt att få i sig tillräckligt med protein i vardagen. Det passar framförallt som påfyllning av protein när det gått länge mellan måltider och även om det är att föredra att ta vasslepulver i samband med träning så fungerar det även med Core Casein.

Spela video om Core Casein youtube

Plats nummer 4 - Godaste proteinpulvret

100% Whey Gold Standard

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Typ av protein : Vasslepulver
Proteinhalt :
23.9 g ( 80 % )
Fetthalt : 1.1 g
Kolhydrathalt : 1.8 g
Vikt : 900 g
Antal Portioner :
30
Energi per Portion :
113 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: På en fin 4e plats finner vi Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard som är ett vassleprotein vilket tas upp snabbt av kroppen och det gör att Whey Gold Standard bör användas i samband med träning. Det här pulvret innehåller Mikrofiltrerat vassleproteinisolat, Ion-Exchanged vassleproteinisolat och Ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat vilket innebär att det här är ett rent vasslepulver med bra näringsinnehåll där proteinhalten per portion ligger på 23.9 gram eller 80% vilket är ett bra värde som ligger i linje med de flesta andra pulvren på marknaden.

100% Whey Gold Standard
100% Whey Gold Standard

Hur är smakerna och konsistensen? Whey Gold kommer i flera smaker vilket gör att man kan få en bra variation om man vill testa en ny smak. Vi prövade smaken Extreme Milk Chocolate och vi tyckte den var helt fantastisk god! Helt klart vår favorit till godaste proteinpulvret. Den var dessutom mycket lättlöslig där den blandade sig lätt och vi upplevde inga klumpar. En skopa ingick vilket är bekvämt när man ska dosera.

Vi tycker att 100% Whey Gold Standard har ett fint näringsinnehåll likt många av konkurrenterna, den finns i flera smaker och vi tyckte att extreme milk choklad var helt klart godaste proteinpulvret i vårt bäst i test. Däremot så upplevde vi att pris per portion är något högre vilket drar ner priset något, men är man på jakt efter godaste proteinpulvret så kan vi tipsa om denna, speciellt om man älskar krämig choklad.

Spela video om Gold Standard 100% Youtube

Plats nummer 5

Star Nutrition Whey-80

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Typ av protein : Vasslepulver
Proteinhalt :
76,2 %
Fetthalt : 6.1 %
Kolhydrathalt : 4,9 %
Vikt : 1 kg
Antal Portioner :
27
Energi per Portion :
136 kcal
Laktos :
Ja

Kommentar: Star Nutriction Proteinpulver Whey-80 består av 100% ultrafiltrerat och instantiserat vassleproteinkoncentrat. Till skillnad från whey 100 så har whey 80 genomgått en mindre omfattande reningsprocess. Det betyder bland annat att proteinhalten är något lägre än whey 100 men däremot så är priset billigare vilket vi tycker passar för utövare som vill hitta ett billigt proteinpulver.

Whey 80
Whey 80

Det här är ett vassleprotein som tas upp snabbt av kroppen och bör därför tas i samband med träning när kroppen behöver fylla på med snabbt protein. 1 kg av Whey – 80 kommer att ge utövaren ungefär 27 portioner samtidigt som den kommer i flera goda smaker där vi prövade vaniljsmaken. Den var något mer svårlöst men det var inte svårare än att vi fick skaka om shakern en extra gång. Vaniljsmaken i sig var kanske något svag och vi hade i en pytteliten mängd extra pulver för att få en tydligare vaniljsmak.

För att sammanfatta tycker vi att Star Nutrition Whey-80 är budgetversionen av Whey-100. Näringsinnehållet är okej men kanske något lägre proteinhalt på bara 76,2 % där många av konkurrenterna är mellan 80 – 85%. Smak och konsistens var okej men inget utöver det vanliga. Vi skulle säga att detta proteinpulver fungerar bra om man vill hitta något billigare eller har en begränsad budget.

Gillade du den här artikeln om bästa proteinpulvret? Vi vill även passa på att rekommendera fler av våra artiklar om träning & kost

Vanliga frågor

Vassleproteinet tas upp snabbare av kroppen och bör tas i samband med träning medans ett kaseinprotein tas upp långsammare av kroppen och är därför mer idealiskt som mellanmål eller kvällsmål

Självklart finns det de!

När det kommer till laktosfria proteinpulver så finns det både äggproteinpulver och biffproteinpulver.

För veganska proteinpulver så finns det faktiskt ett väldigt stort utbud på flera olika proteinkällor som bland annat sojabönor, ris, ärtor m.m

Självklart kan man baka med proteinpulver vilket kan vara ett bra alternativ om man tröttar på att ta sitt proteintillskott via en shake. Pannkakor är nog det vanligaste exemplet men det går också bra att ha ner lite i morgongröten. Det finns mycket tips och inspiration online på olika recept

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 32

Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *