Sök

Discgolf – Sportporten testar! Guide för nybörjare

Sportporten testar på discgolf!

Vill du hitta en ny social aktivitet med dina kompisar eller med familjen? Då tycker vi att du ska pröva på discgolf! Discgolf är en växande sport med många nya utövare och I Sverige finns det idag lite drygt 140 discgolfbanor från norr till söder.

Men om man aldrig har spelat discgolf förut så kan det till en början vara svårt att veta hur man ska komma i gång och vad som kan vara bra tänka på. Därför har vi på Sportporten valt att skapa den här artikeln där vi för första gången provar på discgolf. Vi kommer under två tillfällen tillsammans med en nära vän och discgolf entusiast att besöka två olika anläggningar i Uppsala närområde för att testa på den här sporten. Vår målsättning med artikeln är att fler ska våga ta steget och komma i gång med discgolf.

Discgolf Tee

Vi kommer inleda med att berätta lite kort om vad discgolf är för något, hur spelet går till samt vilka regler och utrustning som kan vara bra att känna till som nybörjare. Dessutom tipsar vi om hur man ska förhålla sig på en discgolfbana med lite grundläggande vett och etikett.

Därefter kommer vi att berätta om vår upplevelse, hur det gick för oss och där vi avslutningsvis summerar discgolf med för- och nackdelar. Då vi alla på Sportporten utövar vanlig golf så kommer vi även att jämföra discgolf med vanlig golf.

Discgolfkorg

Vad är discgolf?

En bana i discgolf består vanligtvis av 9 eller 18 hål. Banorna kan vara i blandade och omväxlande miljöer som tät skog, park- eller ängskaraktär med spännande hinder som träd, buskar eller vatten för att verkligen utmana spelaren.
Därför är discgolf ofta en rolig och spännande sport med stora variationer och olika svårighetsgrader i kombination med att man även får komma riktigt nära naturen.

På varje hål finns en specifik utkastplats (tee) och i slutet på hålet finns ett mål (golfkorg). Golfkorgen är en typ av metallställning bestående av en rund korg med kedjor. Målet är att kasta discen från utkastplatsen till att stanna i metallkorgen på så få kast som möjligt för att på så sätt avsluta hålet och gå vidare till nästa. Rundan avslutas när man har spelat klart alla hål.

Precis som i vanlig golf så klassas hålen i discgolf in efter längd. På en discgolfbana är det vanligast med par 3: or vilket är relativt korta hål som vanligtvis är inom 100-120 meter, men det brukar även vara någon enstaka par 4: a som kan vara över 200 meter där spelaren utmanas att kasta riktigt långt. Däremot är det ganska ovanligt med par 5: or men det finns en och annan.

Man räknar antalet kast precis som i vanlig golf med par, bogey, birdie och i discgolf man får möjligheten att både tävla mot sina kompisar och mot sig själv.

Kolla här när proffsen spelar!

Vem kan spela discgolf?

Vi tycker att en av de stora fördelarna med discgolf är att alla kan spela oavsett ålder eller förutsättningar, man behöver inte heller vara i fysisk toppform för att kunna bemästra sporten. Under båda våra tillfällen så stötte vi på allt från pensionärsgäng till barnfamiljer och det var även en bra blandning mellan både tjejer och killar vilket vi tyckte var mycket positivt, helt enkelt en sport för alla.

Discgolf Barn

Grundläggande Regler

Som nämnts ovan så går discgolf ut på att få sin disc från utkastplatsen till golfkorgen på så få kast som möjligt. Till det så finns det ett par grundläggande regler som kan vara bra att känna till.

Vett & Etikett på en discgolfbana

Vi tycker att discgolf är en ganska avslappnad och tillbakalutad sport, fram förallt i jämfört med vanlig golf. Men med det sagt så tycker vi ändå att man bör ha en viss respekt i förhållande till vett och etikett när man befinner sig på en discgolfbana. Även om det inte är farligt att vistas på en discgolfbanan så är det inte speciellt trevligt att bli träffad av en disc som kommer i full fart. Nedan har vi samlat några bra saker som vi tycker att man ska tänka på när man befinner sig på banan.

Sammanfattning Discgolf

Utrustning

För att komma i gång med discgolf så behövs egentligen bara en disc. Det här gör att discgolf är en mycket billig sport och en nybörjardisc brukar inte kostar mer 100kr. Om man är nybörjare går det bra med en eller två discar men ju duktigare man blir desto fler discar kan man införskaffa och det är inte helt ovanligt att en seriös utövare kan använda ett tiotal olika discar per runda för att på så sätt kunna optimera spelet för olika lägen och situationer.

Om man inte har möjlighet att skaffa en disc till sin runda så brukar vissa större banor ha möjligheten att hyra discar.

När man spelar discgolf så rekommenderar vi att man har ett par bra skor. På en discgolfbana så rör man sig i naturen och det kan förekomma ojämn terräng, speciellt om man måste gå djupt in i skogen för att hämta en disc som man har råkat kasta snett. Därför kan det vara klokt att använda träningsskor i stället för sneakers vilket kommer bidra till en bättre stabilitet i kasten samtidigt som fötterna kommer må bättre.

Discar

Grundläggande om discar

När man spelar discgolf kan man stöta på många olika lägen där spelaren utmanas att kasta långa kast, korta kast eller kast som kräver mycket precision. Därför finns det olika typer av discar som är anpassade för diverse lägen ute på banan och som spelare kan man byta disc hur ofta man vill.

I discgolf delas discarna in i tre olika kategorier som är putter/approach, midrange och driver. Det sistnämnda kan delas in i fairway drivers och distance drivers.

Man kan prata hur mycket som helst om discar och vilka olika egenskaper som de besitter, men för den här artikeln går vi bara igenom de mest grundläggande och det som en nybörjare behöver känna till för att komma i gång.

Discar discgolf
Discar discgolf.

Här ser vi ett bildexempel på en putter, midrange och en driver. På bilden kan ni se att puttern längst till vänster har ett något tjockare och trubbigt utseende i jämförelse med drivern längst till höger som har ett smalare och mer slimmat utseende.

Drivers - DD & FD

Driver discar är anpassade för att flyga långt och fort. Därför är drivern mycket mer aerodynamiskt slimmad på bekostnad av att den är något svårare att kontrollera. Driver används därför ofta från tee och där hålet är något bredare.

Skillnaden mellan fairway driver och distance driver är att distance går längre än en fairway driver. Proffsen kan kasta drivers upp till 150m medan duktiga amatörer upp emot 100m.

Driver

Midrange - MD

Midrange är anpassade för mellandistanser eller för avstånd mellan driver och putter. Helt enkelt en disc för mellanlånga kast. Den här typen av kast är anpassade för 50-100m och kan därför även vara ett bra vapen att ta från tee på riktigt smala hål där man behöver prioritera något mer precision över längd.

Midrange

Putter & Approach - PA

En putter (PA) används vid de riktigt korta kasten där man vill ha maximal stabilitet och precision. Därför är dessa discar något tjockare och trubbigare för att få en långsammare men mer kontrollerad flykt. Denna typ av disc är bäst för avstånd mellan 0 – 75m.

Putter

Siffrorna på discen

Ovanpå discen så finns det ofta en sifferkombination exempelvis 12 | 5 | -1 | 1 som står för speed, glide, turn och fade.

Speed

Speed står för hur snabbt discen flyger genom luften eller helt enkelt hur långt discen kommer att flyga. Skalan går mellan 1 – 15 där distance drivers ofta är över 10, fairway drivers brukar ligga strax under 10, midrange är mellan 4 – 6 och putter discar är därunder.

Att köpa en distance drive kan till en början vara lockande för många för att kunna kasta riktigt långt. Men att kasta med DD kräver däremot en del grundteknik och det finns en stor risk som nybörjare att drivern helt enkelt blir för svår kastad. Därför tycker vi att man inte behöver ha för bråttom att införskaffa en driver och när man väl gör det så tycker vi att man ska börja med en fairway driver.

Glide

Glide innebär hur bra en disc glider eller svävarförmågan i luften. Helt enkelt discen förmåga att vilja fortsätta flyga uppåt och stanna i luften. Skalan för glide går mellan 1 – 7 där vi rekommenderar nybörjare att gå för en disc mer emot 7.

Vinden har stor påverkan på glide och om man spelar i motvind bör man välja en disc med låg glide och i medvind en disc med hög glide för att på så sätt kunna färdas en längre tid i luften.

Turn

Turn går från skalan -5 – +2 och anger om discen har tendenser att vika åt vänster eller höger i början av flykten där discen har uppnått sin maximala fart. Vi kommer gå igenom mer lite längre ner, men det som kan vara bra att känna till är att en överstabil disc har en siffra över 0 medans neutrala och understabila discar har ett värde under 0.

Fade

Fade går från skalan 0 – 5 och anger om discen har stora tendenser att falla av i slutet av flykten. En disc kommer alltid att vika av i slutet när farten minskar. En disc med lågt värde i fade kommer att vika av mindre och därför gå något längre medans ett högt fade-värde så viker discen av mycket och stannar snabbare.

Det kanske inte låter speciellt önskvärt att ha en disc med mycket fade, men det kan uppstå situationer där man behöver runda ett hinder eller ifall det står ett hinder bakom korgen och man vill försäkra sig om att discen har en bättre förmåga att stanna.

Överstabil eller understabil disc

Om en disc tenderar att svänga höger eller vänster har dels att göra med om kastaren är högerhänt eller vänsterhänt och om man kastar forehand eller backhand. Discar kan vara antingen understabila som ofta betecknas E = Easy, N = Neutral eller A = Advanced som står för överstabila.

För att göra det enkelt för nybörjare så kommer vi i den här artikeln inte gå in allt för mycket på överstabilitet och understabilitet utan vi rekommenderar som nybörjare att gå för en understabil disc eller en E=easy disc som har låga värden på turn och fade. Om man ska kasta med en överstabil disc så kräver det en del teknik och även fart för att kunna bemästra.

Approach Disc

Här ser vi exempel på en approach disc avsedd för kortare kast med egenskaperna : 4.5 / 3 / 0 / 3

Fairway Driver Disc

Här har vi istället ett exempel på en fairwaydriver som är anpassad för längre kast med egenskaperna : 7 / 6 / 0 / 1

Nu kanske ni börjar förstå att det finns en hel djungel med olika discar som besitter olika egenskaper och tack vare att det här är en relativt billig utrustning så kan man verkligen skräddarsy sin samling och ha hur många discar som helst för olika lägen och situationer ute på banan. Så när man blir duktigare och mer ambitiös i discgolf så kan man verkligen grotta ner sig i olika discar.

Vilken utrustning ska man ta med första gången?

Om man ska spela discgolf för första gången så måste man som sagt ha tillgång till en disc. När man är nybörjare så tycker vi att det räcker bra med en putter och kanske även en midrange. Desto mer tycke och skicklighet man får för sporten så kan man köpa till allt fler discar.

Men som nämnt ovan så rekommenderar vi verkligen att man börjar med understabila discar med låga värden i turn och fade vilket är mer nybörjarvänligt. Om man vill ha en disc för att kasta längre så rekommenderar vi till en början en midrange med högre värde i glide.

Som nämnt ovan så rekommenderar vi att man använder träningsskor då man ändå rör sig i ojämn terräng där man kan behöva skor med bra stabilitet och dämpning mot fötterna samtidigt som de ger ett bra grepp mot diverse naturunderlag.

Vi rekommenderar också att ta med något att dricka och något lättare att äta under rundan. Discgolf är en sport som kräver mycket koncentration och fokus, speciellt i början när det är mycket att tänka på. Så därför kan det vara bra att kunna fylla på med energi. Om man spelar när det är soligt ute kan det även vara en god idé att ta med sig en keps eller solglasögon.

Checklista

Var kan man spela discgolf?

Som tidigare nämnt så finns det i skrivande stund lite drygt 140 banor i Sverige. Om du vill hitta din närmaste bana så rekommenderar vi appen ”UDisc” som har en praktisk GPS karta där man kan söka efter sin närmaste bana. Den här appen är även smidig för att registrera sina rundor och hålla koll på sitt resultat.

https://udisc.com/courses

Vår upplevelse

Första rundan

Vi fick tips om att åka till banan när det brukar vara mindre folk så att man i lugn och ro kunde spela utan att behöva känna stress från bakomvarande grupper. Vi tog som sagt med en erfaren discgolf kompis som spelat mycket de senaste två åren där han förklarade grunderna med sporten, vad man ska tänka på när man kastar och vilken disc man ska använda för diverse lägen.

Det var lite nerver när vi klev upp på första utkastplatsen, men tack och lov så var hål 1 mycket brett. Vår kvalité var till en början helt klart blandad med allt från sneda kast till höger och vänster. Däremot så var de korta kasten och puttarna något enklare där det gick något fortare att få in känslan och tekniken.

Discgolf dag 1

På den banan som vi valde att spelade på så fick vi en härlig blandning mellan långa och korta hål, både i smal skogsmiljö men även breda öppna fält vilket var bra så att vi även fick chansen att öva på de långa kasten.

Som med många andra sporter så blev det bättre ju mer man fick öva. Vi var alla till en början ganska spända med mycket intryck och saker att tänka på, speciellt under de första 9 hålen. Men ju längre rundan gick ju mer slappnade vi av och då blev också resultatet något bättre.

Discgolf dag 1

Efter knappt 2 timmar och 18 hål senare så var vi klara med vår runda. Resultatet i sig var kanske inte det bästa men det blev ändå någon enstaka bogey för oss alla. Discgolf var helt klart svårare än vad vi hade förväntat oss, speciellt vid de långa kasten där vi alla kände att vi skulle behöva öva mer. Helst av allt skulle vi behöva stå på ett öppet fällt och bara nöta långa kast för att få in känslan och tekniken.

Discgolf dag 1

Men var ändå nöjda med vår prestation, vi fick chansen att pröva på discgolf samtidigt som vi också fick en social och härlig kvällspromenad i försommarsolen.

Discgolf dag 1

Andra Omgången

En dryg vecka senare klev vi ut på vår andra runda. Under veckan hade vi kollat en hel del på Youtube med instruktionsvideor för att förbättra vår teknik.

Den här gången testade vi på en annan discgolfbana i Uppsalaområdet. Denna bana innehöll mer tät skogsmiljö än den förra med mestadels korta hål och en hel del träd som bitvis skapade mycket smala och spännande discgolfhål. Det här var en något mer påkostad bana med större utkastplatser och med markerade greenområden (inom 10m) vilket vi tycker skapade en bättre helhet.

Discgolf dag 2

När vi klev upp på första tee så kändes vi oss mer avslappnade än förra gången. Det var inte lika mycket nya intryck utan vi visste vad discgolf handlade om och vi kunde fokusera mer på själva tekniken. Det gjorde att rundan gick mycket bättre, tekniken i de långa kasten gick något bättre och vi hade kvar känslan i närspelet som vi fick från första rundan.

Pröva discgolf

Efter ca 45 minuter och 9 hål så gick vi från ytterligare en naturskön discgolfbana med en bra känsla och vi kunde alla se en progression jämfört med första rundan. Tro det eller ej men vi lyckades faktiskt få något enstaka par, men mestadels bogey, dubbel bogey eller däröver. Nu var resultatet förmodligen mer tur än skicklighet men vi tror att vi hade lite hjälp från den vanliga golfen med hur man skulle tänka och planera sitt spel.

Vi kommer definitivt att spela mer discgolf som ett mindre tidskrävande och mer socialt komplement till vanlig golf.

För och nackdelar med discgolf

Vi ser väldigt många fördelar med discgolf och vi kan starkt rekommendera flera att komma i gång med discgolf.

För det första så gillar vi att discgolf är lätt att börja med och att den passar för alla åldrar och förutsättningar. Man behöver inte ha gått någon kurs eller ha något intyg för att få spela, utan det är bara ta med sig en disc och åka till banan utan att behöva boka en tid.

Beroende på bana så kommer man väldigt nära naturen och det ger en skön promenad där man faktiskt går ett par kilometer vid varje runda vilket ger en bra motion.

En annan positiv aspekt med discgolf är att det är en billig sport. För att få spela på en finare discgolfbana så brukar spelavgiften bara vara några tio-tals kronor men det finns även många banor som är gratis att spela på. Vill man dessutom investera i ett medlemskap så brukar det inte kosta mer än ett par hundringar.

När det kommer till utrustningen så kostar en nybörjardisc normalt sätt inte mer än 100kr/st. och vid större anläggningar brukar det även gå bra att hyra discar vilket gör att man inte behöver investera några större pengar för att komma i gång.

Som en sista positiv aspekt vill vi även nämna att det här är en mycket social sport. Hålen är ofta ganska smala vilket gör att man många gånger går nära varandra och man får en del utrymme att socialisera med sina kamrater eller familjemedlemmar. Däremot och som tidigare nämnt så ska man ändå ha respekt när man vistas på banan och inte störa sina medspelare eller andra utövare.

Discgolf andra gången

Om vi sedan går över på nackdelarna, så var discgolf svårare än vad vi först trodde att det skulle vara. Vi tror att man kan behöva spela ett par gånger innan man får in tekniken. Därför rekommenderar vi att man verkligen ger discgolf en chans och att man spelar minst ett par gånger innan man bestämmer sig om man vill fortsätta eller inte.

En annan sak som vi måste nämna är att det kan bitvis vara ganska mycket folk på banan, speciellt med tanke på att det inte krävs någon tidsbokning vilket kan resultera i att många spelare vill spela samtidigt. Men med det sagt så tycker vi inte att man ska införa tidsbokning då det förstör lite charmen med discgolf.

Jämförelse med golf

Om vi jämför discgolf med vanlig golf så finns det för- och nackdelar med respektive sport. Något som vi gillar med discgolf är att det inte är alls lika uppstyrt som vanlig golf, man behöver inte boka en tid, man behöver förhålla sig till klädregler och man behöver inte gå någon kurs för att komma i gång.

I discgolf är utrustningen mycket billigare där man inte behöver inte lika många prylar som i vanlig golf. I vanlig golf behöver man till exempel behöver allt från klubbor, skor, vagn, kläder, bollar med mera. Samtidigt som man även behöver betala dyr greenfee eller medlemskap vilket gör vanlig golf till en mycket dyrare sport än discgolf.

Discgolf går mycket snabbare än vanlig golf. Vår 18-håls runda tog knappt 2 timmar i jämförelse med 18 hål golf som tar dubbelt så lång tid. Discgolfbanorna ligger ofta mer centralt än vad många vanliga golfbanor gör så restiden brukar ofta vara kortare. Dessutom behöver man inte släpa med sig speciellt mycket utrustning vilket gör transporten lättare, så man kan utan problem ta cykeln till många banor vilket inte är helt enkelt i vanlig golf.

En annan positiv aspekt med discgolf är att säsongen ofta är längre och många banor har öppet året runt till skillnad från vanliga golfbanor som inte har öppet mer än 6-7 månader om året beroende på var i Sverige man befinner sig.

Discgolf vinter

I spelet i sig så tycker vi att discgolf ibland kunde vara något mer slumpartat än vanlig golf. Om man i vanlig golf slår ett rakt och bra slag som hamnar på fairway så blir man ofta belönad med ett bra läge till nästkommande slag. På några av de smala hålen vi stötte på i discgolf så kunde det krylla av träd även i mitten på hålet. Så även om man fick till ett perfekt rakt kast så kunde discen ändå oturligt studsa på ett träd och vidare djupt in i skogen vilket vi ibland upplevde som orättvist. Men med det sagt så spelade vi bara på två olika banor och det kanske inte är lika vanligt med så tätt med träd på andra banor.

Vi saknar handikappsystem i discgolf vilket vi menar på är ett bra system i vanlig golf där man får tävla mot sig själv och sträva efter att alltid utmana banan för att få ett bättre handikapp. Vi hoppas att det här kan införas även i discgolf.

För att sammanfatta jämförelsen, så tycker vi att discgolf kan fungera som ett utmärkt komplement till vanlig golf då det inte tar upp så mycket tid, krävs inget för att komma i gång och det är en billig sport att utöva. Om man någon gång har slutat med golf för att det var för tidskrävande men ändå gillar konceptet i sporten så rekommenderar vi verkligen discgolf.

Discgolf kan också vara en bra sport ifall man gillar golf men inte trivs med att det är så uppstyrt, som att man bland annat behöver boka tid, klä upp sig och behöva ha mig sig all obligatorisk utrustning. Utan att man vill kunna spela när man har tid och känner för det. Då tycker vi att discgolf är helt suveränt.

För- och nackdelar jämfört med vanlig golf

Sammanfattning

För att sammanfatta vår upplevelse så tycker vi att discgolf är en mycket rolig och variationsrik sport men som också är en härlig social aktivitet som passar för hela familjen eller kompisgänget. Discgolf är dessutom en billig sport, där man i stort sett bara behöver tillgång till en disc som kostar runt 100-300kr och där många banor är billiga eller helt gratis att spela på.

Sporten i sig var svårare än vad vi trodde, speciellt första gången men det blev lättare andra gången och vi tror att nybörjare kommer behöva spela ett par rundor innan man kommer i gång. Däremot så tycker vi att man bör ha lite koll på regler och vett & etikett innan man ger sig ut på banan, så man vet ungefär hur man ska förhålla sig till andra spelare med hänsyn till tempo och släppa igenom snabbare grupper. Ofta brukar regler och förhållningssätt stå på första tee och det är oftast ingen lång lista att läsa igenom.

Vi förstår varför det här har blivit en sådan populär sport som vi tror kommer växa ännu mer och vi hoppas att du också tar chansen att prova på discgolf.

Spela Discgolf

Vanliga frågor

Många väljer att benämna det som frisbeegolf vilket inte är fel men det rätta namnet är discgolf då det är en disc och inte en frisbee som man kastar. En frisbee är mycket större till storleken och är konstruerad för att kasta till varandra vilket inte en discgolf är.

Som nybörjare är det nog svårare än många tror, det krävs en viss koncentration och motivation likt vanlig golf och man kan nog behöva spela ett par gånger innan man får in tekniken.

1-2 discar samt ett par bra skor.

Gillade du den här artikeln om discgolf? Läs gärna fler av våra artiklar på Sportporten

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 36

Bild av Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *