Sportporten Prövar på singelbana i padel - singel padel
Tycker du om att spela padel? Men har du någon gång testat att spela padel en singelbana? Ni kanske är en familj som vill ha en rolig aktivitet tillsammans men att den vanliga padelbanan känns för stor? Är du skadebenägen och vill spela padel men med ett lugnare bolltempo utan att behöva belasta kroppen lika mycket?
Singelbanorna har idag blivit allt vanligare på våra padelanläggningar i Sverige. Det här har gjort att vi på Sportporten blev nyfikna att testa på denna spelform. I den här artikeln provar vi på att spela padel 1 mot 1 på en singelbana.
Vi kommer först att lite kortfattat berätta vad skillnaderna är mellan vanlig padel och singelpadel, för att sedan berätta om just våran upplevelse under en timmas spel. Avslutningsvis kommer vi att jämföra singelpadel med dubbelpadel för att berätta om för och nackdelar mellan de två.
Spelplan - padel Singelbana
Måtten på den vanliga padelbanan är 10 x 20 meter, det vill säga 10 meter på bredden och 20 meter på längden. En singelbana i padel är istället 6 meter bred och 20 meter lång. Även om vi tycker att banan känns mer komprimerad så är singelbanan exakt lika lång som en dubbelbana. Förutom längden på banan så är också underlaget, nätet, glaset och gallret identisk med den fullstora banan. Den enda skillnaden är som sagt att singelbanan är smalare.
Se nedan en måttjämförelse mellan en dubbelbana och en singelbana
padelregler & padelutrustning på singelbana padel
När vi tittar på padel reglerna så är skillnaden att singelpadel spelas 1 mot 1 till skillnad från dubbelpadel som spelas 2 mot 2. Självklart går det också bra att spela 2 mot 2 på en singelbana ifall du vill ha ett lugnare och snällare tempo.
En av många fördelar med singelpadel är att förutsättningarna är lika på båda banorna. Regelboken ser likadan ut samt att både padelrack och padelbollar är densamma som för den stora padelbanan. Vilket gör att det både är smidigt och enkelt att göra bytet ifrån singelbana till dubbelbana vice versa.
Läs mer om padel reglerna här
Hur gick det för oss?
När vi klev in i padelburen kändes banan i jämförelse med den vanliga padelbanan väldigt smal och vi fick direkt ett annat synintryck, nästan som ett tunnelseende vilket ledde till att väggarna kändes mycket högre. Vi började med lite lätt uppvärmning och vana vid den fullstora banan så märkte vi ganska fort att felträffar och bollar emot hörnorna behövde kalibreras in lite.
En felträff på padelracket som studsade snett hamnade ganska fort direkt in i glaset eller gallret på den smalare padelbanan. Men efter bara några slag och lite lugn i vårt spel så började vi båda få in känslan. Serve var såklart lite svårt i början då serveytan bara är 60% i jämförelse med den fullstora padelbanan men efter lite övning gav det också färdighet.
I och med att singelpadel spelas ”solo” så upplevde vi att man behöver vara mycket mera med på tå eftersom att man inte har någon medspelare som kan hjälpa till att fånga upp vissa bollar, utan du som singelspelare måste faktiskt ta SAMTLIGA bollar. Det här gör att det blev ett väldigt intensivt spel mellan oss med framförallt mycket sidoförflyttningar och kvicka rörelser som resulterade i att vi båda fick ett väldigt bra träningspass.
En stund in i vår padeltimma så fick vi verkligen igång spelet och det var framförallt precision och kontroll spelet som kom väl till hands. Det kanske är individuellt när just vi spelade men vi upplevde att det inte är lika mycket smashar och hårt spel i singelpadel utan det handlar mera om att placera bollarna och få till en bra precision men kluriga underskruvar.
Även om singelbanan är precis lika lång som en dubbelbana så slog vi sällan de längre lobbarna då synintrycket gjorde att banan upplevdes som väldigt smal och väggarna väldigt höga vilket resulterade i att vi helt enkelt inte vågade. Tiden bara sprang iväg och vi båda kände efter bara 60 minuters spel att vi var precis lika trötta som om vi hade spelat dubbelpadel i 90 eller 120 minuter.
Vem kan spela singelpadel?
Vi kan se en väldigt bred målgrupp spela singelpadel. Barnfamiljer som vill ha en rolig familjeaktivitet kan absolut spela 2 mot 2 på singelbana då spelformen är väldigt förlåtande i det lugnare spelet och en bra start ifall du är ny till sporten. Men den här spelformen passar såklart även de duktigare padelspelarna. Det kan som exempel vara ifall du har ett nytt padelrack som du vill spela in eller om du vill träna lite extra på din precision och bollträff. Singelpadel passar helt enkelt för alla typer av padelspelare oavsett nivå och ålder.
Fördelar med singelbana
- Då singelpadel spelas 1 mot 1 så behövs bara två spelare till skillnad ifrån 4 som vid vanlig padel, vilket gör det enklare att hitta medspelare och mer flexibelt ifall det blir något plötsligt avhopp.
- Vi fick samma träningspass för 60 minuters singelpadel som 90-120 minuters dubbelpadel vilket gjorde att vi fick mer tid till annat i vardagen för samma träning.
- Bra precision och kontrollträning för att förbättra din teknik i padel.
- I och med att du får slå samtliga slag så är singelpadel bra ifall du är helt ny till sporten och vill känna in ditt padelrack, din bollträff samt att få en bättre känsla för rörelsemönstret i padel.
- Passar en bred målgrupp som passar bra för både barnfamiljer och pensionärer.
Nackdelar med singelbana
- Bitvis tappade vi lagkänslan samt lagspelet eftersom att man spelar solo
- Vi upplevde att det var svårare att smasha i singelpadel
Sammanfattning - Padel på singelbana
För att sammanfatta är singelpadel ett kul och lärorikt komplement till vanlig padel. Är du ny till sporten eller lite äldre som behöver en snällare padel så är det här en bra spelform. En omgång på singelbana ger bra träning både för kontroll och precision men också en bra inspelsväg om du har ett nytt padelrack som du vill känna in. Då singelpadel spelas 1 mot 1 så får du slå alla bollar och du har bara dig själv att skylla vid förlorad poäng.
Förutsättningarna är precis densamma i singelpadel som dubbelpadel då det är samma regler och samma padelutrustning. Singelbanorna blir allt vanligare på våra padelanläggningar i Sverige och självklart tycker vi på Sportporten att även du ska testa på padel på singelbana!
För att 1 mot 1 padel ska växa och både blir större samt populärare så går det givetvis bra att dela den här artikeln framförallt på hemsidor men också på sociala medier!
Fler av sportportens padelartiklar
Tyckte du att vår artikel om singelpadel var intressant? Vi har även testat att spela padel med tennisboll
Vill du läsa mer om svensk padel? Klicka här för att komma till svenska padelförbundet
Gillade du den här artikeln?
Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 35