Sök

Proteinpulver eller proteinbars? | Sportporten

Proteinpulver eller proteinbars? - Sportporten

En fråga som ofta dyker upp är ifall vad som är bäst mellan proteinpulver eller proteinbars. Vi testar genom att bland annat jämföra innehållet men även ta hänsyn till andra saker som pris samt vad som är mest praktiskt i vardagen.

I den här artikeln har vi valt ut att jämföra Core Whey Protein (vassleprotein) och Swebar. Vill du läsa mer utförliga tester av bara proteinpulver eller bars så kan vi tipsa om vår artikel proteinpulver bäst i test eller bästa proteinbars.

Innehåll

Vi börjar med att jämföra innehållet mellan de två produkterna och för att ge en rättvis bild så ger vi innehållsmängd per portion samt per 100 mg.

Core Whey Protein

Först kikar vi på innehållet i Core Whey Protein med chokladmilkshake smak per portion ( 33 g ) samt per 100 g

Fett : 1.9 g / 5.9 g
Kolhydrater : 1.9 / 5.9 g
Protein : 24.8 / 75 g

Core Whey Protein

Swebar

Sedan kikar vi på innehållet i Swebar Proteinbar med chokladsmak per portion ( 55 g ) samt per 100 g

Fett : 8.3 g / 17 g
Kolhydrater : 17 / 34 g
Protein : 17 / 34 g

Swebar Proteinbar

Här ser vi ganska tydligt att proteinpulvret har ett mycket större innehåll protein än vad bars har. Till och med dubbelt så stor proteinmängd. När det kommer till kolhydrater så är swebar en ganska solklar vinnare med ett bra mycket större innehåll.

När det kommer till träning så vet vi att protein används som byggstenar för att bygga muskler. När vi tränar så bryts musklerna ner och vi behöver fylla på med mer protein. Tränar man ofta är omsättningen protein större och därför kan det vara en god idé att öka intaget av protein för att få ut mer av passet. Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi och fungerar som bränsle till cellerna. Vill man ha ännu mer energi i ett mellanmål finns det energibars som innehåller en ännu större mängd kolhydrater.

Om vi bara kikar på innehållet så menar vi på att proteinbars kan vara mer energirika på de innehåller mer kolhydrater vilket kan fungera som ett bra mellanmål medans proteinpulver har en större mängd protein och är därmed bättre i samband med träning om man vill få ut mer av passet och fylla på mer med protein.

Vad är egentligen bäst? proteinpulver eller proteinbars?

Men vad är egentligen bäst? Vi diskuterade innehållet ovan men vi behöver även ta hänsyn till andra faktorer som pris men också vad som är mest praktiskt.

När vi kikar på pris så kostar en swebar i skrivande stund runt 20 kr beroende på butik. Medans Core Whey Protein 1 kg kostar runt 260 kr vilket räcker till 30 portioner vilket ger 8,6 kr per portion i jämförelse med swebar 20 kr. Därmed är proteinpulver mer än hälften så billigt per portion än bars.

Sedan måste vi även kika vad som är mest praktiskt. Pulver kräver att du behöver ha tillgång till en shake samt doseringsskopa och även vatten att blanda med. Medans bars enkelt går att förvara i väskan eller nästan i fickan för att plocka fram. Därför tycker vi att bars är smidigare och mer praktiskt att ha med.

Vad som är bäst eller sämst är givetvis en subjektiv bedömning och det ska sägas att en shaker inte tar upp speciellt mycket plats i träningsväskan.

Proteinpulver

Proteinbars

Proteinkällor för laktosintoleranta eller veganer

Givetvis finns det alternativ ifall man har allergier i laktosfria proteinpulver men det finns även veganska proteinpulver och veganska proteinbars som också har mycket bra näringsinnehåll. Det här tycker vi är positivt att det här är en kategori som blir allt populärare med fler produkter som dyker upp på den svenska marknaden hela tiden.

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.2 / 5. Antal Röster: 6

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *