Sök

Vi prövar på racketsporten Squash

Vi prövar på squash

Tycker du att det är svårt att få en tid i padel? Är du trött på att behöva boka en padeltid redan 2-3 veckor före, för att ens få chansen att hitta en tid på helger eller kvällar? Vi fick tips om att istället pröva på squash och vi blev positivt överraskade! I den här artikeln testar vi squash. Vi kommer att berätta lite kortfattat om hur spelet går till, hur utrustningen ser ut, gå igenom för och nackdelar för att i slutändan jämföra squash med padel.

squashrack och squashbollar

Bakgrund - spela squash

Jag och mina vänner gillar att spela padel i både Stockholm och Uppsala men som många av er andra kanske upplever så är det svårt att få en tid i padel, speciellt på kvällar och helger. Vi anser att om du ska få chansen att få en tid så måste du sitta på hugget när tiderna släpps och det kan vara redan 2-3 veckor tidigare.

Vi fick tips av en kollega att istället pröva på sporten squash. Efter lite sökande på internet så hittade vi flertalet squashanläggningar både i närheten av Stockholm och Uppsala. Vi bokade en tid på samma sätt som vi bokar padel och vi upplevde att det inte var några problem att få en tid redan samma dag. Vi bokade, åkte till squashanläggningen, hyrde både rack och köpte bollar för att testa 30 minuter squash.

Här hittar ni en bra länk om ni vill finna er närmaste squashhall.

Kort om regler i Squash - hur spelar man squash

Vi rekommenderar att du tittar på filmen nedan men vill du grotta ner dig ännu mer kan vi rekommendera att du läser regler ifrån svenska squashförbundet

Serve i squash

Normalt sätt lottar man om vem som ska få börja med serve och för resten av gamet servar den personen som vann senaste poängen. Reglerna för serve är att du måste stå med ena foten innanför din serveruta. Sedan slår du bollen ovanför servelinjen på frontväggen och sedan ska bollen studsa emot motståndarens servemottagarruta. Motståndaren får ta serve på volley.

Grundreglerna

Efter att bollen har servats emot frontväggen så slår man helt enkelt vartannat slag emot bollen. Bollen måste alltid studsa på frontväggen men du får ta hjälp av sidoväggarna eller bakväggen. Bollen får inte studsa i marken innan den träffar frontväggen. Efter att bollen har träffat frontväggen får den max studsa en gång i marken, det är tillåtet att ta bollen på volley.

Hur vinner jag poängen i squash?

  • Motståndaren slår bollen ovanför den översta röda linjen
  • Motståndaren slår bollen under den nedersta röda linjen
  • Bollen studsar mer än en gång i marken
  • Motståndaren träffar inte frontväggen

Till skillnad från andra racketsporter, om bollen träffar linjen så räknas bollen som ute

Poängräkning squash

Squash spelat bäst av 5 eller 3 game. För att vinna ett game måste du komma först till 11 poäng och du får poäng på varje boll. Om ställningen blir 10-10 så måste du vinna med två bollar.

squashbana

Squashracket

Racket påminner vid första anblick väldigt mycket om tennisracket. Men squashracken har något smalare rackhuvud samt är mycket lättare i vikt vilket vi upplever ger mycket bättre smidighet.
Se nedan på bilden en jämförelse mellan ett tennisrack och ett squashrack.

Squashrack och Tennisrack

Squashboll

Vid första anblick så känns bollen som en lite mindre gummiboll och vi fick veta att det finns olika varianter på squashbollar beroende på vilket nivå av squash du vill spela. Nedan har vi en jämförelse mellan tennisbollen, nybörjar squashbollen (blå) och expert squashbollen (dubbel gul). Som ni ser så är den blåa bollen något större en den dubbel gula bollen.

Squashbollar och Tennisboll

Squashbollarna kategoriseras i färger utefter hur mycket fart och studs de ger

Blå boll
Den blåa bollen är nybörjarbollen i squash, den här bollen är både större och studsar något snällare vilket passar till de som är nya till sporten.

Röda bollar
Vill du ta nästa steg ifrån de blåa nybörjarbollen så kan du pröva de röda squashbollarna. Den röda bollen är något mindre och har en mindre flygtid vilket ställer något högre krav på spelarna.

Gul boll med en prick

För att höja svårighetsgraden ytterligare ifrån den röda bollen så hittar vi den gula bollen med en prick. Denna bollen studsar ännu mindre jämfört med den röda.

Gul boll med två prickar
Den gula bollen med två prickar är den mest svårspelade bollen och den lönar sig mest till erfarna motionärer eller tävlingsspelare. Den dubbel gula bollen är den enda typen av squashboll som är godkänd för tävlingsspel enligt world squash federation.

squashbollar

Glöm inte att värma upp squashbollen!

Vi fick höra att squashbollar måste vara varma för att kunna få ut ett bra spel. Om du värmer upp bollen så blir luften inuti bollen varm och trycket ökar, vilket i sin tur gör att bollen får en bättre studs.

Vi prövade några slag när squashbollen var kall och den studsade knappt något alls. Efter vi hade slagit bollen ett par gånger emot väggen så kändes bollen något varmare och vi fick genast till en bättre studs som ledde till att vi fick ett bättre spel.

Squashskor och underlag på squashbanan

Underlaget på en squashplan består normalt sätt av lamellträ vilket är samma som du finner i en klassisk gympasal.
Rörelsemönstret i sporten påminner väldigt mycket om det rörelsemönstret du har i badminton vilket är kvicka rörelser och snabba sidoförflyttningar. Om du letar efter ett par squashskor så kommer du förmodligen att stöta på ett par badmintonskor.

Kolla här när proffsen spelar

Hur gick det för oss?

Vi började med 5 minuter uppvärmning, slog bollen ett par gånger emot väggen dels för att värma upp bollen men också för att få få en känsla för slagen/svingen och hitta sweetspot i squashracket. Vi upplevde att det gick ganska fort att hitta både sweetspot och svingen i squashracket då den påminner väldigt mycket om tennis och padel.

Fotarbetet är en otroligt viktig del i squash. Vi märkte ganska omgående att det inte går att sitta och ta det lugnt, utan man behöver alltid ligga steget före och försöka vara vid mitten på planen. Dessutom kände vi att spelet var så pass snabbt att man behövde försöka tänka ett steg i förväg. ”Var kommer bollen vara vid nästa slag? ” ”Hur ska jag placera mig på banan?”

Det här var första gången vi spelade squash men vi upplevde även fast vi var nybörjare att de långa duellerna var riktigt roliga och då speciellt kombinationerna mellan hårda och lösa slag.

30 minuter bara sprang iväg men vi båda var helt slut och vi fick ett rejält träningspass, vi hade nog orkat 15 minuter till men 1 timma och däröver hade nog blivit för jobbigt för oss, iallafall första gången.

Fördelar med squash

Nackdelar med squash

squashracket

Sammanfattning - squash sport

Vi kan absolut rekommendera dig att pröva på squash. Det var flera fördelar jämfört med padel som till exempel att det var lättare att boka tid, kräver oftast färre spelare, de gav oss ett bättre träningspass men också att utrustningen är billigare. Nackdelen med squash är att vi upplevde att det var något svårare att komma in i och vi tror att du behöver spela fler än en gång för att få fler av de roliga långa bollduellerna.

Gillade du den här artikeln om squash? För att fler ska våga ta steget prova på denna roliga racketsport så får ni gärna dela denna artikel på hemsidor eller sociala medier!

Vill du läsa mer om sporten squash? Då vill vi passa på att rekommendera våra artiklar om squashrack och squashskor

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.4 / 5. Antal Röster: 34

Bild av Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

2 reaktioner på ”Vi prövar på racketsporten Squash”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *