Sök

Bästa Zink – Bäst i Test 2024 | Sportporten

Artikeln innehåller annonslänkar för Svenskt kosttillskott, Svensk hälsokost & Gymgrossisten

Bästa Zink 2024 - Sportporten

Är du på jakt efter bästa zinktillskottet? Då har du kommit helt rätt för i den här artikeln har vi valt ut 7 populära zinktillskott från välkända svenskt fitnessbutiker och apotek som vi jämför, testar och utser vår favorit till bästa zink bäst i test för 2024.

Vi har valt ut Healthwell Zink 15 till bästa zink tack vare sitt innehåll med många former av zink samt att produkten har en god upptagningsförmåga till vad vi tycker är ett prisvärt zink om man jämför pris per portion med konkurrerande produkter.

Vår topplista Zink Bäst i test

Healthwell Zink 15

Zink är en vital mineral som bidrar till bland annat muskeluppbyggnad, hud- och hårhälsa men som även bidrar till bättre immunförsvar. Dessutom påverkar det omsättning av kroppens proteiner, kolhydrater, nukleinsyror, fett och faktiskt vissa vitaminer vilket är extra viktigt ifall man tränar mycket eller lever en aktiv livsstil. Zink är helt enkelt ett viktigt ämne som deltar i många av kroppens vitala processer.

Kroppen kan inte på egen hand producera zink utan vi får i oss det via kost, främst från kött men även ost och mjölk. Är man däremot vegetarian, vegan eller har svårt att äta varierat så kan det vara bra att ta zinktillskott så man slipper risken för zinkbrist. Men om man är ny till det här tillskottet är det kanske inte helt lätt att veta vilket zink man bör köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig hitta bästa zinket.

Vi kommer inleda med att berätta vad zink är, vilka fördelar det har samt vilken kost som är rik på den här mineralen. Därefter kommer vi att berätta vad som kan vara bra att ha i åtanke samt viktiga aspekter att ta hänsyn till så man väljer rätt tillskott.

Zink bäst i test

Vårt Zink test

I vår bedömning har vi bland annat tagit hänsyn till :

Vi vet att det säkert finns ett 100-tal olika Zink på marknaden, men vi har tyvärr inte kapaciteten för att testa samtliga och vi tror inte vi skulle må speciellt bra eller kunna ge en rättvis bedömning om vi prövade fler. Om det däremot är någon produkt som du gillar eller hört gott om så får du gärna kommentera nedan så testar vi gärna

Plats nummer 1 : bästa Zink

Healthwell Zink 15

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Styrka : 15 mg per portion
Form : Kapslar

Kommentar : Healthwell Zink 15 är en egen produkt från svenska företaget Svensk hälsokost. Det här är en helt organisk zink och som namnet avslöjar innehåller en portion 15 mg zink i formerna zinkglukonat, citrar och pikolinat vilket bidrar till att kroppen lättare tar upp tillskottet. Tack vare att den innehåller många former av zink menar vi på att det ger en bra fingervisning om god kvalité.

Tack vare att det bara är 15 mg per portion så tycker vi att det här är en snällare dosering än många av konkurrenterna på marknaden och kan därför vara ett bra produkt att börja med ifall man är ny till det här tillskottet. Healthwell 15 kommer i kapselform och burkarna finns i storlek 90, 180 och 270 där rekommenderad dosering är 1 om dagen i samband med måltid. Det här är en helt vegansk produkt och har därför fått symbolen vegetarian friendly.

bästa zink tillskott zink 15
bästa zink kosttillskott Healthwell Zink 15

Vi gillar den här produkten då den har en mellandosering, innehåller fler former av zink i ett bra innehåll samtidigt som vi menar på att den är prisvärt om man kollar på pris per portion.

Healthwell Zink 15 finns att köpa här :

Plats nummer 2

Core Zink 25

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Styrka : 25 mg per portion
Form : Kapslar

Kommentar : Core Zink 25 är skapad av svensk kosttillskott och kommer med 25 mg zink per portion. Innehållet är en blandning mellan zinkglukonat och zinkpikolinat vilket har en bra upptagningsförmåga av kroppen. Det här är  ett något mer högdoserat zink vilket kan passa något bättre ifall man tränar mycket eller lever en aktiv livsstil.

Core Zink 25
Core Zink 25 3

Den här produkten kommer i kapselform med rekommenderad dosering är 1 kapsel om dagen i samband med måltid där förpackningen finns som 90, 180 eller 270 kapslar. 

Om vi kikar pris per portion är den några ören dyrare än Healthwell ovan men det är ungefär vad man får räkna med i en starkare dosering och räknar man bara mängden zink man får i sig i en hel förpackning är den faktiskt bättre än Healthwell ovan. Det ska även nämnas att den här produkten inte är lämplig för veganer.

Core Zink 25 finns att köpa här :

Plats nummer 3 - bästa zinktabletterna

Solgar Zinc Picolinate

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Styrka : 22 mg per portion
Form : Tabletter

Kommentar : Om du inte vill ta ditt tillskott med kapslar utan föredrar tabletter så kan vi rekommendera Solgar Zinc Picolinate som då istället kommer i tablettform vilket är lättare att svälja. En portion består av 22 mg zinkpikolinat vilket är en kelaterad form av zink som i sin tur innebär att den lättare tas upp av kroppen.

Solgar Zinc Picolinate
Solgar Zinc Picolinate

En förpackning har 100 tabletter, den passar bra för veganer där den givetvis är helt fri från socker och salt i vad vi tycker är en mellan/hög doserade zinktabletter. Kikar vi på priset per portion är det något högre än Healthwell och Core ovan så därför rekommenderar vi mest den här produkten ifall man föredrar tabletter över kapslar.

Tabletterna i sig är smaklösa och vi upplevde de mycket enkla att svälja hela eller tugga på tack vare sin mindre storlek.

Solgar Zinc Picolinate finns att köpa här :

Plats nummer 4 - bästa flytande zink

Helhetshälsa ZinkStatus

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Styrka : 18,5 mg per portion
Form : Flytande

Kommentar : Om man vill ha ett flytande zink kan vi rekommendera ZinkStatus från Helhetshälsa som faktiskt är en av få flytande zinktillskott. Den här produkten består av zinksulfathydrat och vatten där en portion motsvarar 18,5 mg zink vilket är en mellandosering om man jämför med konkurrenterna på marknaden.

Helhetshalsa ZinkStatus 2

Rekommenderad dosering är 1 msk motsvarande 15 ml om dagen vilket gör att en hel flaska på 250 ml räcker till 16 portioner. Kikar vi på priset så är den här produkten kanske inte den billigaste zinktillskottet, utan den passar mest för personer som har svårt för tabletter och kapslar där man gärna vill ha sin tillskott i flytande form. Vi upplevde den relativt smaklös med en pytteliten besk eftersmak.

Helhetshälsa Zinkstatus finns att köpa här :

Plats nummer 5

Holistic Zink

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Styrka : 25 mg per portion
Form : Kapslar

Kommentar : Holistic är ett svenskt företag och deras zink kommer som högdoserade kapslar om 25 mg per portion. Innehållet består av zinkmalat, bisglycinat och zinkpikolinat vilket ger en bra upptagningsförmåga. Tack vare sin starkare styrka tycker vi främst att den här produkten passar till personer som tränar mycket eller lever en aktiv livsstil. Kapslarna är helt vegetabiliska vilket gör att de passar för veganer. Något som är positivt med den här produkten är att Holistic bara använder organiska mineralföreningar.

Holistic Zink
Holistic Zink

Om vi bara kikar på innehållet så tycker vi att det här är bland de bästa, snarlik Healthwell och Core ovan men pris per portion är något högre och dessutom finns förpackningen bara i en storlek. Rekommenderad dosering är 1 kapsel om dagen vilket gör att en förpackning räcker i 90 dagar.

Holistic Zink finns att köpa här :

Vad är Zink

Zink är som tidigare nämnt en vital mineral som medverkar i många av kroppens olika processer. Den bidrar bland annat till immunsystemet, fertilitet, hud och hår samtidigt som den också har en viktig roll för normal funktion av vårt centrala nervsystem men även för hjärnan.

Den här mineralen påverkar också omsättningen av våra proteiner, kolhydrater, nukleinsyror, fett och vissa vitaminer vilket gör det här tillskottet viktigt även ifall man tränar mycket och vill bygga muskler eller i allmänhet om man lever en aktiv livsstil. Zink hjälper även till att bibehålla testosteronnivåer.

Studier har även visat att zink är bra för immunförsvaret och kan bland annat hjälpa att återhämta sig snabbare från en förkylning. Zink kan även användas för att skynda på sårläkning och används faktiskt på sjukhus för att läka bland annat hudskador.

Som tidigare nämnt så kan inte kroppen producera zink på egen hand utan vi får det i oss via kost.

Bästa Zink

Rekommenderat intag

Rekommenderat intag zink per dag är ungefär 9 mg för män och 7 mg för kvinnor. Om man äter strikt vegeraisk kost eller cerealiebaserat så rekommenderar livsmedelsverket ett intag som är ungefär 25 – 30 % högre. Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten har även fastställt en övre gräns för ett säkert dagligt intag som är 25 mg zink per dag för vuxna.

Nedan listan vi en tabell med rekommenderat intag från livsmedelsverket beroende på ålder och kön.

Kön/Ålder

Rekommenderat dagligt intag

Spädbarn & barn under 2 år

5 mg

Barn 2 - 5 år

6 mg

Barn 6 - 9 år

7 mg

Flickor 10 - 13 år

8 mg

Flickor 14 - 17 år

9 mg

Pojkar 10 - 13 år

11 mg

Pojkar 14 - 17 år

12 mg

Kvinnor

7 mg

Män

9 mg

Gravida

9 mg

Ammande

11 mg

Zink i kost

Vi finner främst zink från kött och skaldjur men även ost, nötter, frön, böner och fullkornsprodukter innehåller rikligt med det här vitaminet. När animaliskt protein ingår i måltiden så är det även lättare för kroppen att ta upp zinket i kroppen. Därför kan det vara bra att kombinera till exempel kött med annan kost som är rik på den här mineralen. Nedan listar vi några populära exempel på zinkrika livsmedel per 100g

Livsmedel

mg per 100g

Ostron

50 mg

Vetegroddar

17,8 mg

Pumpafrön

8,4 mg

Nötkött

7 mg

Hårdost

3,7 mg

Havregryn

3,2 mg

Zinkbrist

Personer som har svårt att äta varierad kost löper oftast en större risk att få brist på zink. Därför är det viktigt för speciellt vegetarianer, bantare, personer som ammar men även gravida att få i sig rikligt med det här tillskottet. Brist på zink kan bland annat resultera i hudförändring, försämrad sårläkning och aptit men även krånglande mage.

Hos män kan det även leda till minskade testosteronnivåer.

Hos kvinnor kan risken vara något större under graviditet eller ammning där kroppen behöver ha ett större dagligt intag av zink.

Zinktillskott

Zinktillskott

Om man har symtom på zinkbrist eller svårt att äta varierat så kan det som sagt vara en fördel att ta zinktillskott. Men tillskotten ser olika ut, med olika innehåll och former. Det som vi främst tycker är viktigt är att man får i sig en bra produkt och därför rekommenderar vi välkända svenska produkter från svenska märken som funnits länge på marknaden. I det stora menar vi på att de flesta tillskotten är relativt lika men det är ett par saker som kan skilja dem åt. Nedan har vi listat ett par saker som kan vara viktigt att ha i åtanke :

Innehåll & koncentration

Majoriteten av dessa tillskott innehåller i stort sett bara zink i olika former. Du kommer förmodligen komma i kontakt med ord som zinkcitrar, zinkglukonat, zinkpikolinat eller zinkcentrat och de som skiljer dessa åt är egentligen bara kroppens upptagningsförmåga av tillskottet. Vi rekommenderar att välja en produkt som innehåller flera av dessa former för en bättre upptagningsförmåga och vad vi tycker ger en bra fingervisning om kvalité av innehållet.

När det kommer till koncentration så finns tillskott som innehåller mer zink än andra. I regel är mer högdoserade tillskott upp emot 25 mg per portion medans en mellandosering ligger runt 15 mg. Om man är ny till det här tillskottet tycker vi att man bör gå för runt 15-20 mg men om man tränar mycket eller lever en aktiv livsstil så kan man absolut testa en mer högdoserad 25 mg. Som vi nämnt flera gånger tidigare är det viktigt att inte överdosera.

Form

Majoriteten av zinktillskott kommer antingen som kapslar eller tabletter. Tabletter har fördelen över kapslar att de är något enklare att svälja. Om man har svårt för både tabletter och kapslar så finns det även några enstaka tillskott som kommer i flytande form.

Vad som är bäst menar vi på är en individuell fråga och det handlar mer om vad man själv tycker fungerar bäst och vad man har lättast för.

Zink bäst i test

Pris - hitta ett billigt zink

Givetvis kan det vara lockande för många att hitta ett billigt zink. Vi rekommenderar att jämföra pris per portion och inte pris för en hel förpackning. Oftast brukar kapslar och tabletter vara något billigare i pris per portion om man till exempel jämför med flytande form.

Biverkningar

Det är alltid viktigt att följa rekommenderad dosering när det kommer till kosttillskott. Om man tar alldeles för stora mängder av det här tillskottet så finns risk för bland annat diarré, magkramp och kräkningar.

Vanliga frågor om zinktillskott

Intag beror främst på ålder men även på kön. En vuxen kvinna behöver 7 mg om dagens medans män behöver 9 mg om dagen.

Hudförändring, försämrad sårläkning, aptit. Hos män kan det även leda till reducerade testosteronnivåer. Gravida eller ammande kvinnor behöver ofta en större zink-intag.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa zink tillskottet? Läs gärna fler av våra kosttillskott

Våra favoriter bästa zink kosttillskott

1

Healthwell Zink 15

Healthwell Zink 15

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

2

Core Zink 25

Core Zink 25

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

3

Solgar Zinc Picolinate

Solgar Zinc Picolinate

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

4

Helhetshälsa ZinkStatus

Helhetshälsa ZinkStatus

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5

Holistic Zink

Holistic Zink

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 7

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *