Pickleball - Vi prövar på racketsporten Pickleball
Gillar du racketsport? Du kanske redan har spelat en del padel eller tennis men känner att det är dags att testa något nytt? Vill du istället hitta en snäll och rolig racketsport som också är lätt att lära sig?
Pickleball har blivit en mycket stor sport i USA som år 2019 hade hela 3.3 miljoner utövare och som nu också är på frammarsch även i Sverige. Du kanske redan har stött på den här racketsporten på din lokala sportanläggning men aldrig vågat ta chansen att prova? Vi på Sportporten brinner för racketsport och därför blev vi såklart nyfikna att testa på pickleball.
I den här artikeln testar vi på en timmas spel, både 2 mot 2 men också 1 mot 1. Vi kommer först att berätta lite kortfattat om sporten, dels hur spelet går till men också hur reglerna och utrustningen ser ut. Avslutningsvis kommer vi att dela med oss av vår upplevelse och berätta varför vi blev så positivt överraskade av denna racketsport.
Vad är pickleball
Vad är pickleball? Det är en racketsport som kan spelas antingen singel eller dubbel på en bana som är identisk med en badmintonplan men som istället har ett nedsänkt nät. Racken liknar fyrkantiga strandtennisrack och bollen är en tyngre variant av en innebandyboll.
Regler i pickleball
Grunderna
Reglerna i pickleball är likt de reglerna du har i tennis med den stora skillnaden att poängräkningen istället går 0-11.
Kika gärna på den pedagogiska filmen nedan där de går igenom grundreglerna inom pickleball eller titta på regelboken från svenska pickleballförbundet.
Spelplan
Spelplanen är av samma dimensioner, linjer och underlag som på en badmintonplan. Nätet är i liknande struktur som du kan stöta på i tennis eller padel. Närmast nätet finns en markerad ruta som kallas för köket eller på engelska ”kitchen” vilket också benämns som en ”no-volley” zone. I den här rutan får du bara befinna dig efter att bollen har studsat på din planhalva. Du får alltså inte vara inne i köket och ta bollen på volley.
Serve
Vid serve ska personen som ska serva stå bakom baslinjen och bollen ska sedan slås diagonalt med studs över köket i motståndarens serveruta. Serve i pickleball skall slås genom ett underhandsslag. Här har du bara ett försök på serve, om du missar din serve genom att till exempel slå i fel serveruta, slå för långt, slå för kort eller i nätet, så går bollen över till motståndaren.
Slag 2 & 3 får inte vara på volley
Servereturen eller slaget efter servereturen får inte slås på volley. Efter det tredje slaget får spelarna som vanligt slå till bollen både på volley eller efter en studs i marken.
Poängräkning & serveruta
I pickleball räknar man poäng först till 11 och man måste vinna med två poäng. Till skillnad från många andra racketsporter så kan man bara vinna poängen på egen serve.
Vid förlorad boll i dubbel går serve över inom laget och först när servare nummer 2 har förlorat bollen vid sin serve går serve över till motståndarlaget. Ett viktigt undantag är att det lag som börjar med serve får bara en serve inom laget. Kortfattat kan man säga att det lag som börjar med serve börjar alltid med servare nummer 2.
Första servaren slår alltid sin serve ifrån höger ruta för att sedan byta serveruta varannan poäng. Om ert lag förlorar poängen och servern går över till servare nummer två inom laget så får den personen serva från nuvarande position för att sedan på samma sätt byta serveruta varannan boll.
I singel går serve över till motståndaren vid förlorad poäng och man byter serveruta efter varje boll.
Poängställningen sker i nummer om tre. Först anges servande lags poäng, sedan servemottagarens poäng och sist anges vem inom laget som har serve. Vi tar ett exempel på en poängställning ”5-9-2” vilket innebär att servande lag har 5 poäng, motståndarlaget har 9 poäng och det är servare nummer 2 som har serve. Det här kanske känns lite krångligt på papper men väl på planen så blir det enklare och för oss föll det in ganska naturligt när matchen kom igång.
Utrustning
racket
Racket påminner vid första anblick om ett fyrkantigt strandtennisrack. Storleken är något mindre i jämförelse med både ett tennisrack och ett padelrack. Då pickleballracken har en relativt låg vikt så känns racket rent spontant väldigt lättmanövrerat.
Pickleballrack | Pingisrack | Tennisrack | Padelrack |
---|---|---|---|
205-230 gram | Cirka 100 gram | 270-340 gram | 330-390 gram |
Nedan kan du se en storleksjämförelse mellan ett rack i pickleball, ett padelrack och ett tennisrack.
Bollen
Pickleballbollen är en plastboll som påminner väldigt mycket om en innebandyboll med skillnaden att bollen är något tyngre. Bollen är tillverkad för att klara av spel både inomhus som utomhus.
Hur gick vår match?
Vi började med en lättare uppvärmning 2 mot 2 för att få en känsla för racket, bollen och underlaget. Tack vare att sweetspot på pickleballracket var relativt stort så gick det väldigt fort för oss att få in en känsla för racket och bollträffen.
När matchen kom igång upplevde vi en spännande variation i slagen, tack vare att racken är så pass lättmanövrerade så fick vi en härlig mix mellan långa lobbar, korta stoppbollar, underskruvar och överskruvar. Vi kunde slå roliga smashar, men inte bara forehandssmashar utan även backhandsmashar vilket inte är helt vanligt i de andra racketsporterna. Till en början så var vi lite för ivriga vilket ledde till några övertramp in i köket. Bollduellerna var ofta långa med en härlig portion lagspel och taktik för att övervinna våra motståndare.
Efter en tuff och jämn kamp var det sedan dags att testa på att spela 1 mot 1. Här blev vi tvungna att växla upp tempot med mera fotarbetet och korta löpningar. Dessutom blev det ett helt annat tänk på hur man som spelare alltid skulle försöka ligga ett steg före för att på så sätt försöka förutse vad bollen kommer hamna vid nästa slag samtidigt som man försökte hålla sig till mitten av spelplanen. En timmes spel bara flög förbi och det blev en svalkande dusch efteråt.
Fördelar med pickleball
- Vi skulle säga att pickleball är den mest lättlärda racketsporten och det gick förvånansvärt fort att komma in i spelet.
- Om du vill ha ett lugnare bolltempo så är det enkelt att växla ner och spela lugnare
- Spelplanen är liten vilket gör att sporten blir väldigt social, speciellt om man spelar 2 mot 2.
- 1 mot 1 ger ett otroligt bra träningspass med mycket rörelser och kvickt fotarbete.
- Pickleball är mångsidigt då man kan spela mycket varierat med korta stoppbollar, långa lobbar, smashar och skruvar vilket gör att spelet sällan blir enformigt.
- Kan spelas året runt då det kan utövas både inomhus som utomhus.
Nackdelar med pickleball
- Poängräkningen och serve i dubbel var på pappret diffus till en början
- Vid spel 2 mot 2 blev det bitvis lite statiskt i fotarbetet
Vem kan spela Pickleball?
Pickleball är en sport för alla, killar som tjejer. Tack vare att det är en ganska snäll och förlåtande racketsport där det är enkelt att växla i bolltempot så kan vi se en bred målgrupp spela den här racketsporten. Allt från pensionärer, till barnfamiljer som vill ha en rolig aktivitet, till dig som helt enkelt vill bli bättre på racketsport. I USA ser man framförallt att många som spelar pickleball är pensionerade eller skadebenägna tennisspelare.
Vill du ha ett bra träningspass kan vi rekommendera dig att pröva 1 mot 1 men vill du istället ha en rolig timme med kompisgänget så pröva det mer lagvänliga 2 mot 2.
Spela pickleball - Var finns anläggningarna?
Pickleball dyker upp mer och mer på våra rackethallar i Sverige vilket gör att du kan finna en pickleballbana i nästan alla regioner. Om anläggningen inte har specifikt pickleball kan du enkelt utöva sporten på en badmintonplan genom att sänka ner nätet. Klicka här om du vill hitta din närmaste pickleball anläggning
Sammanfattning
Pickleball är en rolig och snäll racketsport som passar alla åldersspann. Det går fort att få en känsla för grundslagen och att hitta sweetspot i racket. Tack vare att racket är så pass lättmanövrerat och likt ett pingisrack så går det bra att överskruva, underskruva men också få till en och annan forehand samt backhandsmash. Det här gör att man får en stor variation på bollduellerna vilket gör att det sällan blir enformigt.
Om vi skulle jämföra pickleball med andra racketsporter så skulle vi säga att det är en kombination mellan samtliga racketsporter, rörelsemönstret är likt det du har i badminton och squash med snabba och kvicka rörelseförflyttningar medans bollträffen är lik den du har i pingis, padel och tennis.
Vi kommer definitivt att spela pickleball igen och vi kan varmt rekommendera dig att prova på denna sport.
För att fler ska få upp ögonen för denna roliga racketsport så är ni mer än välkomna att dela den här artikeln om pickleball på er hemsida eller via sociala medier!
Blev du nyfiken att pröva på? Kolla då här på några av de bästa poängen i pickleball 2021
Gillade du den här artikeln om pickleball? Läs gärna fler av våra artiklar på Sportporten.se
Gillade du den här artikeln?
Snittbetyg 4.4 / 5. Antal Röster: 23
1 reaktion på ”Pickleball – Sportporten testar Pickleball!”
Hej Victor,
Tack för en bra artikel! Om du har vägarna förbi så får du gärna spela pickleball i Sundbybergs rackethall som erbjudit sporten i drygt ett år
https://www.sundbybergsrackethall.se/
Mvh
Lena