Search

Kan man spela padel med en tennisboll? – Sportporten.se

Kan man spela padel med en tennisboll? padelboll vs tennisboll

Är du en av dom som skulle du vilja prova på padel? Har du dessutom tennisbollar hemma men kanske inte känner för att att köpa ett helt rör med padelbollar för att sedan kanske bara prova på padel en gång? Det finns flera artiklar där ute som handlar om det går att spela padel med en tennisboll eller inte. Men däremot så redovisar de flesta artiklarna bara de tekniska aspekterna och förväntningar om vad som borde hända.

Jag kände att jag ville ha ett praktiskt resultat vilket ledde till att jag åkte och testade det här på riktigt. För att sammanfatta, i den här artikeln åker jag till den lokala padelanläggningen för att testa om det går att spela padel med en tennisboll. Helt enkelt ett test av padelboll vs tennisboll.

Innehållsförteckning

padelboll vs tennisboll

Det första jag valde att göra innan jag utförde mitt experiment var att ställa de olika bollarna bredvid varandra. Vid en första anblick så såg tennisbollen och padelbollen nästan identiska ut. Sedan kände jag på dem och även där kändes de väldigt lika. Därmed var första intrycket att både tennisbollarna och padelbollarna kanske ändå är samma boll? Men med detta i åtanke ville jag ändå gå in och titta på de tekniska specifikationerna.

Specifikationer skillnad på tennisboll och padelboll

Initialt valde jag att gå in på nätet och söka på respektive boll för att jag skulle få en bild av vilka parametrar jag faktiskt skulle kolla efter och det resulterade i att jag hittade tre viktiga aspekter i respektive boll.

Hur mäts studsen?

Nu kanske många av er frågar hur man mäter studs i en padelboll eller tennisboll? Definitionsmässigt för att mäta studsen i en boll så släpps den ifrån 2,54 meters höjd emot en hårt yta. Därefter ska bollen studsa tillbaka uppåt och nå en sluthöjd. För att ge ett exempel om du väljer att släppa en padelboll från 2.54 meters höjd emot en hård yta så ska den studsa tillbaka någonstans mellan 135-145 cm.

Tennisbollen

Först väljer vi att titta på de tre aspekterna ovan med en tennisboll.
Källa : https://www.itftennis.com/media/2236/2020-itf-ball-approval-procedures.pdf

Diameter6.54 – 6.86 cm i diameter
Vikt 56 – 59.4 gram
Studs 135 – 147 cm
Tennisboll samt ett paket tennisbollar

Padelbollen

Sedan kikar vi på samma aspekter fast med en padelboll.
Källa : https://svenskpadel.se/wp-content/uploads/2019/05/Regelverk-Padel.pdf

Diameter6.54 – 6.77 cm i diameter
Vikt 56 – 59.4 gram
Studs 135 – 145 cm
padelboll framför ett paket padelbollar

Skillnad på padel och tennisboll

 TennisbollPadelboll
Diameter6.54 – 6.86 cm i diameter6.54 – 6.77 cm i diameter
Vikt56 – 59.4 gram56 – 59.4 gram
Studs135 – 147 cm135 – 145 cm

Till att börja med så kan vi se i tabellen ovan att det skiljer sig mellan tennisbollen och padelbollen på två av tre segment. För det första ser vi att vikten är den samma på båda bollarna. Men tittar vi vidare på diametern så ser vi att maxvärdet på tennisbollarna kan öka upp till 6.86 cm i diameter till skillnad ifrån padelbollen som har en max diameter på 6.77 cm. Men kortfattat bör inte den lilla extra diametern ha någon större inverkan på resultatet.

Sedan när vi kikar på studsen så kan vi se att tennisbollen kan ha en uppmätt studs på 147 cm i jämförelse till padelbollen som har en max studs på 145 cm. Som ett resultat av att tennisbollen studsar bättre, så bör det innebära att det är hårdare tryck i tennisbollen. Vilket i sin tur bör leda till att spelet bör bli snabbare med en tennisboll.

Vi åkte och testade padel med tennisboll

Jag och mina tre vänner åkte till den centrala padelanläggningen i Uppsala: City Padel. Där jag berättade för dom att jag ville testa padel i 10 minuter med respektive boll i syfte att bevisa om det var någon skillnad mellan dom. 

två padelrack, ett paket tennisbollar och ett paket padelbollar

Förutsättningarna för testet

Det faktum att jag före testet, valde att läsa på om att studsen är bättre i tennisbollen resulterade tyvärr i att jag skapade en egen förväntning till mitt experiment. Men med detta i åtanke valde jag ändå att inte berätta för mina vänner att jag hade de förväntningar som jag hade och vad förutsättningarna var.

Som en sista punkt kanske ni vill veta vad det är för nivå på vår padel? Kortfattat så har vi spelat padel ungefär mellan 10-20 gånger. Så jag skulle säga att vi har en padel-nivå som en motionär. Varför berättar jag det här? För att det kan vara enklare eller svårare att märka skillnad i bollen om du är en nybörjare eller en professionell padelspelare.

Vad blev resultatet?

Vi började med att värma upp vårt spel med padelbollen. Efter några bollar så valde jag att plocka fram tennisbollen. Som en konsekvens av att vi visste att det var en ny typ av boll som vi skulle testa att spela med så vart vi alla såklart mycket mer analytiska i spelet.

Ganska så omgående i vårt test så märkte vi att spelet vart något snabbare och som ett resultat av detta så flög tennisbollen längre, studsade bättre, och då framförallt emot glasväggen. Sedan vart de korta stoppbollarna något längre vilket gjorde det lättare att fånga upp stoppbollarna.

Men skillnaderna i spelet mellan tennisbollen och padelbollen var så otroligt små. Så av den anledningen, hade vi inte vetat att det var en tennisboll som vi spelade med så vi nog inte märkt någon skillnad alls iallafall inte på vår spelarnivå.

tennisboll som snurrar i luften

Mina tankar direkt efter testet

Det är så lätt att vara efterklok men med facit i hand så skulle jag nog inte ha berättat för mina medspelare att det var en tennisboll som vi testade att spela med. Som en konsekvens skapades det förväntningar och med det i åtanke att vi faktiskt hade en annan typ av boll så blev det mycket lätt för mina vänner att bli noggrannare i analysen av bollen.

Nästa gång jag utför ett sådant här test så ska jag vara med diskret med bollbytet och kanske inte berätta att jag faktiskt har bytt boll. Skillnaderna var så små, så jag tror faktiskt inte att någon av mina kamrater hade märkt någon skillnad.

Byta padelboll ofta! – jag lärde mig något nytt!

När jag undersökte för att skriva den här artikeln lärde jag mig att padelbollar är en stor förbrukningsvara! En amatörspelare bör byta padelboll redan efter två timmars speltid. Det här var något helt nytt för mig som själv spelar upp emot 10 timmar innan jag byter padelboll. Men varför ska vi byta boll så ofta? För att trycket på bollen blir sämre med tiden du spelar och som en konsekvens av detta så blir studsen i padelbollen sämre och sämre.

bild på en tennisboll

Sammanfattning - padelbollar vs tennisbollar

Till att börja med, så om jag hade satt bollarna emot varandra utan att veta vilken av dom som är tennisbollen eller padelbollen så hade nog varken jag eller mina vänner inte märkt någon skillnad. I själva spelet så var skillnaderna minimala men med något snabbare spel och bättre studsar med tennisbollen. För att sammanfatta mitt test. Om du vill prova på padel för första gången utan att du vill köpa ett helt rör med padelbollar så skulle jag säga att det går bra att testa på padel med tennisbollen utan att du kommer märka någon större skillnad.

Kan man spela padel med tennisboll? – Ja, om du ska spela någon enstaka gång men såklart rekommenderar vi att spela padel med riktiga padelbollar som är avsedda för spelet.

Det går givetvis bra att dela den här artikeln framförallt hemsidor men också på sociala medier!

Gillade du den här artikeln? Vi har även testat på att spela singelpadel. Vill du läsa fler av våra artiklar om padel? Klicka här för att läsa fler av våra artiklar om racketsport

 

 

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster: 25

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se