Sök

Vad är skillnaden mellan olika vitaminer?

Vad är skillnaden mellan olika vitaminer? - Sportporten

Vad är skillnaden mellan olika vitaminer? Det är inte alltid så lätt att veta skillnaden är, vilka vitaminer som är bra för vad och vad som passar en själv bäst. Vi går därför igenom något grundläggande skillnaden mellan till exempel A, B, C och D vitamin samt några andra vanliga vitaminer som är vanliga att se på svenska marknaden i till exempel apoteket eller i fitnessbutiker.

Kosttillskott

Vad är vitaminer?

För att våra kroppar ska må bra så behöver vi vitaminer. Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer som ofta delas in i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. Vitaminer är organiska ämnen som kroppen inte kan producera på egen hand utan vi behöver få i oss vitaminer via vår dagliga kost.

A-vitamin

A-vitamin behövs bland annat för att vår hud, slemhinnor och syn ska fungera normalt. I Sverige är det mycket ovanligt med a-vitaminbrist men det är ett mer vanligt förekommande utomlands. Källorna för A vitamin är både animaliska men också växtbaserade livsmedel.

B-Vitamin

B-vitaminer finns faktiskt i 8 olika grenar. Du har säkert hört talas om B6, B9(Folsyra) eller B12. B-vitaminer är ett viktigt ämne för att omvandla vår kost till energi men det kan också hjälpa vårt nervsystem, främja vår huds hälsa men också bidra till att vi smälter maten bättre.

Brist på B vitamin kan bland annat vara svårt att koncentrera sig, trötthet, dålig aptit och blodbrist. Normalt sätt får vi i oss tillräckligt med b-vitamin genom vanlig varierad kost men för gravida, veganer och vegetarianer kan risken vara något större.

Om du vill hitta ett b-vitamin tillskott så läs gärna vår artikel där vi testar och utser våra favoriter till bästa b-vitamin

C-Vitamin

C-vitamin är bra för vårt immunsystem, hudens välmående, minskar trötthet men som minskar risken för hjärt- och kärnsjukdomar. C vitamin bidrar också till att kroppen får lättare att ta upp järn vilket bidrar till att syre tar sig runt i våra kroppar som i sin tur ger ett bättre immunförsvar.

Brist på c-vitamin är ovanlig men kan förekomma om man har svårt att äta varierad kost. Symtom kan vara brist på ork och att man ofta är irriterad.

D-Vitamin

D-vitamin är bra för skelettbildning, immunsystem, nervsystem men också cellernas tillväxt.

Vi får i oss d-vitamin från varierad kost men framförallt från solens strålar. På vinterhalvåret i Sverige får vi knappt någon sol vilket ökar risken för d-vitaminbrist som till exempel kan vara trötthet och muskel- eller skelettsmärtor. Därför kan det vara fördelaktigt att ta d-vitamintillskott på vinterhalvåret.

Vad är skillnaden mellan olika vitaminer

Multivitamin

Multivitaminer kombinerar flera olika vitaminer och mineraler vilket fungerar som ett kosttillskott ifall man vill få i sig lite av varje. Därför har multivitaminer blivit mycket populära på apotek, livsmedelsbutiker och fitnessbutiker som ett praktiskt kosttillskott som kan tas dagligen. 

Fördelar med multivitaminer är att de ofta är anpassade efter kön, ålder eller vilken typ av livsstil man lever. Det finns till exempel multivitamin för barn vilket då är sammansatt beroende på vilka vitaminer som barn ofta saknar. Precis på samma sätt finns det multivitamin för kvinnor och män. Dessutom finns det multivitaminer för personer som tränar mycket och lever en aktiv livsstil.

Om du vill veta vilket multivitamin som är bäst, läs gärna vår artikel där vi utför vårt multivitamin bäst i test.

Finns det risker med att överdosera vitaminer?

Givetvis är det inte bra att överdosera vitamintillskott vilket kan ge biverkningar. Oftast får vi i oss tillräckligt med vitaminer med varierad kost och ifall man ska ta ett extra tillskott av något viss vitamin är det viktigt att följa rekommenderad dosering som oftast står på förpackningen.

Gillade du vår artikel vad är skillnaden mellan olika vitaminer? Läs gärna fler av våra artiklar här på sportporten

Gillade du den här artikeln?

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster: 8

Picture of Victor Eriksson

Victor Eriksson

Hej, det är jag som är Victor och jag är grundaren till sportporten.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *