Bästa Padelracket 2022 • Bäst i Test – Sportporten.se

Bästa padelracket - Vi utser våra favoriter till bästa padelrack herr 2022

Tycker du om att spela padel? Är du less på ditt padelrack eller trött på att behöva spela med låneracken på padelanläggningarna? Känner du att du skulle vilja köpa ett nytt padelrack men känner samtidigt att du också vill hitta det bästa padelrack för 2022?

I den här artikeln kommer vi först att berätta lite kortfattat vad det finns för olika typer av racket, vad du som spelare behöver tänka på för att hitta ett rack som passar för just din spelstil. I slutändan kommer vi att testa och utse vår topp 6 till bästa padelracket 2022. Vi kommer bland annat att recensera populära modeller som Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0, Head Graphene XT Vector men också Stiga Arc.

De modeller vi kommer presentera i den här artikeln kommer primärt att vara padelrack för herrar. Vill du däremot hitta specifika padelrack för damer, barn eller nybörjare så läs gärna några av våra andra guider nedan.

Flera av våra artiklar om padel

Vår topp 6 bästa padelracket Herr 2022

1. Bästa Padelracket

Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0 2022

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

2. Bästa Padelracket

Stiga Arc 2 2022

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

3. Bästa Padelracket

Babolat Viper Technical 2022

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

4. Bästa Padelracket

Head Graphene XT Alpha Tour

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

5. Bästa Padelracket

Babolat Vertuo air

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

6. Bästa Padelracket

Head Graphene XT Vector

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kortfattat om padelrack - Bästa padelrack 2022

Först och främst måste vi såklart berätta om grunderna inom olika padelrack. Det finns olika former och egenskaper som du som padelspelare behöver ta hänsyn till när du ska köpa padelrack. Här är de tre viktigaste egenskaperna som du behöver ha kännedom om när du ska välja rätt rack för just din padel.

Racketform

Det finns generellt sätt 3 olika typer av racketformer på padelrack:

Formen på racket avgör hur stor sweetspot racket har och desto större sweetspot, desto snällare är padelracket vid felträffar. Men om du har en modell med mindre sweetspot så kommer racket istället att generera mycket mera fart vid korrekt bollträff.

Nedan har vi ritat ut i röd markering, sweetspot på ett rund, ett droppformat och slutligen ett diamantformat padelrack.

Sweetspot på runt padelrack
sweetspot droppformat padelrack
sweetspot diamantformat padelrack

Ett rund padelrack har en stor sweetspot men genererar minst fart, medans ett diamantformat padelrack har minst sweetspot men genererar mest fart. Ett droppformat padelrack är ett slags mellanvärde när det kommer till sweetspot och fart.

För dig som padelspelare innebär det här att du måste tänka ut hur bra bollträff du tror att du har. Om du är ny till sporten och inte hunnit bli helt hundra på bollträffen ännu så kan det vara en bra idé att kika på ett runt eller droppformat padelracket. Det ska dock nämnas att det inte bara är nybörjare som spelar med runda rack. Även proffs på touren spelar med runda padelrack då proffsen kan få ut maximal kontroll och på så sätt öka precisionen när det kommer till att placera bollarna.

Känner du dig däremot säkrare på bollträffen och söker lite mer fart iracket så kan du absolut kika på ett diamantformat eller droppformat padelracket.

För & nackdelar med runt padelrack

För & nackdelar med Droppformat padelrack

För & nackdelar med Diamantformat padelrack


För att sammanfatta så välj form på rackethuvudet utefter hur säker du är på bollträffen:

Nybörjare – Runt / Droppformat
Motionär – Rund / Droppformat / Diamant
Expert – Rund / Droppformat / Diamant

Vikt

Vikten i ditt padelrack påverkar både farten på bollen men också hur snabbt och smidigt du kan röra dig på padelbanan. Ett rack som väger mindre är såklart mer lättspelat medans ett tyngre rack kommer ge dig mera fart och kraft.

Lätt vikt – Med ett lätt padelrack så blir racket mera lättmanövrerat tack vare att det är mindre massa som du ska förflytta vilket i sin tur ger en ökad smidighet samt att du tillåts röra handen och armen kvickare. Är du ny till sporten bör du välja ett rack som har lite lägre vikt.
 

Tung vikt – De tunga padelracken kan ibland upplevas något klumpigare men i och med att racket är tyngre så genererar det mer fart på padelbollen. De tunga racken lönar sig något mer till dig som är motionär eller expert som söker en fartinriktad padel.

Det skiljer sig lite i vikt mellan modellerna för herrar, damer och juniorer. Nedan har vi listat ett ungefärligt riktvärde.

  • Vikt padelrack herr : 350 – 390 gram
  • Vikt padelrack för damer : 320 – 375 gram
  • Vikt padelrack för juniorer och barn : 280 – 330 gram
Head Padelrack

Balans

Med balansen i padelracket så menar vi vart tyngdpunkten racket är placerat. Det finns padelrack som har hög balans vilket innebär att balanspunkten är placerad mer emot rackethuvudet och på samma sätt finns det padelrack med låg balans där balanspunkten är placerad mer emot skaftet. Den sista kategorin är padelrack som har medel balans, vilket innebär att tyngdpunkten är placerad i mitten på racket.

balans i ett padelrack

Balansen i ditt padelrack gör att du får en modifiering i racket beroende på om du gillar att spela offensiv eller defensiv padel.

Ett rack med hög balans kommer hjälpa dig att spela en bättre offensiv padel med mera aggressivitet och mer fart. Medans en modell med låg balans kommer ge dig mer kontroll och precision vilket hjälper dig som vill spela en mer defensivt orienterad padel.

Vill du däremot ha allround egenskaper eller om du känner dig osäker på vilken typ av padel du spelar så kommer du kunna få ut lite av varje med ett padelrack som har en medel balans.

Hög Balans – Fartinriktat
Medel Balans – Allround
Låg Balans – Kontroll & Precision

Material på träffytan

Inom padelracket pratar vi om framförallt två typer av material på träffytan. Dessa materialtyper är glasfiber och kolfiber.

Glasfiber – Padelrack som har glasfiber i träffytan är generellt sätt de lite billigare racken. Tack vare att glasfiber är något mjukare så blir också ditt padelrack mjukare. Det här materialet gör att din sweetspot blir något större men framförallt ifall du har en lösare sving så kommer glasfibret att hjälpa dig att få ännu mera fart på bollen. Har du dessutom lätt att få skador så är det här materialet mer skonsamt emot din arm och ett bättre material för att förebygga skador.

Kolfiber – Kolfiberracken är de lite mer påkostade och exklusivare padelracken. Detta material är något styvare i känslan så har du en högre svinghastighet så får du ut mera fart i ett kolfiberrack i jämförelse med ett glasfiberrack.

Skruv på padelracket

Gillar du att skruva bollen? En del padelrack erbjuder friktionsytor på träffytan för att öka skruven på bollen, gillar du att överraska dina motståndare med kluriga skruvar kan du absolut titta på dessa modeller.

Hur skiljer sig padelrack för herrar jämfört med padelrack för damer och juniorer?

Den största skillnaden är att vikten är lägre på padelrack för damer och juniorer. Detta för att dessa rack ska vara enklare att svinga men även mer skonsamma emot armen/handen vilket i sin tur förebygger skador.

Padelrack för barn och juniorer är dessutom mindre till storleken med smalare rackethuvud och grepp för att helt enkelt passa en junior. Om ditt barn försöker spela med ett seniorrack kommer racket att bli för klumpigt och svårspelat. När vi pratar padelrack för juniorer så är riktvärdet att när du är över 12 år så går det bra att byta och spela med ett senior rack.

padelrack

Vad kostar ett bra padelracket?

Kostnaden för ett padelrack kan gå allt ifrån ett par hundringar till upp emot 4000kr för de mer exklusiva modellerna. I vår mening om du går under 1000kr för ett padelrack så kommer materialvalet och kvalitén gå ner så pass mycket att du tappar spelförmåga i din padel. Du ska givetvis inte gå för de dyraste och fräsigaste racken heller och tro att du kommer prestera grym padel. Som nämnts mycket ovan så handlar mer om att hitta rätt rack just för din padel men också att inte gå ner allt för mycket i kvalité.

Om du letar efter bra men ändå billiga padelrack så kan vi rekommendera vårt test om billiga padelracket.

Hur väljer jag det bästa padelracket?

När du ska köpa rätt modell så börja med att tänka ut vad just du som padelspelare har för förutsättningar. Till en början så välj racketform beroende på hur säker du är i bollträffen. Därefter välj lätt eller tung vikt beroende på smak och tycke för att till sist välja balans i racket för att få offensiva eller defensiva egenskaper i ditt padelrack. Om du är osäker på vilken typ av padel du spelar eller om du är ny till sporten och inte hunnit hitta din spelstil ännu så går det bra med ett rack i mellanlägen. Det vill säga allround padelrack i droppform med en medel balans.

droppformat padelrack

Vår vinnare: Bästa padelracket

Head Graphene 360 Alpha Elite 2.0 2022

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Vikt : 370 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: På jakt efter det bästa padelracket 2022? Head Graphene 360+ Alpha Elite V2 2022 är den senaste modellen ur denna populära serie padelrack från Head. Det här är ett rack i absoluta toppklass som har blivit en av favoriterna på våra padelhallar i Sverige. I tillverkningsprocessen har Head använt sig av tekniken ”Optimized Sweetspot” vilket innebär att hålen är optimalt placerade för att på så få en större sweetspot som gör racket mer förlåtande vid felträffar ut mot kanten. Man har också använts sig av tekniken ”Smart Bridge” vilket är en teknologi som minskar vibrationerna vid bollträffen vilket förebygger onödiga skador som t.ex. padelarmbåge.

Head Graphene 360+ Alpha Elite V2 innehåller det unika materialet graphene vilket är ett något mjukare material än grafit. Det här kommer ge dig som spelare mera fart i racketen samtidigt som du också kommer att bibehålla både kontroll och spelkänsla.

Tack vare sin droppform och medel balans så är det här ett mångsidigt allround padelrack för dig som vill kunna spela en bra kombination med både offensiv och defensiv padel vilket gör att det här padelracket passar alla typer av spelare. Många menar på att det här racket bara är för motionärer och experter men vi menar på att tack vare sin stora sweetspot och mjukare kärna så kan även duktigare nybörjare bemästra det här racket. Genom sina exklusiva materialval och egenskaper så blir Head Graphene 360+ Alpha Elite V2 vår vinnare till bästa padelracket 2022.

Plats 2

Stiga Arc 2 2022

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 355 – 375 gram
Form : Runt
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensiv / Allround

Kommentar: Stiga sports är mest kända för att tillverka exceptionell pingisutrustning så därför blir vi såklart nyfikna på hur bra Stiga är på padelrack. Tillsammans med förbundskapten för Svenska padellandslaget Daniel Dios Zetterlind så har Stiga tagit fram padelracket Stiga ARC.

Stiga ARC 2 2022 är den senaste uppdaterade modellen som är handgjord i skandinavisk design med en rund form och låg balans. Det här gör att racket är gjort för dig som söker maximal precision och kontroll vilket i sin tur gör så att du kommer få mycket hjälp att placera bollarna där du önskar. Sweetspot är väl tilltagen vilket gör det enklare att få en bra bollträff men framförallt förlåtande egenskaper vid träffar ut emot kanterna. Årets modell kommer dessutom med ruggad yta ”power grip” som ger en extra skruv på bollen.

Den nya modellen har en tunt ytlager av kolfiber Carbon Fusion kombinerat med glasfiber vilket ger en mjuk och skonsam känsla i bollträffen samtidigt som du kommer få ut en bra fart på bollen i ett slitstarkt och robust padelracket. Det här racket passar alla typer av spelare oavsett nivå och ambition som vill ha ett exklusivt kontrollorienterat padelracket med förlåtande egenskaper.

Plats 3

Babolat Viper Technical 2022

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Vikt : 365 gram
Form : Diamant
Balans : Hög
Passar till : Motionär / Expert
Spelstil : Allround / Offensivt

Kommentar: Vill du kunna spela offensiv padel med hårt tryck i smasharna? Babolat Viper Technical 2022 är ett diamantformat padelrack med en högbalans som kommer låta dig spela en aggressiv och fartinriktad padel. Viper Technical 2022 är den senaste modellen i den här racketserien från Babolat som nu kommer med en träffyta i 100% kolfiber i 12k vilket innebär att racket är tillverkat för att producera mycket fart och explosivitet i bollträffen. I träffytan finner vi också 3D+ som är ett räfflat mönster vilket kommer ge dig mera skruv på bollarna.

Babolat Viper Technical 2022 innehåller VibraSorb som är ett vibrationsdämpade system vilket reducerar vibrationerna i bollträffen men som också ökar komforten i slagen och minskar riskerna för skador. Som med många andra exklusiva padelrack från Babolat så har man använt sig av tekniken Hole pattern system (HPS) vilket innebär att man har borrat hålen i racket utefter rackets form och sweetspot. Det leder till att du får ut ännu mera fart men också en ökad skruv på bollen. Kombinerar vi alla dessa faktorer får vi ett offensivt exklusivt padelrack men som ändå behåller mjuka och skonsamma egenskaper i bollträffen.

Babolat Viper Technical 2022 är helt enkelt ett offensivt padelracket med fina materialval för dig som gillar att spela aggressivt med mycket smashar.

Plats 4

Head Graphene XT Alpha Tour

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 355 – 370 gram
Form : Diamant
Balans : Låg
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Head Graphene XT Alpha Tour är ett diamantformat padelracket med den unika kombinationen att balansen är låg. Det här gör att vi får ett padelrack med mycket fart där man också har bibehållit det lättmanövrerade egenskaperna vilket är ovanligt hos ett diamantformat padelrack. Det här upplever vi lönar sig om du vill kunna göra snabba rack förflyttningar vid nätduellerna samtidigt som du ändå vill kunna slå till bollen med rejäl kraft. Helt enkelt ett padelrack för dig som gillar att stå vid nätet och slå hårda slag.

Det här racket kommer i unikt graphene material vilket är en mjukare variant av kolfiber som gör så att racket får mycket fart men också reducerade vibrationer vilket ger dig en skonsammare bollträff.

Det här racket passar många spelare och är dessutom en bra inspelsväg ifall du vill pröva ett diamantformat padelrack men fortfarande behålla lättmanövrerade egenskaper.

Plats 5

Babolat Vertuo Air

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 335 – 355 gram
Form : Dropp
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare & Motionär
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Vill du hitta ett lättmanövrerat och kvickt padelracket som har en låg vikt? Babolat Vertuo Air kommer med ”Hole Pattern-System”  vilket innebär att när man borrar hålen i det här racket så är det anpassade efter rackets form och sweetspot. Detta ger i sin tur ökad effekt i slagen för ännu mera fart och ett bra grepp på bollen för att få ännu mera skruv.

Träffytan är tillverkad i mjukt glasfiber kombinerat med nya teknologin ”Vibrasorb System” som är ett vibrationsdämpande system som helt enkelt är till för att reducera vibrationerna i bollträffen. Det gör att du som spelare får mer komfort men också minskad risk för skador såsom tennisarmbåge.

Genom sin lätta vikt passar det här racket både för damer men också en stark rekommendation som ett första padelrack för juniorer som vill ta steget och testa på seniorrack. Tack vare sin droppform och medelbalans så passar det här padelracket alla typer av spelare där du tillåts spela en bra mix mellan offensiv och defensiv padel.

Plats 6

Head Graphene XT Vector

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Vikt : 360 gram
Form : Rund
Balans : Medel
Passar till : Nybörjare / Motionär / Expert
Spelstil : Defensivt / Allround / Offensivt

Kommentar: Head Graphene XT Vector är ett mycket populärt padelrack och en personalfavorit hos många racketshoppar i Sverige. Det här är ett välbyggt padelrack som kommer i rund form och medel balans. Head har applicerat graphene i det här racket som är ett något mjukare material än kolfiber vilket ger dig en skönare och skonsammare bollträff samtidigt som racket ändå ger dig en bra fart.

Tack vare sin form är sweetspot stor vilket gör att racket passar både nybörjare som vill ha ett snällt och förlåtande padelrack men också experter som vill få ut maximal kontroll och precision. Balansen är medel vilket gör att du kommer kunna få en bra fart på bollen samtidigt som du bibehåller de kontrollerade egenskaperna. I vår mening är det här även ett billigt och prisvärt padelrack i mycket fin kvalité.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa padelracket herr 2022? Läs gärna fler av våra racketsport artiklar

Vill du läsa mer om svensk padel? Klicka här för att komma till svenska padelförbundet

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster: 34

Dela på facebook
Dela på email
Dela på print
Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *